Ako ďalej RTVS?
StoryEditor

Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro

11.04.2024, 11:32
Autor:
redred

"Máme veľké obavy z toho, čo sa deje na Slovensku.  Toto je už o demokracii. Toto je zákon, z ktorého treba mať obavy," povedal na konferencii o budúcnosti RTVS generálny riaditeľ Európskej vysielacej únie (EBU) Noel Curran. 

 Jeho obavy potvrdila aj podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová. Na konferenciu neprišla osobne, ale nahrala video. "Verejnoprávne médiá hrajú v našej spoločnosti a demokracii kľúčovú úlohu. Ich úloha je informovať občanov a overovať fakty, skrátka robiť žurnalistiku najvyšších profesionálnych štandardov a spájať spoločnosť prostredníctvom zábavy a kultúry. Nezávislosť verejnoprávnych médií je zásadná. Nemôžu sa stať ampliónom jednej strany, pretože zo svojej podstaty musia slúžiť celej spoločnosti." 

Jourová pripomína, že Európska únia sa nedávno dohodla na Akte o slobode médií, ktorý sa venuje aj médiám verejnej služby. "Tento zákon dáva členským štátom za úlohu zabezpečiť, aby vedenie týchto médií bolo menované na základe transparentných a nediskriminačných postupov. A môže byť odvolané na základe špecifických a zákonom daných okolností." 

Akt o slobode médií sa venuje tiež ich financovaniu, ktoré by malo byť primerané, dostatočné a predvídateľné, aby mohli plniť svoje poslanie. "Očakávam, že všetky členské štáty zaistia naplnenie tohoto zákona a budú postupovať v súlade s európskym právom," upozornila eurokomisárka. 

Zabezpečí to nový zákon z dielne slovenského Ministerstva kultúry, ktorý je aktuálne v legislatívnom procese? Vyzerá to tak, že ministerstvo ho musí z časti prerobiť, aby nebolo v rozpore s európskou legislatívou. 

"Žiademe, aby sa vláda zdržala svojho konania. Ale nehovoríme slovenskej vláde, čo má robiť. Prosíme ju však, aby chvíľu počkala, aby sa presvedčila, že tento zákon bude v súlade s európskou legislatívou. Nesmie zasahovať do editorskej nezávislosti, do nezávislého manažmentu a riadenia ani financovania. Ale z tohoto naozaj treba mať obavy," hovorí aj Noel Curran z EBU. "Nezávislosť verejnoprávnych médií je kritická. V EBU si myslíme, že tieto médiá treba ochraňovať." 

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj počas diskusie naznačil, že z nového zákona by mal vypadnúť inštitút Programovej rady. "V pôvodnom návrhu bolo päť dôvodov na odvolanie generálneho riaditeľa Radou RTVS. Posledný dôvod bol paradoxný a znel - Bez udania dôvodu. A toto by tiež zo zákona malo vypadnúť. Uvidíme, aké by malo byť definitívne znenie zákona. Ja som ale presvedčený, že 95 percent textu je starý zákon a 5 percent je nový." A preto podľa neho netreba nový zákon a rušenie RTVS, ale stačila by novelizácia zákona so zachovaním súčasnej organizácie. 

To, že zákon sa prerába, potvrdilo v stanovisku aj Ministerstvo kultúry. Podľa textu, ktorý zaslali organizátorom, nová podoba zákona bude v súlade s Aktom o slobode médií. "Vzhľadom na tieto skutočnosti považujeme verejnú diskusiu za zbytočnú. Nevidíme zmysel v diskutovaní o hypotézach, pretože ani Ministerstvo kultúry ani žiadna zo zúčastnených strán nemá v rukách finálnu podobu zákona. Účasť v diskusii neprijíma ministerka ani iný zamestnanec ministerstva. Dôvod je aj ten, že si nemyslíme, že RTVS by mala diktovať v ako čase a s akými odborníkmi má ministerstvo diskutovať. Kompetencia rozhodnúť v akom čase, priestore, obsadení sa budú niesť diskusie, prislúcha Ministerstvu kultúry." 

EBU nahlas hovorí o tom, že navrhovaná legislatíva je nezvyčajná a dramatická a tiež znižuje financovanie. "V Írsku si takúto vôbec neviem predstaviť, a to si nemyslím, že Írsko je nejaká dokonalá krajina," hovorí Curran. "Je dôležité, aby si ľudia na Slovensku uvedomili, že ide o zásadnú legislatívu. Veľmi rád počujem, že vláda ju reviduje a chcem ich v tom podporiť. Stále nie je neskoro, aby sme sa vyhli podobným legislatívam." 

 

 

01 - Modified: 2024-04-30 16:18:03 - Feat.: - Title: Názorová pestrosť zlyhala, RTVS by mala dávať priestor všetkým. Odkazuje Machala a spochybňuje, že Zem je guľatá 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
02. máj 2024 00:45