Predal Tádž Mahal aj budovu parlamentu zo všetkými poslancami.Wikipedia, Twitter/livehistoryindia/
StoryEditor

Predal Tádž Mahal aj budovu parlamentu. Jeden z najväčších podvodníkov na svete dostal 113 rokov, z väzenia ušiel osemkrát

Michal Čiernik02.12.2022., 15:00h

Nie je podvodník ako podvodník. Potvrdzuje to aj indický právnik, ktorý naplno využil svoj talent vo falšovaní podpisov a podvádzaní ľudí. Tádž Mahal predal hneď trikrát a klamať mal aj o svojej smrti.

Lajkuj Brainee.sk na

Mithilesh Kumar Srivastava. Celý svet ho pozná pod menom Natwarlal, narodil sa v roku 1912. Svoju schopnosť sfalšovať podpisy objavil, keď ho sused požiadal, aby mu išiel do banky vložiť peniaze. Mithilesh zistil, že môže sfalšovať susedov podpis a pravidelne vyberať peniaze z jeho účtu. Prišlo sa na to, keď prečerpal limit tisíc indických rupií. Následne ušiel do Kalkaty, kde sa prvý krát dostal do hľadáčika polície.

V roku 1937 ho zatkli za krádež deviatich ton železa. Natwarlal pomocou sfalšovaných dokumentov predstieral, že železo patrí jemu, vďaka čomu ho dokázal predať. Polícia ho chytila a bol odsúdený na šesť mesiacov väzenia. To ho však neodradilo. Podobnými menšími podvodmi sa mu v priebehu celého života podarilo oklamať stovky obchodníkov, klenotníkov a cudzincov o státisíce rupií s pomocou viac ako 50 prezývok a falošných mien.

image

Odsúdený bol zo 14 prípadov falšovania na 113 rokov väzenia.

Twitter/livehistoryindia/

Medzi jeho najväčšie podvody však určite patrí predaj najväčšej Indickej kultúrnej pamiatky. Dnes už súčasť svetového dedičstva UNESCO Tádž Máhal sa mu podarilo predať naivným cudzincom nie raz, ale hneď trikrát. Okrem historického moslimského klenotu sa mu že vraj podarilo predať aj  Červenú pevnosť a indický parlament spolu s jeho 545 členmi.

image

Od predaja Ríma až po Theranos. Toto sú najväčšie finančné podvody histórie ľudstva

Bolo proti nemu podaných viac ako 100 zatykačov v ôsmich štátoch. Odsúdený bol však len zo 14 prípadov falšovania na 113 rokov väzenia. Z toho si však odsedel len 20, pretože sa mu až osemkrát podarilo ujsť. Naposledy ho zatkli v roku 1996 vo veku 84 rokov. Osemdesiatnik na invalidnom vozíku unikol policajnému sprievodu, keď ho prevážali na ošetrenie do nemocnice z väzenia v Kanpure. Zmizol zo železničnej stanice v Naí Dillí a už ho nikto nikdy nenašiel.

image

Naposledy ho zatkli v roku 1996 vo veku 84 rokov.

Twitter/j_alghaith/

Niektoré úteky z väzenia ho preslávili ešte viac ako samotné podvody. V roku 1957 bol Natwarlal zatknutý v Meerute. V priebehu svojho pobytu sa spriatelil s dozorcom Abdulom Rehmanom Khanom. Sľúbil mu päť miliónov rupií pod podmienkou, že mu prepašuje policajnú uniformu aby mohol utiecť. V osudný deň, Natwarlova spojka doručila kufrík s peniazmi dozorcovi a ten zase podľa dohody uniformu. Natwarlal si ju obliekol a pokojne vyšiel cez hlavný vchod a zmizol v čakajúcom aute. Neskôr dozorca Khan na svoje zdesenie zistil, že majster podvodníkov oklamal aj jeho a do kufríka mu dal falošné penaize.

image

Hushpuppi sa topil v luxuse, sledovali ho milióny ľudí. Vykľul sa z neho jeden z najväčších finančných podvodníkov

Natwarlal však nebol len bezcitný zlodej a podvodník. V jeho rodnej dedine v Bangre ho ľudia do dnes považujú za legendu podobnú Robinovi Hoodovi. Pravidelne usporadúval pre chudobných dedinčanov oslavy a každému mal údajne aj rozdávať peniaze zo svojich podvodov. Podľa nich nikdy nikomu neublížil len okrádal bohatých a chudobným dával. Na dôkaz toho mu v dedine plánovali postaviť dokonca sochu. Jeho život inšpiroval aj režisérov v Bollywoode a natočilo o ňom filmy Pán Natwarlal z roku 1979 a Raja Natwarlal z roku 2014.

Zomrieť mal podľa slov jeho právnika 25. júla 2009. Ktorý v tomto roku požiadal o stiahnutie prebiehajúcich prípadov proti nemu. Natwarlalov brat Ganga Prasad Srivastava však tvrdil, že ho spopolnil už v roku 1996. Skutočný dátum jeho smrti tým pádom zostáva neistý.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 12:56