Viete, ako by ste sa mali starať o orchideu?dreamstime
StoryEditor

Elegantná a neprehliadnuteľná orchidea: Pozrite sa, ako sa správne starať o túto izbovú krásku

22.03.2024, 17:00
Životný štýl

Jedným z najkrajších izbových kvetov je nepochybne orchidea, ktorá nielenže pôsobí jemne a elegantne, ale dokáže upútať pozornosť akejkoľvek návštevy. Máte doma aspoň jednu orchideu aj vy, no neviete, ako správne sa o ňu starať, aby vydržala čo najdlhšie? Pozrite sa, ako by mala vyzerať jej starostlivosť.

Orchidea je kvet, ktorý je jednoducho neprehliadnuteľný. Dôvodom však nie je len jej vzhľad, ale aj energia, ktorú vyžaruje. Okrem toho, že dokáže ochrániť váš dom, môže zlepšiť aj vaše celkové zdravie. Aby ste však jej účinky pocítili čo najviac, mali by ste sa o ňu starať čo najslepšie. Ak neviete ako, čítajte a dozviete sa, ako by mala vyzerať správna údržba a starostlivosť o orchideu.

Miluje slnko

Síce sa orchidei darí najviac v teplých oblastiach, neznamená to, že jej nemôžete vytvoriť skvelé prostredie aj u vás doma. Najradšej má teplotu pohybujúcu sa od 22 do 27 stupňov, no rozhodne jej nerobia dobre až príliš veľké zmeny teplôt. Síce orchidea miluje slnko, nemala by byť neustále vystavená priamemu slnku. V zime si dajte pozor na dostatočný prísun svetla, ktorý si môžete vytvoriť aj umelo.

Doprajte jej vlhkosť

Okrem slnka a svetla potrebuje orchidea aj vlhkosť, ktorá by sa mala pohybovať okolo 50 %. Aby ste však kvôli nej nemali problémy s plesňami, môžete jej vlhkosť dopriať pomocou navlhčeným tampónov či rozprašovača.

Správne polievanie

Uvädla vám orchidea? Možno ste ju nesprávne polievali. V zime by sa mala zavlažovať jedenkrát do týždňa v ranných hodinách. V lete a na jar jej vodu doprajte dvakrát do týždňa. Čo sa týka vody, najlepšia je dažďová, no postačí aj tá z kohútika. Tú však nezabudnite nechať odstáť a až potom ju nalejte do črepníka.

Presadiť či radšej nie?

Ak sa rozhodnete presádzať orchideu, mali by ste vedieť, že jej môžete uškodiť. Tento majestátny kvet totiž nemá rád zmeny a radšej ostáva v jednom črepníku roky. Skúste preto orchidei dopriať čo najlepšiu starostlivosť a kým ste s jej vzhľadom spokojný, radšej ju nepresádzajte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 13:47