Lymfatický systém naštartuje aj dostatočný pitný režim.dreamstime
StoryEditor

Za kilami navyše môže stáť aj spomalený lymfatický systém. Ako ho čo najlepšie naštartujete?

19.03.2024, 08:00
Životný štýl

Vyskúšali ste už hádam všetko, no stále sa vám nedarí schudnúť kilá s ktorými bojujete? Je dosť možné, že za to môže lymfatický systém, ktorý nepracuje tak, ako by mal. Naštartovať ho môžete pomocou jedla, športu, ale aj pravidelných masáží.

Lymfatický systém pomáha telu zbavovať sa toxínov, ktoré sú v ňom nahromadené. Ak však nepracuje tak ako by mal, môže sa to odraziť aj na vašej postave.

Telo bez toxínov

Úlohou lymfatického systému je okrem iného zbavovanie tela toxínov, odpadových látok, ale aj baktérií či odumretých buniek. Ak však vaša lymfa nepracuje tak ako má, v tele sa okrem spomenutých látok nahromadí aj tuk, ale tiež voda či soľ. Lymfatické uzliny sú zväčšené a vy môžete na sebe badať známky únavy, ale tiež opuchy končatín či tváre. Jedným z príznakov môžu byť aj časté bolesti hlavy či nadmerná tvorba celulitídy. V krajných prípadoch môžete mať problémy s dýchaním, ale tiež rôzne kožné ochorenia.

image

Pravidelné masáže rozprúdia lymfu.

dreamstime

Podporte jeho fungovanie

Správne fungovanie lymfatického systému môžete podporiť nielen stravou, ale aj pravidelným pohybom či masážami. Váš jedálny lístok by mal obsahovať dostatok ovocia a zeleniny, naopak, to čomu by ste sa mali zďaleka vyhýbať sú sladkosti, ale aj príliš slané jedlá či údeniny. To, čo spomaľuje váš lymfatický systém sú aj cigarety, nadmerné pitie alkoholických nápojov, ale aj káva. Dbajte na to, aby ste denne vypili aspoň dva litre čistej vody. Zabudnite na rôzne sladené či ochutené nápoje. Hýbte sa! Pravidelný pohyb je kľúčom k úspechu. A nikto nehovorí, že musíte začať behávať 10 kilometrov štyrikrát do týždňa. Na začiatok vymeňte výťah za schody, chodievajte na dlhšie prechádzky a pokiaľ sa dá, auto nechajte doma, alebo ho aspoň zaparkujte ďalej od vášho cieľa. Aj takéto malé, no pravidelné zmeny pre vás budú znamenať úspech. Lymfatický systém naštartujú aj pravidelné špecializované masáže. Lymfodrenáž pôsobí priamo na lymfatický systém, naštartuje ho a podporí jeho správne fungovanie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 19:23