Pixabay
StoryEditor

Greenway – elektromobilita, nabíjacie stanice a zelená budúcnosť

22.03.2023, 00:00

Spoločnosť GreenWay je lídrom v oblasti nabíjania elektrických vozidiel na Slovensku a vďaka svojej komplexnej sieti nabíjacích staníc a súvisiacich služieb je spoľahlivým partnerom pre jednotlivcov aj podniky, ktoré chcú prejsť na elektrické vozidlá.

Zelená budúcnosť s GreenWay

GreenWay je najväčším poskytovateľom služieb nabíjania elektrických vozidiel na Slovensku s viac ako 1 500 nabíjacích staníc po celej krajine. Spoločnosť ponúka celý rad nabíjacích riešení pre súkromných aj firemných zákazníkov vrátane rýchleho nabíjania a možností nabíjania striedavým prúdom. Nabíjacie stanice GreenWay sú kompatibilné so všetkými elektromobilmi na trhu a spoločnosť sa zaviazala rozširovať svoju sieť, aby zabezpečila majiteľom elektromobilov prístup k pohodlným a spoľahlivým možnostiam nabíjania bez ohľadu na to, kde na Slovensku sa nachádzajú.

Okrem služieb nabíjania ponúka GreenWay aj celý rad súvisiacich produktov a služieb, ako sú inštalácia a údržba nabíjacích staníc, riešenia energetického manažmentu a možnosti mobilných platieb. Spoločnosť sa zameriava na udržateľnosť a usiluje sa o zníženie vplyvu dopravy na životné prostredie podporou používania elektrických vozidiel a obnoviteľných zdrojov energie.

Čo je elektromobilita a aké sú jej výhody?

Elektromobilita znamená používanie vozidiel na elektrický pohon, ako sú elektrické autá, autobusy, bicykle a skútre s cieľom znížiť závislosť od fosílnych palív a zmierniť vplyv dopravy na životné prostredie. Elektromobilita zahŕňa používanie elektrickej energie ako zdroja energie namiesto tradičných fosílnych palív, ako je benzín alebo nafta.

Elektromobily využívajú na pohon kolies namiesto spaľovacieho motora elektromotory a nabíjateľné batérie. Môžu sa nabíjať zapojením do elektrickej zásuvky alebo pomocou špeciálnych nabíjacích staníc. Niektoré elektromobily využívajú aj rekuperačné brzdenie, ktoré premieňa kinetickú energiu vozidla na elektrickú energiu a dobíja batérie počas brzdenia.

Elektromobilita sa považuje za dôležitý krok smerom k udržateľnejšiemu systému dopravy, pretože môže znížiť emisie skleníkových plynov, znečistenie ovzdušia a závislosť od neobnoviteľných zdrojov. Široké rozšírenie elektrických vozidiel si však vyžaduje aj značné investície do nabíjacej infraštruktúry, technológie batérií a obnoviteľných zdrojov energie na napájanie vozidiel.

Ako nabíjať elektromobil?

Nabíjačka na elektromobily je zariadenie, ktoré sa používa na dobíjanie batérií elektromobilov. Je podobná benzínovej pumpe, ktorá dopĺňa palivo do tradičných vozidiel, ale namiesto benzínu využíva elektrinu.

Nabíjanie elektromobilu je pomerne jednoduché a dá sa realizovať niekoľkými rôznymi spôsobmi v závislosti od typu elektromobilu a dostupnej nabíjacej infraštruktúry. Tu je niekoľko bežných spôsobov:

Použitie domácej nabíjacej stanice - Je to najpohodlnejší a najvýhodnejší spôsob nabíjania elektromobilu. Môžete si doma nainštalovať nabíjaciu stanicu a pripojiť svoje vozidlo na noc alebo keď ho nepoužívate. Nabíjacie stanice 2. úrovne poskytujú 240 voltov energie a dokážu nabiť elektromobil oveľa rýchlejšie ako štandardná 120-voltová domáca zásuvka. Na inštaláciu domácej nabíjacej stanice budete možno potrebovať elektrikára, ktorý vám ju pomôže nastaviť.

Používanie verejnej nabíjacej stanice - Verejných nabíjacích staníc je k dispozícii veľa a zvyčajne sa nachádzajú na miestach, ako sú parkovacie garáže, nákupné centrá a pozdĺž diaľnic.

menuLevel = 2, menuRoute = news/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 20:02