Vďaka týmto trikom sa vaše okná budú lesknúť ako nikdy predtým.dreamstime
StoryEditor

Nebudete potrebovať ani okenu: Najlepšie triky na umývanie okien bez šmúh

10.04.2023, 17:00
Životný štýl

Na oknách je vidieť všetko. Či už je to prach, peľ, stopy od hmyzu alebo capky rúk od detí. Ak sa vám nikdy nedarí vyčistiť okná od šmúh podľa vašich predstáv, skúste sa inšpirovať týmito trikmi, vďaka ktorým bude umývanie okien hračka. Pozrite sa, ako na lesklé okná bez použitia okeny.

Rozhodli ste sa, že umyjete okná? Ak je vonku slnečno alebo prší, ani sa do toho nepúšťajte, pretože z výsledku budete zbytočne sklamané. Najideálnejší čas na čistenie okien je suchý a zamračený deň. Predtým, než sa pustíte do umývania, nezabudnite na rámy a žalúzie. Poometajte pavučiny a dôkladne poutierajte parapety od prachu. Napokon sa môžete pustiť do leštenia. Zabudnite však na starú dobrú okenu s handrou a vyskúšajte triky, vďaka ktorým budú vaše okná čisté a najmä bez šmúh.  

Žihľava

Táto bylina nie je skvelá len pre vaše vlasy, ale môže byť aj dokonalým pomocníkom pri umývaní okien. Použiť môžete žihľavový šampón alebo výluh zo žihľavy, ktorým vyčistíte okná a napokon poutierate suchou handrou. Budete prekvapené z toho, ako sa vaše okná lesknú.

Aviváž

Okná bez šmúh môžete dosiahnuť aj vďaka obyčajne aviváži. Tú nalejte do nádoby s teplou vodou, namočte do nej handru a vyčistite okná. Napokon utrite okno suchou handrou.

Pivo

Pri umývaní okien sa snaží každá z vás dosiahnuť lesk, no bohužiaľ, často to dopadne úplne inak. Ak sú vaše okná aj po vyčistení potiahnuté filmom, vyskúšajte ich umyť pivom. Nemusíte ho ani riediť, len ho naneste na handru a vyčistite sklo.

image

So šmuhami vám pomôže puding, citrón, ale aj ocot.

dreamstime

Puding

Do piatich litrov studenej vody nasypte vrecúško vanilkového pudingu. Zamiešajte a pomocou handry naneste na okná. Handru opäť ponorte do pudingovej vody, dôkladne vyžmýkajte a okná zotrite do polosucha. Viac ich už utierať netreba. Okná vďaka pudingu dosiahnu lesk a navyše budú krásne voňať.

Ocot

Ocot je všestranný pomocník. Nielenže ním vyčistíte usadenú špinu, ale má dezinfekčné účinky, vďaka ktorým je účinný pri čistení toalety či praní bielizne. Použiť ho dokonca môžete aj na okná. Do piatich litrov teplej vody nalejte dva decilitre octu a za pomoci handry umyte týmto roztokom okná. Ak túžite po naozajstnom lesku, na leštenie použite noviny.  

Soľ s citrónom

Do teplej vody nasypte soľ a šťavu z jedného citróna. Touto zmesou umyte okná a napokon ich vyleštite suchou handrou. Vďaka týmto dvom zložkám sa zbavíte baktérii, nepríjemných pachov a predovšetkým nepekných šmúh.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. apríl 2024 20:55