Pohreb emertiného pápeža Benedikta XVI.Jaroslav Novák/Tasr
StoryEditor

FOTO Pochovali pápeža. Benedikta uložili na odpočinok v katedrále na miesto Jána Pavla II.

TASR05.01.2023., 10:09h

Emeritný pápež Benedikt XVI. zomrel na Silvestra vo veku 95 rokov. Vo štvrtok sa koná jeho pohreb.

Lajkuj Brainee.sk na

Na Námestí svätého Petra vo Vatikáne sa vo štvrtok začal pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI. Pohrebnú omšu celebruje úradujúci pápež František, informuje TASR.

Na pohreb prišli mnohé hlavy štátov a príslušníci kráľovských rodov, ako aj desiatky kardinálov, biskupov a stovky iných duchovných, ale tiež predstavitelia židovskej náboženskej obce v Ríme a moslimskej obce v Taliansku i tisícky bežných ľudí. Slovensko zastupuje premiér Eduard Heger. 

Nad námestím sa vznáša hmla, dážď sa však v priebehu omše na námestí neočakáva. Teplota dosahuje sedem stupňov Celzia.

Podľa agentúry ANSA sa v dave objavili transparenty v nemčine: „Danke Benedikt“ (Vďaka, Benedikt). Reportér talianskej tlačovej agentúry taktiež uviedol, že jedného z veriacich nablízku počul volať: „Santo subito!“ (Ihneď svätý). Na pohrebe Benediktovho predchodcu Jána Pavla II. – neskôr svätorečeného – v roku 2005 toto heslo kričali mnohí prítomní veriaci. 

Emeritný pápež Benedikt XVI. zomrel na Silvestra vo veku 95 rokov. V roku 2013 sa stal prvým pápežom po približne 600 rokoch, ktorý odstúpil z úradu.

Rakvu s telom emeritného pápeža Benedikta XVI. odniesli po skončení štvrtkovej pohrebnej omše z Námestia svätého Petra vo Vatikáne do vatikánskej baziliky, kde bude pochovaný. 

Rakvu na márach niesli 12 nosiči. Pred vstupom do Baziliky svätého Petra sa zastavili pred úradujúcim pápežom Františkom. Ten vstal z invalidného vozíka, dotkol sa rakvy a chvíľu sa modlil.

Z námestia, na ktorom boli desiatky tisíc ľudí, sa ozýval potlesk.

Telo Benedikta XVI. bolo počas pohrebnej omše uložené v rakve z cyprusového dreva. Vnútri baziliky ju vložia do zinkovej rakvy a tú ďalej do dubovej truhly. Telesné pozostatky emeritného pápeža uložia do niekdajšej hrobky jeho predchodcu Jána Pavla II. v podzemí baziliky.

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 11:59