Nemecká vláda si aktuálne otvorila účet na čínskej sociálnej sieti TikTok.
StoryEditor

Kým EÚ varuje pred používaním TikToku, nemecká vláda si tam práve otvorila účet

08.04.2024, 13:47
Autor:
ČTKČTK

Robí tak v čase, kedy krajiny ako Spojené štáty, Británia a Austrália už zakázali zamestnancom vlády používať aplikáciu Tiktok na služobných mobiloch.

Tlačový úrad nemeckého kancelára Olafa Scholze dnes spustil svoj kanál na čínskej sociálnej sieti TikTok, ktorá slúži na zverejňovanie krátkych videoklipov. Niektorí politici na nej publikujú bizarné videá s cieľom osloviť mládež. Kancelár Scholz už na sieti X sľúbil, že on na záberoch tancovať rozhodne nebude.

"Netancujem. Sľubujem," napísal Scholz na sieti X. Svoj príspevok doplnil kľúčovým slovom TikTok. Scholz nie je jediným zo svetových štátnikov, ktorí sa rozhodli na TikTok vstúpiť. Svoje kanály tu majú napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron, americký prezident Joe Biden alebo šéfka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová.

Scholzov hovorca Steffen Hebestreit k otvoreniu účtu na TikToku oznámil, že tlačový úrad tak získava ďalšiu možnosť, ako nemeckých občanov informovať o politike. "Ponuka TikToku sa zameriava predovšetkým na mladšie užívateľky a užívateľov," dodal Hebestreit.

Tlačový úrad nemeckej vlády na sieť TikTok vstúpil aj napriek obavám bezpečnostných úradov, že by čínska vláda mohla s platformou zdieľať údaje alebo ovplyvňovať užívateľov. Krajiny ako Spojené štáty, Británia a Austrália pritom už vlani zakázali zamestnancom vlády používať aplikáciu Tiktok na služobných mobiloch.

Dnešné oznámenie o vstupe kancelárstva na TikTok prichádza krátko pred očakávanou aprílovou cestou Scholze do Číny. Jej termín ale úrad vlády ešte verejne nepotvrdil. Tlačový úrad vlády má popri TikToku tiež účty na sociálnych sieťach X, Instagram, Facebook a Mastodon a na videoportáli YouTube.

V Európskej únii silnejú varovania pred inštaláciou a používaním aplikácie TikTok na zariadeniach s prístupom k systémom spadajúcim do kritickej informačnej infraštruktúry a ďalším významným systémom. Aplikácia vraj predstavuje bezpečnostnú hrozbu. Predstavitelia EU varujú, že by ľudia mali zvážiť používanie aplikácie aj to, čo cez ňu ľudia zdieľajú. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/archiv-clankov, menuAlias = archiv-clankov, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 16:58