S dobrými radami nebolo upratovanie nikdy ľahšie.
StoryEditor

30 praktických rád do domácnosti. Takto sa už nikdy pri upratovaní nezoderiete!

22.02.2023, 10:13
Životný štýl

Naše staré mamy mali odpoveď na všetko! Vedeli si rady s presolenou polievkou, ako aj s každou škvrnou na oblečení a dokázali poraziť takmer každý neduh silou prírody a generačných znalostí.

Zatočíme so škvrnami

farbené dózy na potraviny, ktoré sa nám vracajú po večnom balení našim deťom a vnúčatám vieme dať do pôvodného stavu pomocou jedlého oleja. Ten by mal pomôcť dokonca aj pri sfarbení od červených omáčok.

Vápenaté usadeniny často nevieme dostať zo sanity ani za pomoci najsilnejších prípravkov, ktoré je dostať v obchodoch. Pritom nám na boj s usadeninami stačí bežná kyselina citrónová. Namočíme si utierku alebo handričku do kyseliny citrónovej, handričku ponecháme nasiaknuť až kým nezačne byť ťažká. Následne ňou obmotáme sanitu postihnutú vápenatými usadeninami a necháme ju tak, kým nános nepovolí.

Znečistené kachličky vieme do leskla vyčistiť pomocou octovej esencie. Octová esencia je ku našim kachličkám oveľa šetrnejšia ako chemické čistiace prostriedky, ktoré je dostať v bežných drogériách. Vyrobíme ju zmiešaním octu s vodou v pomere 1:3.

Plniace pero síce prináša nostalgický pocit pri písaní listov, ale atramentové fľaky na nábytku sú len veľmi ťažko odstrániteľné. Na takýto fľak nám vynikajúco poslúži lak na vlasy, ktorým škvrnu postriekame a následne by mala povoliť natoľko, že ju len zotrieme vlhkou handričkou.

Biele látkové tenisky majú tendenciu po dlhšom nosení zažltnúť. Pomocou peny na holenie ich však dokážeme vrátiť do pôvodného stavu takým spôsobom, že sa nás budú kamarátky pýtať, odkiaľ máme tie krásne „nové“ topánky. Penu nanesieme na celé topánky a necháme pôsobiť po dobu pol hodiny. Následne penu odstránime jemnou kefou na topánky a utrieme morkou handričkou.

Strieborný príbor zvykne po rokoch zmatnieť, alebo v ojedinelých prípadoch môže aj zostať fľakatý. Ak nechceme, aby náš príbor stratil svoj prirodzený lesk a farbu, môžeme do zásuvky kde ho máme pridať kúsok kriedy.

Škvrny na kobercoch sa dajú odstrániť aj inak ako niekoľkohodinovým drhnutím mydlovou vodou. Stačí, ak použijeme kypriaci prášok presne na mieste, kde nás škvrna ruší. Následne miesto postriekame vodou z rozprašovaču a po chvíľke pôsobenia by mala škvrna hravo z koberca zísť.

Zelené škvrny od trávy sprevádzajú naše nohavice počas prác na záhrade až po zimné obdobie. Ako sa ich ale natrvalo zbaviť, aby sme nemuseli tak často vyradiť sotva kúpené nohavice? Škvrny od trávy pokvapkáme citrónovou šťavou, necháme ju pôsobiť, kým škvrna nezačne povoľovať a následne nohavice vyperieme. Po škvrne nebude ani stopy.

Škvrny od krvi alebo červeného rúžu sú problémom, s ktorým si tak ľahko neporadí už ani citrónová šťava. Ideálnym pomocníkom je žlčové mydlo, ktoré fľaky doslova rozpustí a nezanechá po nich ani stopy. Odporúčame následne kúsok oblečenia ešte aj vyprať a bude ako nový.

Varíme s ľahkosťou

Presolená polievka nie je koniec sveta. Neodporúčame ju riediť opäť s vodou, pretože sa soľ len rozptýli, ale nestratí. Najúčinnejším trikom na presolenú polievku sú zemiaky. Stačí ak si vyberieme pár malých zemiakov (podľa veľkosti hrnca), očistíme ich a nakrájame na drobno do polievky. Zemiaky soľ absorbujú a nám zostane len lahodná chuť polievky.

Bobkové listy zvyčajne pridávame do jedál a následne sa počas večere zabávame mnohými pokusmi dostať ich von z hotového jedla. Šikovný trik, ktorý zamedzí zbytočnému loveniu listov v polievkach je práve čajové sitko. Máme na mysli uzatvárateľné sitko na sypané čaje. Bobkové listy počas varenia umiestnime do sitka a po dovarení jednoducho celé sitko vytiahneme.

Tuhé mäso - často nezáleží až tak na spôsobe prípravy, ale na spôsobe rozmrazenie. Príprava je druhoradá, pretože na to aby sme dokázali pripraviť lahodný pokrm, potrebujeme mäkké mäso. Koňak dokáže zjemniť štruktúru mäsa a počas tepelnej úpravy sa vyparí, takže nám v mäse neostane chuť alkoholu.

Hnedá omáčka sa dá dosiahnuť za pomoci cukru, ktorý si nahrejeme v lyžičke s trochou tuku. Niekedy sa nám stane, že sa omáčka vydarí svetlejšia než sme chceli a pokazí vizuálny efekt pripraveného jedla. Navyše cukor omáčku zľahka osladí, čo môže byť pozitívnou zmenou.

Syr nezvykne vydržať v chladničke dlhšie než týždeň od otvorenia. Ak by sme chceli podporiť jeho dlho trvácnosťzbytočných konzervácií, môžeme k nemu pridať surové cestoviny, ktoré do seba budú nasávať prebytočnú vlhkosť čo syr vytvorí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 06:18