Výstava ”Momenty, svetlá, tiene”. Ivana Orviská.fb/galeriaspp
StoryEditor

Výstava "Momenty, svetlá a tiene" nesie výrazné umelecké posolstvo

29.04.2024, 12:56
Životný štýl

Dve inšpiratívne slovenské umelkyne pripravili výstavu ich obrazov a práce, ktorá odráža expresivitu a hmatateľnú dimenziu. Ivana Orviská dokáže maľbou zasvätiť do tajomstiev duše a príroda. A Andrea Ehret predstavila očarujúcu abstraktnú expresivitu.

Výstava Momenty, svetlá, tiene, ktorá prebehla v priestoroch krásnej galérie SPP je živým dôkazom toho, ako umenie dokáže prekonať vzdialenosť a spojiť rozmanité a rozdielne svety. Dve výnimočné slovenské maliarky Ivana Orviská a Andrea Ehret, každá so svojim vlastným príbehom a umeleckým výrazom, sa stretli v spoločnom umeleckom priestore, kde sa ich diela rozprávajú jedným hlasom. Aj napriek tomu, že jedna žije v Bratislave a druhá v Prahe, sa ich diela navzájom dopĺňajú a vytvárajú harmonickú symfóniu farieb, tvarov a emócií.

Výstava je viac ako len zobrazením diel, je to stretnutie dvoch životných príbehov, dvoch umelkýň, ktoré sa rozhodli zdieľať svoje vnútro a svoju energiu s pozorovateľmi. Ich diela nie sú len zábermi na plátne, ale hlbokým vyjadrením ich osobných skúseností, vnútorných bojov a rastu. Pri pohľade na ich prácu môžeme cítiť pulzujúcu energiu a intenzitu ich umeleckého vyjadrenia. Súčasťou výstavy sú diela, ktoré sa dotýkajú rôznych tém a emocionálnych hĺbok, pričom každá maliarka prispieva do kolektívneho umeleckého diela svojím jedinečným štýlom a víziou. 

image

Výstava "Momenty, svetlá, tiene".

fb/galeriaspp

Výtvarné práce Orviskej a a Ehret odrážajú istú expresivitu a impasto, čím vytvárajú hmatateľnú dimenziu, ktorá oslovuje nie len zrak, ale aj divákov. Orviskej kompozície sa vyznačujú konkrétnosťou a dôrazom na detail. 

Hra so svetlom je nositeľom umeleckého posolstva oboch spomínaných umelkýň. Otvára dvere do iných svetov, kde sa stiera hranice medzi reálnym a imaginárnym. Prostredníctvom rôznych techník a prístupov k svetlu a farbám, vytvárajú prostredie, ktoré diváka vtiahne do mystickej dimenzie, kde sa stretáva fyzická realita a duševná skúsenosť.

Ivana Orviská

​Inšpiruje sa francúzskym impresionizmom a od roku 2012 sa venuje maľovaniu vo voľnom čase. Jej práca získala uznanie doma aj v zahraničí, vrátane ocenenia obrazu "Lekná v pohybe" v semifinále Artbox Project. 

Andrea Ehret

​Andrea má za sebou 21 samostatných výstav a medzinárodnú expozíciu. Jej diela súčasťou zbierok po celom svete. Získala viaceré ocenenia a granty

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. máj 2024 04:08