StoryEditor

Volebné štúdiá: Televízie prinesú exit polly, reakcie politikov aj prieskum spokojnosti s voľbami

29.09.2023, 17:54
Autor:
redred

Slovenské televízie plánujú po zatvorení volebných miestností vysielať špeciálne relácie o voľbách hlboko do noci. A v nedeľu ponúknu politické diskusie so stranami, ktoré sa dostanú do parlamentu, už od samého rána.

Po zatvorení volebných miestností pripravujú Volebné štúdia nie len slovenské televízie, ale napríklad aj česká spravodajská CNN Prima news, či viaceré internetové portály. Medzi nimi zaujímavé Volebné štúdio uvedie aj naša HN televízia a to od 21:45 hodiny. 

Tu vám prinášame podrobný prehľad čo pripravili do svojich povolebných štúdií jednotlivé slovenské televízie. 

RTVS

Verejnoprávny vysielateľ bude Voľby 2023 vysielať na dvoch televíznych a dvoch rozhlasových staniciach 

V deň volieb, v sobotu 30. septembra, ponúkne verejnoprávna TV vo vysielaní RTVS :24 naživo správy každú hodinu od 7:00 hodiny a od 13:00 hodiny každých 30 minút. V spravodajskom vysielaní nebudú chýbať živé vstupy z volebných miestností a naživo brífingy členov Štátnej komisie pre voľby o priebehu volieb. RTVS :24 ponúkne aj exkluzívne rozhovory s členmi poverenej vlády SR o tom, v akom stave sa nachádzajú dané rezorty a pred akými výzvami budú stáť nové ministerky a noví ministri.

Pre rozhlasových poslucháčov pripravuje RTVS informačný servis aj v Rádiu Slovensko a súhrnné informácie odvysiela v Rádiožurnáloch v Rádiu Slovensko a v Rádiu Regina o 7:00, 12:00, 18:00 a 22:00 hodine. Okrem toho prinesie RTVS po celý volebný víkend aktuálne informácie každú hodinu po celý deň v Rádiu Slovensko, Rádiu Regina, a v Rádiu FM a v mimoriadnych spravodajských vstupoch v Rádiu Slovensko o 14:30 a 16:30 hodine.

Rozhlasové spravodajstvo bude počas celej volebnej soboty sledovať dianie od otvorenia volebných miestností o 7:00 hodine až do ich zatvorenia o 22:00 hodone. Redaktori spravodajstva prinesú aktuálne informácie zo zaujímavých miest z celého Slovenska, budú informovať ako sa volí v mestách, ale aj v malých obciach, v nemocniciach, či domoch sociálnych služieb. Naživo sa moderátori budú spájať so sídlom Štátnej komisie pre voľby, odkiaľ poskytnú najčerstvejšie informácie o priebehu volieb.

image

Povolebné štúdio v RTVS:

Volebná noc odštartuje na Jednotke a RTVS :24 o 21:30 hodine. Moderátori Barbora Bodáková, Ľubomír Bajaník a Miroslav Frindt budú vo volebnom štúdiu hodnotiť priebeh volieb, výsledky exit pollu a aktuálne informácie spolu s hosťami: Darinou Malovou, politologičkou z Katedry politológie FiF UK, Radoslavom Štefančíkom, politológom z Ekonomickej univerzity v Bratislave, Přemyslom Čechom, riaditeľom agentúry MEDIAN a Michalom Mislovičom, analytikom agentúry MEDIAN SK.

Po uzatvorení všetkých volebných miestností, teda po skončení moratória o 22:00 hodine, zverejní RTVS výsledky exkluzívneho exit pollu agentúry MEDIAN SK. 

Počas volebnej noci ponúkne RTVS divákom aj priebežné výsledky volieb, živé vstupy redaktorov z volebných centrál, naživo tlačové konferencie politických strán a hnutí, ako aj analýzy a komentáre odborníkov.  

Volebná noc vo vysielaní Rádia Slovensko začne po 22:15 hodiny a potrvá až do chvíle, keď budú známe výsledky volieb. Poslucháčom po zatvorení volebných miestností prinesie výsledky exit pollu, agentúry Median SK exkluzívne pre RTVS. Naživo v niekoľkohodinovom nočnom vysielaní budú v štúdiu Rádia Slovensko zástupca agentúry Median, volebný geograf, ale aj analytici. Redaktori spravodajstva budú priamo vo volebných centrálach kandidujúcich strán, odkiaľ sprostredkujú atmosféru a reakcie na postupne zverejňované informácie Štatistického úradu. Moderátorom volebnej noci v Rádiu Slovensko bude Matej Baránek.

V nedeľu 1. októbra odvysiela RTVS na Jednotke mimoriadne povolebné spravodajstvo o 7:00, 9:00 a 11:00 hodine. O 11:55 hodine odvysiela RTVS na Jednotke a RTVS :24 povolebnú politickú diskusnú reláciu O 5 minút 12 so zástupcami politických strán a hnutí, ktoré uspeli vo voľbách do NR SR.

V Mimoriadnom volebnom štúdiu o 8:00 hodine sa RTVS :24 bude venovať zhodnoteniu výsledkov s politológmi, pohľad na voľby cez regióny a  možnosti zostavovania vládnej koalície. Ekonóm priblíži, v akom stave nová vláda prevezme krajinu a ústavný právnik vysvetlí dianie v štáte v najbližších dňoch a týždňoch po voľbách.

image

RTVS a jej Povolebné štúdiá v televízii aj rozhlase.

Rozhlasovým poslucháčom ponúkne RTVS súhrnné informácie o výsledkoch volieb v Rádiožurnáloch v Rádiu Slovensko a v Rádiu Regina o 7:00, 12:00, 18:00 a 22:00 hodine. Prvý Rádiožurnál o 7:00 hodine prinesie ucelené súhrnné výsledky volieb, vrátane reakcií politických subjektov ich predstaviteľov, či politológov. Reakcie na výsledky volieb odvysiela RTVS každú hodinu po celý deň v Rádiu Slovensko, Rádiu Regina, a v Rádiu FM.

Od 8:00 do 10:00 hodiny pripravuje Rádio Slovensko Povolebné štúdio. Moderátori Karolína Lacová a Matej Baránek v prvej časti privítajú zástupcov politických strán, ktoré sa podľa výsledkov volieb dostali do parlamentu. Naživo tak poslucháči budú môcť počuť ich reakcie aj na povolebné scenáre, či možné koalície na základe výsledkov volieb. V druhej časti povolebného štúdia zhodnotia voľby analytici, súčasťou budú aj reakcie na predčasné parlamentné voľby na Slovensku zo sveta.

TV Markíza

Volebná noc s Markízou na festivale Biela noc s unikátnou panoramatickou videoinštaláciou

Najsledovanejšia slovenská televízia Markíza sa stala hlavným mediálnym partnerom Bielej noci, najväčšieho a najnavštevovanejšieho festivalu súčasného umenia na Slovensku, ktorý už od piatka 29. septembra do nedele 1. októbra 2023 prichádza opäť do Bratislavy. Neostalo však iba pri partnerstve, Markíza prinesie do hlavného mesta aj jednu z umeleckých inštalácií Bielej noci.

Keďže sa Biela noc vôbec prvýkrát koná počas volieb, návštevníci festivalu budú mať v sobotu 30. septembra 2023 vo večerných hodinách možnosť na Námestí Nežnej revolúcie pred Starou tržnicou zažiť unikátnu panoramatickú videoinštaláciu.

image

Povolebné štúdiá

Tá bude okoloidúcich informovať o výsledkoch exitpollu z predčasných parlamentných volieb, a to bezprostredne po zatvorení volebných miestností. Exitpoll prinesie čo najpresnejší odhad výsledkov volieb s niekoľkohodinovým predstihom pred konečným spočítaním hlasov a ich oficiálnym vyhlásením. Na vzorke minimálne 20 000 ľudí odchádzajúcich z volebných miestnosti ho exkluzívne pre TV Markíza uskutoční renomovaná agentúra Focus.

V spolupráci s festivalom Biela noc prinášame unikátne vizuálne stvárnenie dát, o ktoré sa postará dizajnér Boris Vitázek. Následne počas volebnej noci budú môcť návštevníci pred Starou tržnicou sledovať priebežné výsledky z údajov Štatistického úradu SR.

„Ako trhový líder sa radi púšťame aj do inovatívnych marketingových aktivít. Tešíme sa preto, že sme nadviazali spoluprácu s Bielou nocou a ľuďom, ktorí budú tráviť volebnú noc v centre Bratislavy, tak budeme môcť priniesť náš exkluzívny exitpoll v jedinečnom umeleckom stvárnení,“ povedal Michal Borec, riaditeľ Centra marketingu skupiny Markíza.

„Veľmi sa teším z tohto netradičného spojenia, ktoré bude bezpochyby dôležitou súčasťou sobotňajšej volebnej noci, práve počas nášho festivalu. Myslím si, že je to vôbec poprvýkrát od vzniku Slovenskej republiky, kedy budú štatistické volebné dáta vizuálne spracované umelcom a vystavené vo verejnom priestore ako videoinštalácia,“ zhodnotila Zuzana Pacáková, umelecká riaditeľka Bielej noci.

image

Povolebné štúdio na Markíze.

Výsledky exitpollu a následne aj priebežné výsledky volieb budú môcť diváci sledovať aj priamo na obrazovkách TV Markíza, kde v sobotu o 21:45 hodine odštartuje priamy prenos mimoriadnej relácie s názvom Voľby 2023 - Volebná noc. Naše redaktorky a redaktori sa budú naživo hlásiť z volebných centrálvšetkých relevantných kandidujúcich subjektov, ktoré majú šancu sa dostať do parlamentu, s aktuálnymi informáciami a prvými reakciami.

Moderátori Zlatica Švajdová Puškárová a Michal Kovačič v štúdiu privítajú politického komentátora Mariána Leška a sociológa, riaditeľa agentúry Focus Martina Slosiarika, ktorí budú počas celej volebnej noci analyzovať a komentovať priebežné výsledky predčasných parlamentných volieb. Výsledky exkluzívneho exitpollu diváčkam a divákom odprezentuje moderátor Viktor Vincze, ktorý tiež sprostredkuje aktuálne informácie a názory zo sveta sociálnych sietí.

Špeciálne volebné vysielanie bude na TV Markíza pokračovať aj v nedeľu, 1. októbra 2023, kedy so začiatkom o 09:55 hodiny pod názvom Voľby 2023 - Víťazi volieb prinesieme prvú povolebnú diskusiu s lídrami všetkých politických subjektov, ktoré sa dostali do parlamentu. Moderátormi budú aj v tomto prípade Zlatica Švajdová Puškárová a Michal Kovačič. Výsledky volieb budú ústrednou témou aj v klasickej relácii Na telo s Michalom Kovačičom o 13:00 hodine.

Volebné dianie bude TV Markíza podrobne mapovať aj vo svojich štandardných spravodajských a publicistických reláciách. Komplexné informácie a výsledky sprostredkuje aj spravodajskýportál TVNOVINY.sk.

image

Do povolebného štúdia sa zapojí aj Biela noc.

TV Joj

JOJ 24 prinesie celovíkendové volebné vysielanie

Televízia JOJ 24 spustí volebné vysielanie v sobotu 30. septembra o 7:00 hodine, presne v čase, kedy sa otvoria volebné miestnosti. Divákom prinesie od skorého rána a aj počas celého dňa živé vstupy z rôznych miest z celého Slovenska. 

Volebná encyklopédia Slovenska prinášala počas dvoch mesiacov exkluzívne prieskumy pripravené agentúrou AKO o tom, čo by diváci chceli i nechceli od novej vlády, či informácie o tom, ako by to po voľbách malo vo vláde vyzerať.

V sobotu popoludní odvysiela televízia JOJ 24 špeciálne štúdio s riaditeľom agentúry AKO Václavom Hříchom, kde predstaví najzásadnejšie otázky spomínaného dvojmesačného obdobia a zároveň zhrnie to najdôležitejšie, čo z prieskumov vyšlo, teda čo by podľa divákov mala a nemala robiť budúca vláda.

O 20:10 hodine na JOJ 24 už odštartuje Volebné štúdio, v ktorom ponúknu nové prieskumy. Tie vysvetlia napríklad aj to, kedy sa ľudia rozhodli, koho budú naozaj voliť. Tieto prieskumy bude prezentovať opäť riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích.

V štúdiu budú aj moderátori Adam Zavřel a Mária Ölvedyová. Tí budú divákov informovať o celodennom dianí, ale aj o aktuálnych náladách v spoločnosti. Po skončení moratória a zatvorení volebných miestností bude o 22:00 hodine vysielať simultanne televízia JOJ a JOJ 24 ďalšie špeciálne štúdio, v ktorom postupne zverejníme priebežné výsledky.

image

Povolebné štúdio na Jojke a JOJ 24.

Sprevádzať ním bude moderátorka Jana Krescanko Dibáková. Opätovne privíta v štúdiu šéfa agentúry AKO Václava Hřícha, ale aj politických komentátorov Petra Tkačenka a Arpáda Soltésza, ktorých diváci poznajú z podcastu Sme v kaviarni. Jakub Prok sa zase pravidelne prihlási s priebežnými výsledkami a spojí sa s dvanástimi politickými centrálami, kde budú mať televízie JOJ a JOJ 24 svoje štáby prinášajúce najaktuálnejšie informácie.

Zároveň sa budeme naživo spájať aj s politológmi a sociológmi a sledovať i to, ako zahraničie reaguje na priebežné výsledky volieb. V štúdiu bude tiež Lenka Ježová, ktorá dva mesiace mapovala predvolebnú kampaň na sociálnych sieťach a bude tak robiť aj v sobotu večer. Komentovať to budú spolu s Arpádom Soltészom.

V sobotu po skončení moratória pripravujú do vysielania rozhovor s bývalým českým prezidentom Milošom Zemanom. Po prvýkrát v histórii Slovenska ponúknu okamžite po zverejnení exit pollov exkluzívny prieskum spokojnosti divákov s výsledkami volieb.

Ten bude prebiehať online hneď po uzavretí volebných miestností. Organizovať ho bude agentúra AKO pre JOJ 24. Výsledky prieskumu budú zverejňovať priebežne po 23:00 hodine. S povolebným vysielaním budú pokračovať na JOJ a JOJ 24 aj v nedeľu 1. októbra.

Od 7:30 hodiny ponúknu divákom súhrn toho najdôležitejšieho, čo sa od zavretia volebných miestností na Slovensku dialo. O hodinu neskôr pre divákov pripravujú špeciálne povolebné štúdio s moderátorkou Janou Krescanko Dibákovou. Do študia dostali pozvanie všetci lídri preferenčne najsilnejších strán.

Celú nedeľu budú naživo prinášať všetky dôležité informácie súvisiace s výsledkami volieb, hodnotenia sociológov, politológov a ďalších odborníkov. Vyvrcholenie celovíkendového volebného vysielania bude v hlavnej spravodajskej relácii NOVINY TV JOJ. Televízia JOJ 24 bude v tento volebný víkend ako jediná televízia vysielať nonstop.

image

Povolebné štúdio na ta3.

ta3

Nedeľné povolebné štúdio už od rána 8:30 hodiny

V sobotu 30. septembra odvysiela najstaršia spravodajská televízia na Slovensku volebné štúdio s prezentáciou priebežných výsledkov, analýzami a rozhovormi predbežne o 21:40 hodine do 03:00 hodiny v nedeľu, pričom záver vysielania bude závisieť od zverejňovania priebežných výsledkov ŠÚ SR a tlačových besied kandidujúcich strán.

Volebné štúdio budú moderovať: Richard Dírer, Rastislav Iliev, Martin Linhart a Lucia Farkasová. Súčasťou volebného štúdia budú aj živé vstupy redaktorov ta3 z centrál kandidujúcich strán a rozhovory s predstaviteľmi politických strán.

Hostia: Silvia Porubänová, Jozef Lenč, Adam Znášik, Jakub Hankovský.

Povolebné štúdio s prezentáciou volebných výsledkov, analýzami a rozhovormi bude ta3 vysielať v nedeľu od 08:30 hodiny do 12:00 hodiny, pričom súčasťou povolebného štúdia bude aj relácia V politike. Povolebné štúdio budú moderovať: Diana Štrusová, Braňo Král, Rastislav Iliev a Natália Fónod Babincová.

Súčasťou povolebného štúdia budú aj živé vstupy/rozhovory s predstaviteľmi politických strán. Reláciu V politike začnú vysielať už o 10:30 hodiny. V tejto relácii privítajú účasť predsedov strán, ktoré sa dostali do NR SR.

Hostia: Samuel Abrahám, Michal Mislovič, Róbert Slovák, Marián Repa, Jan Kubáček.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
15. máj 2024 12:56