21. februára bude 5 rokov od zavraždenia investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.
StoryEditor

Päť rokov od Kuciakovej vraždy: Televízie aj rozhlas upravujú vysielaciu štruktúru

20.02.2023, 19:55
Autor:
michmich

Téme sa budú intenzívne venovať v rámci svojich štandardných spravodajských a publicistických relácií, ale prinesú aj niekoľko špeciálnych programov.

V utorok, 21. februára to už bude päť rokov od smutnej udalosti, ktorá otriasla celým Slovenskom a zmenila smerovanie našej krajiny. Televízie na piate výročie zavraždenia investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej upravujú vysielaciu štruktúru. 

Markíza

Exkluzívnymi hosťami relácie Teleráno s moderátormi Kvetkou Horváthovou a Tomášom Juríčekom budú rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej – Jozef a Jana Kuciakovci a Zlatica Kušnírová.  

Z novinárskeho pohľadu kauzu rozoberie redaktorka Televíznych novín Zuzana Ferenčáková a do štúdia príde aj vedúci investigatívneho tímu portálu Aktuality.sk Ján Petrovič, ktorý kompletne pozná prácu Jána Kuciaka a prezradí aj, kto a ako v nej pokračuje po jeho násilnej smrti.

V relácii Reflex budú téme venované hneď dve reportáže. V prvej štáb navštívi rodičov Jána aj Martiny a prinesie informačný sumár o tom, v akom štádiu je aktuálne tento prípad a kto už bol za dvojnásobnú vraždu právoplatne potrestaný (vykonávatelia už áno, objednávateľ ešte nie). V druhej sa vyberie za kolegami Jána Kuciaka do redakcie spravodajského portálu Aktuality.sk. Autorkou oboch reportáží je Lenka Stanková, so Zlaticou Kušnírovou na východe Slovenska nakrúcala Kristína Oravcová.  

"Na značnej ploche sa téme bude vo svojich reportážach venovať aj hlavná spravodajská relácia Televízne noviny," povedal PR manažér televízie Lukáš Kočíšek. 

Televízny líder sa bude téme venovať aj v rámci ponuky streamovacej služby Voyo. Už teraz je tam v premiére dostupný nový francúzsky dokument s názvom Prípad Kuciak, ktorý patrí k tomu najlepšiemu, čo bolo o tejto téme doposiaľ natočené. Diváci a diváčky si môžu pripomenúť aj výnimočný dokument z pôvodnej produkcie TV Markíza s názvom Ján a Martina: Vražda, ktorá zmenila Slovensko.

Téma bude rezonovať aj v zajtrajšej online diskusnej relácii Na telo PLUS, ktorú o 14:00 hod naživo odvysiela spravodajský portál TVnoviny.sk. Hosťom moderátora Michala Kovačiča bude špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a hovoriť spolu budú aj o piatom výročí vraždy Jána Kuciaka, ktoré pripadá práve na utorok. O tom, ako sa prípad vyvíjal, aj o blížiacom sa rozsudku.

Joj

Mimoriadne celodenné vysielanie k 5. výročiu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pripravila aj Jojka. "Téme sa budeme celodenne venovať sériou mimoriadnych rozhovorov a reportáží spravodajská televízia JOJ 24 a TV JOJ vo svojich spravodajských reláciách," povedala P*R manažérka TV Joj Miroslava Klempová.

V Ranných novinách privítajú šéfredaktora portálu Aktuality.sk, Petra Bárdyho, a reportérku Aktualít, Lauru Kellöovú, ktorí priblížia, čo sa za päť rokov od vraždy zmenilo, aké sú posuny v kauzách, o ktorých novinár Ján Kuciak písal, ako aj detaily o novej knihe.

V rannom vysielaní budú hosťami tiež tvorcovia nového filmu Kuciak: Vražda novinára, ktorý má premiéru presne v deň 5. výročia. V celodennom vysielaní JOJ 24 budú reportérky TV JOJ Júlia Zelenková a Nicol Richterová prinášať sériu tematických reportáží, ktoré doplnia rozhovory s českou investigatívnou novinárkou a dlhoročnou spolupracovníčkou Jána Kuciaka, Pavlou Holcovou, či prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Matúšom Harkabusom, ktorý dozoruje aj prípad vraždy novinára Jána Kuciaka.

Celodenným vysielaním JOJ 24 budú sprevádzať moderátori Ivan Janda a Michal Farkašovský, ktorí o 13:00 hodine v štúdiu JOJ 24 naživo privítajú rodičov zavraždeného novinára a jeho snúbenice - Janu a Jozefa Kuciakovcov a Zlaticu Kušnírovú, spoločne s riaditeľkou Nadácie Zastavme korupciu, Zuzanou Petkovou.

Téme sa budú venovať aj podvečerné Analýzy Na hrane o 18:00 hodine na JOJ 24 s Janou Krescanko Dibákovou. Hosťami budú novinár a autor knihy Slovenská mafia, Ján Petrovič, a publicista a bývalý poradca premiéra Eduarda Hegera, Ivan Štulajter.

RTVS 

Spravodajský okruh:24 si tragédiu spred piatich rokov budepripomínať počas celého dňa v utorok 21. februára od 7.00 do 22.30 hodiny. "Priamo z Veľkej Mače, spred domu, v ktorom boli zavraždení Ján Kuciak a Martina Kušnírová budú na okruhu:24 vysielané pravidelné vstupy z externého štúdia," informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský.

Na Jána Kuciaka bude spomínať šéfredaktor portálu aktuality.sk Peter Bárdy, ktorý s mladým novinárom spolupracoval. Ako pokračujú ľudia z profesie v odkaze investigatívneho žurnalistu, objasní v rozhovore šéfredaktor Investigatívneho centra Jána Kuciaka Lukáš Diko. A na zavraždeného novinára, spoluprácu s ním si v špeciálnom Interview:24 zaspomína zakladateľka Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku a jeho blízka spolupracovníčka Pavla Holcová.

Spoločensko-politické dôsledky i začiatky vyšetrovania okomentujú vo vysielaní sociológovia, politológovia a pripravené sú tiež živé vstupyz viacerých pietnych podujatí počas dňa, ako aj avizovaných stretnutí na celom Slovensku. Spravodajský okruh:24 ponúkne divákom aj reakcie stavovských organizácií z prostredia žurnalistiky na Slovensku i vo svete.

Jednotka

Vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice si Jednotka pripomenie v pondelok 20. februára o 21.55 hodine monotematickým vydaním relácie Reportéri.

Dvojka

V piatok 17. februára o 22.10 h bude téma vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice rezonovať v diskusnej relácii Silná zostava. Moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová privíta v štúdiu investigatívnu novinárku a riaditeľku Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku Pavlu Holcovú, novinárku a spoluautorku knihy KUCIAK Annamáriu Dömeovú a novinára, editora Jána Kuciaka Jána Petroviča.

V utorok 21. februára, v deň výročia tragédie, ponúkne Dvojka tematický večer, ktorý otvorí o 21.10 hodine premiéra akvizičného dokumentu Prípad Kuciak, nasledovať bude o 22.05 hodine diskusná relácia Večera s Havranom, v ktorej bude Michal Havran diskutovať na tému Kto si objednal vraždu Kuciaka? s hosťami riaditeľom NAKA Ľubomírom Daňkom, novinárkou Pavlou Holcovou, novinárom a komentátorom Petrom Bárdym a advokátom rodiny Kušnírovcov Romanom Kvasnicom.

Spomienkový program uzavrie Chvíľka poézie, ktorá smrť mladých ľudí pripomína prostredníctvom sonetov Williama Shakespeara v interpretácii hercov Kristíny Kanátovej a Matej Marušina.

Rádio Slovensko

Rádio Slovensko ponúkne poslucháčom v spravodajstve okrem aktuálnych reportáží aj ďalšie témy k výročiu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej - 5 rokov po vražde - stav vyšetrovania, Aký je stav spoločnosti od vraždy, Aký je stav novinárskej obce. Ponúkne tiež rozhovor s podpredsedníčkou Európskej komisie a komisárkou pre hodnoty a transparentnosť VěrouJourovou a vyjadrenia zahraničných novinárov. V rámci publicistiky odvysiela Rádio Slovensko aj rozhovor s tvorcami filmu Kuciak.

Rádio Devín

Rádio Devín sa výročiu vraždy bude venovať počas dvoch dní popoludní v relácii Ladenie.

V utorok 21. februára to budeLadenie so Zuzanou Golianovou, ktorá v štúdiu privíta autorov návrhu Pamätníka slobody slova Benjamína Brádňanského, Víta Haladu a MartinaPiačeka. Práve ich návrh skončil ako víťazný vo výtvarno-architektonickej súťaži, ktorú vyhlásila Slovenská komora architektov. Pamätník zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi a Martiny Kušnírovej vo Veľkej Mači pri Galante by mali začať stavať v budúcom roku.

Vo štvrtok 23. marca bude Ladenie s Martinom Uramom venovanéstručnej reflexii témy vraždy mladého novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Rádio Regina Východ

Rádio Regina Východ si výročie vraždy novinára J. Kuciaka a M. Kušnírovej pripomenie v novej rubrike Týždeň v histórii  v stredu 22. februára o 10.45 hodine.

Radio Slovakia International

RSI ponúkne v reláciách v utorok 21. februára výstupy z konferencie Media Freedom organizovanej Ministerstvom kultúry SR. Ponúkne tiež informácie o novej knihe Kuciak (reportáže 2015-2023) a Ben Pascoe sa bude pýtať filozofa a publicistu Fedora Blaščáka kam sa posunula slovenská spoločnosť a vnímanie demokracie za posledných 5 rokov.

"Všetky rozhlasové okruhy RTVS sa budú tragédii spred piatich rokov venovať v spravodajstve a publicistike," doplnil Púchovský.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 09:46