StoryEditor

Bohatá história hollywoodskych štrajkov. Jeden viedol Reagan, iný umlčal Zlaté glóbusy

14.07.2023, 11:32
Autor:
ČTKČTK

Aktuálny štrajk scenáristov a hercov v továrni na sny nie je jediný. Hollywood má s nimi v minulosti bohaté skúsenosti. Prinášame výber zaujímavých informácií o štrajkoch hercov a scenáristov v Hollywoode.

- V Hollywoode pôsobí odborový zväz amerických hercov a televíznych a rozhlasových umelcov (SAG-AFTRA), ktorý združuje asi 160.000 hercov, novinárov, spevákov, dabérov, rozhlasových pracovníkov i ďalších profesionálov z oblasti médií. Scenáristov združuje odborová organizácia WGA, ktorá má v súčasnosti zhruba 11.500 členov z radov televíznych a filmových scenáristov. Slávna "továreň na sny" už zažila za svoju existenciu niekoľko stávok oboch združení, ktoré bojovali o lepšie finančné i pracovné podmienky pre svojich členov.

image

Štrajk v Hollywoode. 

REUTERS

- Scenáristi v Hollywoode prvýkrát vstúpili do štrajku v roku 1952, keď sa Liga amerických autorov, predchodca WGA, dostala do sporu s televíznymi a filmovými producentmi. Obe strany sa po 14 týždňoch dohodli na zmluve, ktorá definovala platové podmienky a práva na scenár. Na prelome rokov 1952 a 1953 štrajkovali prvýkrát tiež hollywoodski herci kvôli podmienkam pri nakrúcaní televíznych reklám.

image

Štrajk v Hollywoode. 

REUTERS

- Prvý takzvaný dvojitý štrajk, teda hercov i scenáristov, vypukol v Hollywoode v roku 1960. Od začiatku roka štrajkovali za vyššie mzdy a lepšie pracovné podmienky scenáristi počas 163 dní, aby nakoniec získali právo dostávať tantiémy, teda druh honoráru za reprízy ich filmových diel v televízii. K scenáristom sa pridali aj herci pod vedením vtedajšieho šéfa SAG, herca a neskoršieho amerického prezidenta Ronalda Reagana, ktorí sa rovnako dohodli na platbách za reprízované filmy a zároveň získali nárok na zdravotné poistenie a penziu.

image

Hollywood má za sebou už niekoľko štrajkov vo filmovom priemysle. 

REUTERS

- V roku 1973 štrajkovali traja mesiace scenáristi za zvýšenie platov a získanie tantiém za svoje filmy premietané na takzvaných domácich médiách, teda na videokazetách a v platených televíziách. Z rovnakého dôvodu vstúpili do štrajku o sedem rokov neskôr tiež hollywoodski herci a v tom istom roku aj Združenie amerických hudobníkov (AFM). Na štvrť roka sa vtedy zastavila všetka televízna a filmová produkcia a odbory bojkotovali napríklad tiež odovzdávanie televíznych cien Emmy. Štrajk okrem iného pozastavil nakrúcanie filmov Od deviatich do piatich a Očitý svedok. Podľa odhadu magazínu Billboard prišiel štrajk americký filmový a televízny priemysel na približne 40 miliónov dolárov týždenne.

image

Štrajk v Hollywoode. 

REUTERS

- Najdlhší štrajk WGA sa uskutočnil v roku 1988, keď scenáristi 153 dní štrajkovali za podiely z predaja a požičovateľné videokazet, získanie podielov z repríz programov vysielaných v cudzích krajinách i za rozšírenie tvorivých práv, aby autori scenárov mali možnosť konzultovať s televíznymi a filmovými štúdiami výber hercov pre natáčaných projekty. Televízne stanice boli nútené reprízovať staré relácie, museli odložiť začiatok jesennej sezóny a podľa odhadov vtedy prišli zhruba o desať percent divákov. Štrajk, ktorý americký zábavný priemysel stál približne 500 miliónov dolárov, zasiahol aj pracovníkov cateringu, filmovej techniky či hotelierov. Výsledkom bola nová kompromisná kolektívna zmluva s hollywoodskymi producentmi.

image

V roku 2008 štrajk v Hollywoode negatívne ovplyvnil aj odovzdávanie Zlatých glóbusov. 

- K najdlhším štrajkom v histórii amerického filmového priemyslu patrí tiež štrajk hollywoodskych hercov, ktorý trval od mája do októbra 2000. Tento protest vyvolalo rozhodnutie reklamného priemyslu zrušiť systém zaručujúci hercom odmenu za každé vysielanie rovnakej reklamy niektorú zo štyroch hlavných televíznych spoločností v USA. Štrajkujúci herci vtedy tiež poukazovali na to, že výroba reklamných spotov sa presúva do lacných krajín, medzi ktorými na prvom mieste figurujú štáty strednej a východnej Európy vrátane Česka.

image

Aktuálny štrajkt ochromil Hollywood. 

TASR

- Celkovo 100 dní, od novembra 2007 do februára 2008, trval štrajk hollywoodskych scenáristov, ktorí sa domáhali väčšieho podielu na predaji filmov a seriálov na internete. Štrajk mal okamžitý dopad na celý filmový a televízny Hollywood, postihla nielen prácu na filmoch, ale tiež veľmi obľúbená televízna talk-show a dokonca zabránila slávnostnému udeľovaniu amerických filmových cien Zlatý glóbus. Zastavila sa napríklad výroba populárnych televíznych sérií Zúfalé manželky, Dva a pol chlapa či Teória veľkého tresku, o rok bolo odložené nakrúcanie snímky Anjeli a démoni podľa bestselleru Dana Browna a ovplyvnila tiež nakrúcanie bondovky Quantum of Solace. Podľa odhadov vyšla kalifornská ekonomika na 1,5 až 2,1 miliardy dolárov.

image

Herci v Hollywoode štrajkujú aj kvôli streamovacím službám. 

REUTERS

- Od začiatku mája tohto roka vstúpili hollywoodski scenáristi do štrajku pre spory o vyššie odmeny, lepšie podmienky poistenia alebo záruky týkajúce sa umelej inteligencie. Štrajk scenáristov prinútil producentov vysielať populárnu talk-show zo záznamov a pre celú sezónu narušil televízne produkcie i nakrúcanie veľkorozpočtových filmov. Vedenie SAG-AFTRA sa vo štvrtok rozhodlo k štrajku pridať po tom, ako sa vyjednávači odborov nedohodli so štúdiou na novej kolektívnej zmluve. Podľa amerických médií tento krok prakticky znamená ochromenie hollywoodskeho zábavného priemyslu.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
10. máj 2024 03:01