Hlavný scenárista nového dramatického seriálu TV Markíza hovorí, že sa musíme naučiť citlivo, ale otvorene hovoriť o znásilnení, že to vníma ako spoločenský dlh.
StoryEditor

Scenárista seriálu Klamstvo: O tabuizovanej téme znásilnenia treba hovoriť, vnímam to ako spoločenský dlh

19.02.2023, 17:09
  • Zajtra, 20. februára štartuje dramatická televízna novinka, ktorá sa totiž púšťa do na Slovensku zatiaľ neprebádaných žánrových vôd a otvára citlivú, stále ešte tabuizovanú tému znásilnenia.
  • Dej 12-dielneho Klamstva sa prelína vo viacerých časových rovínách z nedávnej aj vzdialenej minulosti, pričom odhaľovanie pravdy sa dávkuje po kvapkách a každá nová informácia má potenciál prevrátiť všetky dovtedajšie odhalenia naruby.
  • Scenárista seriálu Peter Nagy hovorí: Kultúrne nazeráme na obete a páchateľov inak, špeciálne pri sexuálnych deliktoch či pri ohováraní a krivom obvinení a reputačných škodách.

Seriál vznikol na základe britského originálu s názvom Liar, ktorý sa stal celosvetovým hitom a adaptovali ho televízie v Nemecku, Taliansku, Francúzsku, Španielsku či Turecku, pričom všade sa taktiež tešil obrovskému úspechu. Seriálová novinka sa totiž púšťa do na Slovensku zatiaľ neprebádaných žánrových vôd a otvára citlivú, stále ešte tabuizovanú tému znásilnenia.

My sme sa o spracovaní takejto citlivej témy, ale aj to aký bol zrod tejto novej adaptácie v zahraničí úspešného projektu porozprávali s hlavným scenáristom nového seriálového počinu Petrom Nagyom. 

image

Ráno po spoločne strávenej noci ona tvrdí, že ju znásilnil, on sa teší, na ďalšie spoločné romantické chvále. Kto klame? Ona alebo on?

image

Hlavný scenárista Klamstva Peter Nagy.

Nedá nám začať rozhovor otázkou, ktorú si automaticky položí asi každý divák. V novom seriáli sa púšťate do na Slovensku zatiaľ neprebádaných žánrových vôd. Znásilnenie je téma, ktorá u nás ešte v takomto detaile na obraze nebola. Asi veľmi náročná téme aj na spracovanie scenára?

Som veľmi rád, že Markíza túto tému priniesla, vnímam to ako spoločenský dlh a ako niečo, o čom naliehavo potrebujeme začať hlasnejšie hovoriť. Podobne náročné témy nemusia byť vyhradené iba pre verejnoprávne médiá. Tzv. „žánrovky“ sú na to vhodným formátom aj pre komerčné televízie. Tento projekt je však atraktívny aj tým, že na tému nazerá aj z opačného pohľadu, kedy má falošné obvinenie zo znásilnenia potenciál zničiť niekomu život.

Rovnako nie je u nás moc etablovaný žáner psychologická dráma. Aké máte skúsenosti ako scenárista s takýmto žánrom?

Zatiaľ minimálne, o to som radšej, že som mal možnosť podieľať sa práve na takomto žánri, navyše s tak kvalitnou predlohou. Dúfam, že ďalšie také zaujímavé projekty budú nasledovať a nie len v podobe adaptácií, hoci a...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 03:29