Ako na nás pôsobia farby v našom dome/byte?Pexels/Houzlook.com
StoryEditor

Farba stien dokáže ovplyvňovať emócie. Poznáte význam odtieňov vo vašom byte či dome?

20.03.2022, 06:00
Životný štýl
Niektoré farby na nás môžu pôsobiť relaxačne, iné nás naopak nabijú energiou. Jeden odtieň navodí dojem útulnosti, iný dokáže miestnosť opticky zväčšiť. Viete, ako zariadiť interiér nielen esteticky, ale aj podľa jeho účelu?

Dnes máme k dispozícií stovky spôsobov, pomocou ktorých vieme premeniť náš dom či byt na domov. Podľa viacerých interiérových dizajnérov je dôležitým prvkom farba stien. Môže sa zdať, že ide o jednoduchý detail, opak je však pravdou. Farba totiž môže odzrkadľovať celkovú náladu v domácnosti alebo dokonca pôsobiť na emócie hostí. Vybrať by ste ju tak mali ešte skôr než sa pustíte do zariaďovania.

Napríklad taká spálňa si pýta relaxáciu a pokoj, čomu by mala zodpovedať aj farebná schéma. Obývačka by mala vyžarovať energiu a pocity nadšenia. Podľa tónov existujú dva základné druhy farieb, a to teplé a studené. Studené farby sú tie, ktoré vnášajú do atmosféry ticho, pohodu a relax. Za také farby sa považuje modrá, fialová a zelená. Teplé farby prinášajú pocit okamžitej energie a dodávajú nám impulz adrenalínu – patrí k nim oranžová a červená.

Pri interiérovom dizajne by ste do úvahy mali brať aj vhodný odtieň. Svetlé farby vo všeobecnosti pôsobia vzdušne a dokážu miestnosť presvetliť či zväčšiť. Naproti tomu tmavé farby sú štýlové, rafinované, teplé a vytvárajú v miestnosti pocit intimity. Hoci mnohí ľudia nevenujú pozornosť premýšľaniu nad tým, prečo je ich spálňa vymaľovaná práve touto farbou, jej efekt sa prejaví denne.

Teplota farby

Skôr než sa pustíte do výberu samotnej farby, vybavte si priestory, v ktorých sa cítite dobre. Máte radšej teplé alebo studené odtiene? Pamätajte, že studené odtiene miestnosti opticky zväčšia, teplé naopak zmenšia a zútulnia. Môže sa však stať, že napríklad i studená biela doplní útulný dojem vašej izby. Napriek zaužívaným „pravidlám“  každá z nás vníma farby inak a všetko závisí od ich intenzity a spôsobu zladenia s miestnosťou.

Biela nie je vždy iba biela

Biely odtieň zostáva stále najobľúbenejší, najmä čo sa týka škandinávskeho dizajnu. Byt opticky zväčší, presvetlí a poslúži ako základ pre ďalšie farby a doplnky. Existuje však nespočetne veľa bielych odtieňov a ukazuje sa nám v teplých aj studených tónoch či rôznych povrchových úpravách. Ide napríklad o lesklý minimalizmus, ktorý je moderný a chladný alebo klasické matné povrchy zútulňujúce naše domovy.

Biela v interiéri :

  • je univerzálnym a bezpečným riešením,
  • miestnosti opticky zväčší a presvetlí,
  • pôsobí čerstvým a čistým dojmom,
  • je skvelým pozadím pre iné farby a umožňuje kombinovať prakticky akýkoľvek štýl. 

image

Príklad škandinávskeho dizajnu.

Pexels/Taryn Elliott

Tmavomodrá až čierna

Aj keď tmavé farby na čele s čiernou naberajú na popularite, neznamená to, že sa budú hodiť do každej miestnosti a pre každého. Pasujú do priestorov, kde sa dlho nezdržiavame a už vôbec nie vo večerných hodinách. Zvyčajne ich nájdeme v kanceláriách, keďže symbolizujú prestíž a eleganciu. Predtým, ako sa však rozhodnete vymaľovať celú miestnosť tmavou farbou, vyskúšajte ju na malej časti steny a overte si, čo u vás vyvolá.

Čierna v interiéri:

  • opticky zmenší miestnosť,
  • spája sa s luxusom a eleganciou,
  • je dobrým riešením pre moderné priestory,
  • robí miesto formálnym a tajomným.

Útulná béžová a hnedá

Béžová je bezpečnou voľbou pre tie, ktoré nie sú stotožnené so strohou bielou, no súčasne majú rady hrejivú atmosféru. Od jemných, sotva krémových odtieňov až po výraznejšie farby patrí béžová k trendom tejto sezóny.

Béžová a hnedá v interiéroch :

  • zútulnia a zahrejú miestnosť,
  • sú dobré na relaxáciu, dávajú pocit pohodlia,
  • navodia prírodnú, stredomorskú atmosféru.

Populárna šedá

Šedá je overenou voľbou mnohých interiérových dizajnérov a architektov, a to kvôli jej univerzálnosti, ale aj kompatibilite s bielou. V škandinávskom štýle ladí s odtieňmi modrej a čiernej, je perfektným pozadím pre najrôznejšie doplnky. Vďaka širokej škále odtieňov môže pôsobiť chladne – takmer kovovo a hodiť sa do minimalistických interiérov či ladiť s prírodnými materiálmi v jej teplejších obmenách.

Šedá v interiéri:

  • robí miestnosť pokojnou a bezpečnou,
  • je elegantná a univerzálna,
  • v závislosti od odtieňa pôsobí chladne alebo teplejšie.

Energická žltá

Farby od žltej, cez oranžovú až po červenú sú považované za teplé a oživujúce. Výrazná žltá  pritom ladí s kontrastnou sivou a rozjasňuje hnedú, bielu či čiernu. Častokrát pre ňu máme slabosť a používame ju v medovo-horčicových odtieňoch pri sedačkách a bytovom textile. Odporúča sa však iba s mierou alebo ako dekoratívny prvok na zvýraznenie miestnosti.

Žltá v interiéri :

  • robí miestnosť veselou a optimistickou,
  • rozjasňuje tmavé interiéry,
  • využíva sa v obytných priestoroch a detských izbách,
  • v kombinácii so zlatou vytvára štýlové prostredie.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
07. máj 2024 12:16