Umelkyňu udala dôchodkyňa za vyvesené letáky, ktoré informovali o dianí na Ukrajine.Čtk/
StoryEditor

Pravdivo informovala o vojne, dôchodkyňa ju udala. Hrozia jej roky za mrežami

iDnes.czČTK16.12.2022., 11:00h

V Petrohrade začal súd s 32-ročnou umelkyňou Sašou Skočilenkovou, ktorá čelí obvineniu zo šírenia „nepravdivých“ informácií o ruskej armáde motivovanou „politickou nenávisťou“. Hrozí jej až desať rokov väzenia za to, že na konci marca v obchode nahradila cenovky na tovare letákmi, ktoré informovali o dianí v ukrajinskom meste Mariupol.

Lajkuj Brainee.sk na

Petrohradská hudobníčka priznala, že letáky "distribuovala", ale zároveň trvá na tom, že správy neobsahovali zavádzajúce informácie. „Vinu o tom, že som zámerne šírila nepravdivé informácie, nepriznávam,“ vyhlásila na súde Skočilenková, píše sa na portáli iDnes. 

Letáky v obchodoch

Tá na konci marca tohto roka rozmiestnila v petrohradskom obchode štítky, kde podľa prokuratúry napríklad stálo: „Ruská armáda rozbombardovala umeleckú školu v Mariupole, pred ostreľovaním sa tam ukrývalo asi 400 ľudí“ alebo „Na Ukrajinu sú posielaní ruskí branci. Cena za túto vojnu sú životy našich detí. Zastavte vojnu,“ popísal nezávislý ruský server Mediazona. 

Na umelkyňu sa podľa BBC následne sťažovala 72-ročná dôchodkyňa, ktorá si letáky všimla a rozčúlili ju. Polícia Skočilenkovú v apríli zatkla a úrady vzniesli obvinenia zo šírenia „nepravdivých informácií“ o ruských ozbrojených silách. Urobili tak na základe zákona schváleného potom, čo ruský prezident Vladimír Putin vyslal 24. februára na Ukrajinu invázne vojská. 

image

Putin zabíja aj svojich občanov. Ak niekto nesúhlasí s vojnou, čaká ho útlak, hovorí Sergej, ktorý sa do Ruska nemôže vrátiť

Zatkli aj iných

Ruské vedenia bez ohľadu na svedectvá a dôkazy trvá na tom, že ruskí vojaci na Ukrajine neútočia na civilistov a na civilné ciele, a v Rusku od marca tohto roka hrozia dlhoročné tresty väzenia za šírenie informácií, ktoré sa odchyľujú od oficiálnej verzie. 

Minulý týždeň poslal ruský súd do väzenia na osem a pol roka opozičného politika Ilju Jašina, obžalovaného zo šírenia nepravdivých informácií o ruskej armáde počas jeho pôsobenia na Ukrajine. Jašin bol do svojho zatknutia jedným z posledných opozičných politikov, ktorí zostali v Rusku a otvorene kritizovali ruský vpád na Ukrajinu. V lete na základe rovnakého paragrafu poslal súd do väzenia na sedem rokov moskovského poslanca Alexeja Gorinova, ktorý verejne hovoril o vojne proti Ukrajine a o tom, že v nej umierajú ukrajinské deti. 

Stanica BBC upozornila, že zdravotný stav Skočilenkovej sa vo väzbe zhoršil pre nedostatok bezlepkových potravín. Na jej podporu vystúpili umelci, novinári a osobnosti verejného života, píše britská verejnoprávna stanica, ktorá ju zaradila na svoj zoznam „100 žien“ tohto roka, kde umiestňuje inšpirujúce a vplyvné ženy z celého sveta. Súd má v prípade Skočilenkovej znovu zasadnúť 20. januára. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 15:41