Kam zmizla archa zmluvy?Twitter/Uri Geller
StoryEditor

Kam zmizla archa zmluvy? Najposvätnejší artefakt z Biblie je zahalený tajomstvom

kov24.07.2022., 14:00h

Niektorí si myslia, že sa bájny predmet nachádza v Jordánsku. Iní veria legendám, že archa je vo Francúzsku či Etiópii.

Lajkuj Brainee.sk na

Čo sa stalo s posvätnou truhlicou, ktorá je najznámejším, a zároveň najposvätnejším artefaktom zmieňovaným v Biblii? Túto otázku sa už po stáročia snažia vyriešiť mnohí archeológovia, dobrodruhovia, ale aj teológovia či bádatelia Biblie, avšak márne.

Najposvätnejší artefakt 

Archa zmluvy je podľa popisu v Biblii prenosný svätostánok, ktorý obsahuje dve kamenné tabule, na ktorých bolo vyrytých Desať Božích prikázaní. Bola vyhotovená z akáciového dreva, ktoré je nesmierne trvácne, a zvnútra aj zvonka bola obložená zlatom, ozdobená bola lemovaním a na bokoch mala krúžky, do ktorých sa navliekali palice na jej nosenie.

Posledná zmienka o arche v Písme súvisí s babylonským obliehaním Jeruzalema, vtedy sa mala stratiť. Odvtedy nikto presne nevie, kde sa nachádza. Podľa židovských legiend je archa dodnes pod miestom jeruzalemského chrámu, avšak iná legenda zase hovorí, že cisár Menelich, syn kráľa Šalamúna a kráľovnej zo Sáby, archu zmluvy priniesol do Etiópie, informuje web Tabletmag.

image

Priťahoval dobrodruhov aj nacistov. Svätý grál je najhľadanejším artefaktom sveta, je však skutočný?

Samozrejme, počas histórie sa vynorili ďalšie a ďalšie tvrdenia o údajných miestach, kde sa posvätný artefakt nachádza. 

Jordánsko

V roku 1947 dvaja beduínski pastieri našli čosi, čo ohromilo celý archeologický svet. Beduíni našli viac ako 900 zvitkov, ktoré dnes poznáme ako Zvitky od Mŕtveho mora. Starodávne rukopisy obsahujú biblické a ďalšie náboženské texty, no okrem toho sa v niektorých častiach spomína aj nesmierne bohatstvo v podobe zlata, striebra a iných pokladov, píše magazín Pluska

image

Kam zmizla archa zmluvy?

Unsplash/Ahmad Qaisieh

Historici naznačujú, že jediné miesto, ktoré v tomto regióne v danej dobe disponovalo takým bohatstvom, bola pokladnica jeruzalemského chrámu. Či bohatstvo zahŕňalo aj Archu zmluvy, sa v dokumentoch nespomína, ale zmysel by to dávalo.

Škótsko

Okolo tajomnej Rosslynskej kaplnky koluje množstvo legiend. Svätostánok býva spájaný so všetkým, od templárskych rytierov až po stratenú archu zmluvy a Svätý grál. Architektonicky krásna stavba sa nachádza kúsok za Edinburghom a patrí k najmysterióznejším miestam vo Veľkej Británii.

Teórie o tom, že by mohla byť miestom, kde sa nachádza archa zmluvy, sa šíria už od osemdesiatych rokov. A sú založené na tom, že stavba je reprodukciou chrámu Šalamúna, kde sa artefakt pôvodne nachádzal. Historici sú však voči týmto teóriám skeptickí.

Etiópia

V srdci Etiópie, v tieni špicatých skalísk pohoria Adwa, pod ktorými koncom devätnásteho storočia vojská etiópskeho cisára slávne zastavili taliansku koloniálnu inváziu, stojí sväté mesto Aksúm a v ňom prastarý Chrám panny Márie Sionskej. Legenda etiópskej pravoslávnej cirkvi hovorí, že práve v miestnej kaplnke sa nachádza archa zmluvy. Vraj ju sem preniesol pred viac ako tisíc rokmi Menelik, syn Šalamúna a kráľovnej zo Sáby, prvý z habeššských cisárov, píše portál iDNES.cz

image

Kam zmizla archa zmluvy?

Wikipedia/sailko/

Prístup k domnelej arche však nie je možný, nedá sa teda preskúmať, a väčšina historikov si myslí, že v skutočnosti sa v chráme nachádza iný objekt.

Francúzsko

Monumentálna stavba sa nachádza na severe Francúzska, a už roky priťahuje davy návštevníkov z celého sveta. Katedrála v Chartres obsahuje množstvo súsoší, a nádherných vitráží.

Legenda hovorí, že v roku 1811 templári objavili pri kopaní pod jeruzalemským chrámom samotnú archu zmluvy. Kvôli jej bezpečnosti ju mali previezť práve do Chartres. Táto teória je však podľa odborníkov skôr miestnym folklórom než historickým faktom.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 13:22