Karikatúra Putina tróni na zlatej záchodovej mise.Twitter/Kaputin Official
StoryEditor

Tróniaci Putin na zlatej záchodovej mise ide do dražby. Výťažok pôjde na dron pre Ukrajinu

ČTKpc18.11.2022., 13:00h

Socha si prešla viacerými premenami. Jej dražba je podľa autora konceptu jedinečnou príležitosťou pre zberateľov aukčného umenia, ktorí nemajú v láske Putina, no chcú podporiť Ukrajinu.

Lajkuj Brainee.sk na

Karikatúra vládcu tróni na zlatej záchodovej mise. V pravej ruke drží záchodovú kefu, v ľavej zmenšeninu práčky, ktorá je postriekaná červenou farbou. Socha si prešla niekoľkými premenami, doplnili ju o bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka. Prednedávnom sa začala dražba, ktorá potrvá do 20. decembra, a výťažok z nej bude venovaný na nákup bojového dronu pre Ukrajinu, píšu České noviny.

Cieľom je poukázať na zlo 

Podobizeň zosmiešňujúca Vladimira Putina, ktorú pred Pražským hradom inštalovali demonštranti začiatkom októbra, sa na verejnosti objavila už skôr. V apríli 2021 sa s rovnakou sochou, kedy ale karikatúra namiesto práčky držala v ruke zlatý toaletný papier, zhromaždila skupina pred ruskou ambasádou v Prahe. 

Autor konceptu, Otakar van Gemund z aktivistickej skupiny Kaputin, tvrdí, že zmyslom je ukázať zlo súčasného kremeľského režimu v plnej nahote. Socha podľa neho ukazuje, že ruský prezident svoju silu len predstiera.

Socha si prešla viacerými premenami

Putin najprv trónil so stiahnutými červenými trenkami, inštaláciu so zlatou misou dopĺňala fľaška s čistiacim prostriedkom. 

Toaletný papier v Putinovej ruke po 24. februári nahradila zmenšenina práčky postriekaná červenou farbou a na jeho hrudi sa objavilo písmeno „Z“. Pribudla aj figurína Lukašenka.

image

Dražba figuríny začína na sume 10-tisíc eur. Podľa Gemunda je jedinečnou príležitosťou pre zberateľov akčného umenia, ktorí nemajú v láske Putina, no na druhej strane, chcú podporiť Ukrajinu. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 06:17