StoryEditor

Kinohity na november: nová Marvelovka, 3 animáky, ale aj návrat série Hry o život

01.11.2023, 11:21
Autor:
michmich

Prinášame zoznam 12 filmov, ktoré sa počas predposledného mesiaca roka oplatí vidieť na veľkom filmovom plátne.

image

Pat noci u Freddyho.

Päť nocí u Freddyho

Rok: 2023

Krajina: USA

Dĺžka: 105 minút

Žáner: Horor

Réžia: Emma Tammi

Hrajú: Josh Hutcherson, Matthew Lillard, Mary Stuart Masterson, Elizabeth Lail

Slovenská premiéra: 2.11.2023

Distribútor: CinemArt

Nechceli by ste byť v koži Mikea, hlavného hrdinu filmu Päť nocí u Freddyho. Sám sa stará o svoju desaťročnú sestru Abby a doteraz sa nevyrovnal s nevysvetliteľným zmiznutím druhého súrodenca spred viac ako desiatich rokov. Čerstvo bez práce s vyhliadkou na stratu opatrovníctva Abby sa zamestná ako nočný strážnik v zatvorenej pizzerii Freddyho Fazbeara. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o pohodovú a nenáročnú prácu, ale Mike čoskoro zistí, že Freddyho reštaurácia skrýva množstvo prekvapení, z ktorých väčšina vôbec nie je príjemná. Nevysvetliteľné udalosti, do ktorých sa Mike čoraz viac zamotáva, ho postupne privedú do situácie, ktorá pripomína tú najdesivejšiu nočnú moru, akú si dokážete predstaviť. Zdanlivo nudná nočná zmena sa zmení na boj o život, v ktorom jeho protivník nehrá podľa pravidiel.

image

Čarovná lienka a čierny kocúr vo filme.

Čarovná Lienka a Čierny Kocúr vo filme

Rok: 2023

Krajina: Francúzsko | USA

Dĺžka: 105 minút

Žáner: Animovaný | Akčný | Dobrodružný

Réžia: Jeremy Zag

Hrajú: Annouck Hautbois, Benjamin Bollen, Marie Chevalot, Alexandre Nguyen

Slovenská premiéra: 2.11.2023

Distribútor: Bontonfilm

Nesmelé dievča Marinnette, ktoré práve začalo chodiť do novej školy, si vyberú sily dobra ako tú pravú osobu, ktorá sa má stať držiteľkou čarovného drahokamu. Ten dokáže premeniť obyčajné dievča na superhrdinskú Čarovnú Lienku. Na svojej prvej misii stretáva Marinnete v katedrále Notre-Dame druhého vyvoleného hrdinu – Čierneho Kocúra – a spoločne zneškodnia desivé oživené gotické sochy. Ani jeden z nich však netuší, že sú spolužiaci. Ich hlavnou úlohou bude postaviť sa do cesty mocnému zloduchovi Lišajovi. Každý sám je ako hrdina super, spoločne by však mohli byť nepremožiteľní.

image

Vikendoví rebeli.

Víkendoví rebeli

Rok: 2023

Krajina: Nemecko

Dĺžka: 107 minút

Žáner: Komédia | Dráma | Šport

Réžia: Marc Rothemund

Hrajú: Florian David Fitz, Cecilio Andresen, Aylin Tezel, Milena Dreißig

Slovenská premiéra: 2.11.2023

Distribútor: Magic Box

Dojemný príbeh podľa skutočnej udalosti, ktorá okúzlila Nemecko. Malý Jason do bežnej triedy celkom nezapadá. Má poruchu autistického spektra. Je inteligentný, škola rodina navrhuje preložiť Jasona do špeciálnej školy. Avšak rodina sa nevzdáva a medzi otcom a synom je dohoda – keď Jasonovi otec Mirco pomôže vybrať futbalový klub, ktorého sa stane Jason fanúšikom na oplátku sa Jason bude snažiť v škole. Má to však háčik. Jason chce navštíviť všetky futbalové štadióny v Nemecku!

image

Hadí plyn.

Hadí plyn

Rok: 2023

Krajina: Česko | Slovensko| Rumunsko

Dĺžka: 112 minút

Žáner: Dráma

Réžia: David Jařab

Hrajú: Stanislav Majer, Dalibor Bus, Brian Caspe, Jirí Cerný

Slovenská premiéra: 2.11.2023

Distribútor: CinemArt

Robert Klein sa vydáva na dobrodružnú cestu na  miesta, kde sa súčasná civilizácia stretáva s nutkavou potrebou ľudstva podmaniť si prírodu, túžbou vysávať jej dušu aj zdroje a uloviť alebo si podmaniť všetko živé. Jeho úlohou je nájsť strateného brata na miestach, kde už neplatia civilizované pravidlá a realita osciluje medzi racionalitou a snom. Vydáva sa na cestu čoraz nepreniknuteľnejšou prírodou k sebe samému a temným prúdom svojho vnútra, na konci ktorej ho čaká ťažká skúška.

image

Marvels.

Marvels

Rok: 2023

Krajina: USA

Dĺžka: 105 minút

Žáner: Akčný | Dobrodružný | Fantasy

Réžia: Nia DaCosta

Hrajú: Zawe Ashton, Brie Larson, Samuel L. Jackson, Teyonah Parris

Slovenská premiéra: 9.11.2023

Distribútor: CinemArt

Carol Danversová alias Captain Marvel získala späť svoju identitu od Kreejských tyranov a pomstila sa Najvyššej inteligencii. V nezamýšľaných dôsledkoch však Carol nesie bremeno destabilizovaného vesmíru. Keď ju jej povinnosti pošlú do anomálnej červej diery spojenej s revolucionárom Kree, jej sily sa zapletú so silami superfanynky z Jersey City Kamaly Khan alias Ms Marvel a Carolinej odcudzenej netere, teraz astronautky S.A.B.E.R. kapitánky Moniky Rambeauovej. Táto nepravdepodobná trojica sa musí spojiť a naučiť sa spolupracovať, aby zachránila vesmír ako “Marvels“.

image

Umenie jesť a milovať.

Umenie jesť a milovať

Rok: 2023

Krajina: Francúzsko

Dĺžka: 134 minút

Žáner: Dráma | Historický | Romantický

Réžia: Anh Hung Tran

Hrajú: Juliette Binoche, Pierre Gagnaire, Jan Hammenecker, Benoît Magimel

Slovenská premiéra: 9.11.2023

Distribútor: CinemArt

Píše sa rok 1885. V rozľahlom dome v údolí rieky Loiry sa začína ďalší deň a kuchárka Eugénia od skorého rána pobehuje po kuchyni. Výsledkom jej jedinečného talentu a lásky k vareniu sú neuveriteľne chutné jedlá. Už 20 rokov pracuje pre slávneho gurmána Dodina. Spoločne hľadajú a nachádzajú nové, neotrepané recepty, objavujú chute a zdieľajú lásku ku gastronómii. Za tie roky sa medzi nimi vytvorilo silné puto, ktoré je prevoňané úprimnou láskou. Dodin by chcel, aby sa Eugénie stala jeho manželkou. Ona však odmieta, nechce prísť o svoju slobodu. Veď ich spolužitie je také dokonalé. Trávia spolu dlhý čas, skúmajú a hľadajú recepty. Nie je to lepšie ako akékoľvek manželstvo? Dodin je však tvrdohlavý, a tak sa rozhodne urobiť niečo, čo ešte nikdy neurobil: varí pre ňu. Možno mu potom povie áno.

image

Trollovia 3.

Trollovia 3

Rok: 2023

Krajina: USA

Dĺžka: 91 minút

Žáner: Animovaný | Dobrodružný | Komédia

Réžia: Walt Dohrn, Tim Heitz

Hrajú: Anna Kendrick, Zooey Deschanel, Justin Timberlake, Christopher Mintz-Plasse

Slovenská premiéra: 16.11.2023

Distribútor: CinemArt

Trollovia 3 je ďalšia skvelá trollia hudobná jazda, počas ktorej Poppy zistí, že jej partner Branch má tajnú minulosť. Spolu so svojimi štyrmi bratmi býval súčasťou populárnej chlapčenskej skupiny BroZone, ktorá sa rozpadla, keď bol ešte dieťa. Odvtedy svojich bratov nevidel. Zmena nastane, keď jeho hudobne najnadanejšieho brata unesú dvaja hudobní zloduchovia.

image

Hry o život: Balada o hadoch a vtáčatkách.

Hry o život: Balada o hadoch a vtáčatkách

Rok: 2023

Krajina: USA

Dĺžka: 157 minút

Žáner: Akčný | Dobrodružný | Dráma

Réžia: Francis Lawrence

Hrajú: Rachel Zegler, Jason Schwartzman, Peter Dinklage, Hunter Schafer

Slovenská premiéra: 16.11.2023

Distribútor: Forum Film Slovakia

Začínajú desiate Hry o život. Pre osemnásťročného Coriolana Snowa znamenajú jedinečnú príležitosť ako zažiariť v úlohe mentora jedného z vyvolených. Tvrdo drel, aby dokázal naplno využiť svoj šarm, znalosti a zručnosti, ktoré môžu doviesť vyvoleného k víťazstvu. Bohužiaľ, šťastena mu nie je naklonená. Dostane ponižujúcu úlohu - viesť najväčšieho outsidera z chudobného Dvanásteho obvodu. Dievčina menom Lucy Gray však publikum uchváti a Coriolanus vycíti svoju šancu. Aj v ňom začínajú prebúdzať city a on sa bude musieť rozhodnúť, či bude dodržiavať pravidlá alebo sa bude riadiť pudom sebazáchovy, ktorý mu radí niečo iné. V aréne bude prebiehať boj na život a na smrť a už čoskoro sa ukáže, kto je nevinné vtáča a kto had, čakajúci na svoju príležitosť zaútočiť.

image

Napoleon.

Napoleon

Rok: 2023

Krajina: USA | Veľká Británia

Dĺžka: 158 minút

Žáner: Akčný | Dobrodružný | Biografický

Réžia: Ridley Scott

Hrajú: Vanessa Kirby, Joaquin Phoenix, Ben Miles, Ludivine Sagnier

Slovenská premiéra: 23.11.2023

Distribútor: Itafilm

Epická akčná dráma približuje vzostup a pád legendárneho francúzskeho cisára Napoleona Bonaparteho. Jeden z najuznávanejších režisérov sveta Ridley Scott vo filme zachytáva Bonaparteho neúnavnú cestu k moci, sleduje náruživý a dynamický vzťah s jeho životnou láskou Jozefínou a mapuje jeho vizionárske vojenské a politické taktiky na pozadí úchvatných veľkovýpravných bojových scén.

image

Alma a Oskar.

Alma a Oskar

Rok: 2022

Krajina: Rakúsko | Nemecko | Švajčiarsko | Česko

Dĺžka: 88 minút

Žáner: Biografický | Dráma | Historický

Réžia: Dieter Berner

Hrajú: Emily Cox, Valentin Postlmayr, Tatiana Pauhofová, Anton von Lucke

Slovenská premiéra: 30.11.2023

Distribútor: CinemArt

Alma a Oskar skúma vášnivý a búrlivý vzťah medzi veľkou dámou viedenskej spoločnosti Almou Mahlerovou a rakúskym umelcom a enfant terrible Oskarom Kokoschkom. Kokoschka bol začínajúci maliar s výrazným expresionistickým štýlom. Svoje najslávnejšie diela vytvoril s pomocou Almy ako modelky a roky ich vzťahu znamenali najkrajšie obdobie jeho života. Alma a Oscar je svedectvom o sile a nebezpečenstve ich vášne.

image

Prianie.

Prianie

Rok: 2023

Krajina: USA

Dĺžka: 86 minút

Žáner: Animovaný | Dobrodružný | Komédia

Réžia: Chris Buck, Fawn Veerasunthorn

Hrajú: Chris Pine, Alan Tudyk, Ariana DeBose

Slovenská premiéra: 30.11.2023

Distribútor: CinemArt

Asha je bystrá dievča, ktorá si váži a miluje svoju rodinu a ľudí z ostrova Rosas na ktorom sa narodila a na ktorom žije. Verí v dobro a robí v živote to, čo je pre  jej milovaný Rosas správne a zároveň sníva o tom, aby sa všetky priania splnili. Pre sedemnásťročnú dievča ako je Asha sú priania všetkým  a v skutočnosti sú základom aj kráľovstva ostrova Rosas. Rosas je miesto, kde sa sny môžu doslova a do písmena splniť. Rosasu vládne silný kráľ Magnificio, ktorý vie plniť priania a želania ľudí. A tak ľudia z celého sveta cestujú na ostrov, aby odovzdali svoje želania a priania kráľovi Magnificiovi, ktorý sľubuje, že ich sny a priania budú u neho v bezpečí, nemusia sa ničoho obávať a on im tieto priania jedného dňa splní.

Kráľ Magnificio však nie je až taký dobrák a vie si užívať svoju úlohu pri plnení želaní, ale vychutnáva si aj kontrolu nad ľuďmi, ktorú prostredníctvom svojho daru má. On sám rozhoduje o tom, komu sa želanie splní a komu nie. Až Asha zistí, že všetky želania, ktoré sú príliš veľké, ambiciózne alebo ohrozujú záujmy Magnifica, nebudú splnené. To znamená, že v Rosase je naozaj veľká časť ľudí, ktorí sa nikdy nedočkajú splnenia svojich snov, a najsmutnejšie je, že ani nevedia, o čo prichádzajú. Keď sa Asha dozvie túto krutú pravdu o Magnificovi a prianiach, nemôže len tak sedieť a nič nerobiť a začne konať za spravodlivú vec.

image

DogMan.

DogMan

Rok: 2023

Krajina:  Francúzsko | USA

Dĺžka: 113 minút

Žáner: Dráma

Réžia: Luc Besson

Hrajú: Caleb Landry Jones, Christopher Denham, Marisa Berenson, Clemens Schick

Slovenská premiéra: 30.11.2023

Distribútor: Magic Box

Vizionár Luc besson sa po troch rokoch vracia k režírovaniu. Prichádza s antihrdinom na jeho ceste za odplatou a vykúpením. Ako chlapca ho zatvárali do koterca ku psom. Teraz ako dospelý má zvláštny dar. Ženie ho túžba po pomste a potrestaní bezprávia. Nemá žiadne zábrany. Jeho zbraňou je oddanosť jeho psov.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. máj 2024 08:18