Mandelov efekt nie je náhodou pomenovaný po bývalom prezidentovi Juhoafrickej republiky Nelsonovi Mandelovi.
StoryEditor

Mandelov efekt: Viete čo to je a týka sa aj vás?

03.01.2023, 14:02
Životný štýl

Veci, ktoré sa nikdy nestali, a udalosti, ktoré sa časom zamotajú, sa pre nás často stávajú skutočnými.

Tento stav je pomenovaný podľa bývalého prezidenta Juhoafrickej republiky Nelsona Mandelu. Mandelov efekt je stav, kedy si zle spomínate na nejakú udalosť. Človek je tvor omylný, stane sa, že si niečo zmýlite. Čo však v prípade, ak si rovnakú vec s vami zmýli aj polovica sveta? Tento stav je doslova „bažinou“ pre konšpirátorov. Niekto cestoval do minulosti a prepísal ju? Existujú paralelné vesmíry? Alebo možno len „obyčajná náhoda“? Veľká časť ľudskej populácie bola presvedčená, že Neslon Mandela zomrel vo väzení niekedy okolo roku 1980. Dokonca si vedeli vybaviť spomienku na jeho pohreb a smútok v severnej Afrike. On sa však z väzenia v relatívnom poriadku dostal a zomrel vo svojom dome v roku 2013. Vďaka nemu sa tak zrodil tento novodobý fenomén.

Ako sa to stane?

Odborníci si nie sú istí, ako alebo prečo dochádza k Mandelovmu efektu, ale existuje niekoľko teórií:

 

  • Priming – Vystavenie stimulu priamo ovplyvňuje reakciu jednotlivca na nasledujúci stimul.
  • Konfabulácia – nepravdivé vyhlásenia alebo anekdoty o udalostiach, ktoré nemajú faktickú podporu alebo relevantné dôkazy, často vytvorené jednotlivcom na kompenzáciu dier alebo strateného času v pamäti.
  • Falošné spomienky – nepravdivé, skreslené alebo bizarné spomienky na udalosť.
  • Osobná alebo emocionálna zaujatosť – presvedčenia alebo skúsenosti, ktoré vyvolávajú predstavy o svete; faktory, ktoré spôsobujú nesprávne zapamätanie.
  • Alternatívne reality alebo paralelné vesmíry – Miešanie skúseností z reálneho sveta s alternatívnymi realitami alebo paralelnými vesmírmi, aké sa vyskytujú vo videohrách a televíznych seriáloch.

Príklady

Sex v meste

Boli ste jedným z miliónov fanúšikov, ktorí sledovali počiny štyroch BFF žijúcich v New Yorku? Ak áno, tento Mandelov efekt možno poznáte, pretože existuje veľa zarytých fanúšikov, ktorí prisahajú, že pilotná epizóda mala názov Sex in the City. Vzhľadom na to, že hlavná postava seriálu Carrie Bradshaw písala o sexe, láske a vzťahoch v New Yorku, dáva to zmysel. Bohužiaľ, názov bol vždy Sex and the City.

KitKat

Keď ste naposledy odlomili kúsok tej tyčinky KitKat, všimli ste si náhodou pomlčku v názve tyčinky? Áno? Nie? V skutočnosti neexistuje žiadna pomlčka, ktorá by oddeľovala „Kit“ od „Kat“. Nie je tam ani priestor. Nájdete veľa milovníkov čokolády, ktorí trvajú na tom, že spojovník sa k nim v jednom alebo druhom bode pripojil, ale toto je len ďalší príklad Mandelovho efektu.

image

Tiež ste sa mýlili?

Úsmev Mony Lisy

Veľa sa diskutuje o slávnom obraze usmievajúcej sa Mony Lisy od Leonarda da Vinciho – niektorí hovoria, že sa v skutočnosti usmieva, zatiaľ čo iní veria, že jej výraz sa časom zmenil. Kolektívna falošná pamäť alebo konšpiračná teória? Ťažko povedať.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 11:17