shutterstock.com
StoryEditor

Chudnite s medom! Obsahuje vyše 200 účinných látok nápomocných pri zhadzovaní váhy

27.07.2020, 13:00
Životný štýl
Zhodiť nadbytočnú váhu nás po každý raz stojí náramné úsilie, no často aj tak nedosiahneme vysnívaný výsledok. Ako máme vedieť, ktorá diéta je pre nás vlastne vhodná a ktorá nám neublíži? Odpoveď je sladká až medová.

Med je už po stáročia považovaný za prírodné antibiotikum. Väčšina z nás sa s ním strela prvý raz pri liečení chrípky alebo ochorení dýchacích ciest. Mohli sme sa s ním stretnúť aj pri zažívacích ťažkostiach. Vedeli ste, že med obsahuje cez 200 prírodných látok, ktoré podporujú chudnutie? Pokojne by sme med mohli nazvať aj kokteilom aminokyselín, vitamínov, minerálnych látok a enzýmov, ktoré sú pre zdravý chod nášho organizmu kľúčové. Schopnosť medu, o ktorú však v tomto prípade stojíme je práve jedna z jeho najunikátnejších – podporuje náš metabolizmus.

Ako na to?
Ak by sme vypili každý deň pred raňajkami pohár s lyžicou medu, dlhšie by nám zotrval pocit sýtosti a náš denný príjem kalórií by mal väčšiu šancu sa stabilizovať na prijateľnú úroveň. Prestali by sme sa tlačiť „ drobnosťami“, ktoré ako všetky veľmi dobre vieme, náš organizmus a žalúdok viac zaťažujú. Ušetrili by sme kopu času a nervov na zbytočne komplikované diéty, drahé nákupy a nehovoriac o tej psychickej záťaži, čo s každou diétou prichádza ruka v ruke. Načo sa stresovať? Zaraďme do svojho jedálničku zázračný pohár medovej vody a skoncujme s nadbytočnou záťažou. Rozsiahle stravovacie plány a každoročne nové super potraviny, v ktorých sa snáď už nikto ani nevyzná, u nás predsa neletia. Ako vraveli naše babičky, v jednoduchosti je krása.

Zázračná sila medu
Med má nespočetné množstvo pozitívnych vlastností, na ktoré si nedáme dopustiť. Nejdená sa len o chutné sladidlo, ale aj o prírodné antibiotikum či v našom prípade cestu ku našej vysnívanej váhe. Poďme si o tejto zázračnej zlatej tekutine povedať viac.

Podporuje spaľovanie tukov
Ako je to možné? Pozitívnym pôsobením na črevnú mikroflóru sa za pomoci medu urýchľuje proces premeny potravy. Naše telo je schopné v tomto prípade lepšie využiť živiny a vitamíny, keďže sa neukladajú tak rýchlo do tela v negatívnej forme – tukových vankúšikov. Tukové vankúšiky sa nám najčastejšie ukážu na stehnách, bruchu či pod bradou.

Silný imunitný systém
Zdravá črevná mikroflóra je základom pre vitálnu obranyschopnosť nášho tela voči chorobám. Látky, ktoré obsahuje med stimulujú črevnú činnosť a majú pozitívne pôsobenie na črevné baktérie. Imunitný systém si teda nemusíme chrániť len chemickými liekmi či vitamínmi, pretože ich základ máme pravdepodobne celý čas pod nosom.

Regulácia hladiny cukru v krvi
Med má na rozdiel od iných sladidiel vysoký obsah sacharidov, vďaka ktorým sa hladina cukru v krvi konštantne zvyšuje a pomalšie klesá. Netreba to s medom preháňať, ale v zdravých množstvách dokáže byť náš najsilnejší pomocník.

Pokojný spánok
Príčinou mnohých porúch spánku je silný pokles hladiny cukru v krvi počas spánku. Nevravíme, že je to jediná pričíňa, ale je to jedna z tých najbežnejších, ktorým sa vieme vyvarovať aj pomocou domácej medovej kúry. Starý známy recept na teplé mlieko s medom zaháňalo nespavosť už od pradávna. Ak nám ale nechutí teplé mlieko, stále sa dá med pridať do akéhokoľvek čaju, aký nám pred spaním vyhovuje.

Tlmí návaly hladu
Stála hladina cukru v krvi spolu s nižším vyplavovaním inzulínu nám prirodzene znižuje chuť na sladké a napomáha k tomu, že počas jedla máme rýchlejší pocit zasýtenia.

Zvyšuje celkový výkon
Med má vysoký obsah tryptofánu a piatich ďalších dôležitých aminokyselín, ktoré podmieňujú produkciu sérotonínu. Vyššia hladina sérotonínu nás odmieňa chuťou do života a zlepšením koncentrácie.

Medová voda
Dávkovanie na jeden pohár: 1 polievková lyžica medu, ktorú rozpustíme v 250ml vlažnej vody. Medovú vodu je nutné piť nalačno pred raňajkami. Obsahuje zhruba 64kcal.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. máj 2024 05:50