Naďa ŽiakKatarína Kincelová
StoryEditor

Aj svaly tváre potrebujú posilku, po 40-tke je všetko ináč. Odborníčka prezradila, ako na to!

24.04.2024, 14:14
Zdravie

To, čo doprajete svojmu telu, si zaslúži aj vaša tvár. Predsa len, nie je škoda posilňovať telo len po
ramená? A hoci vrásky sú súčasťou života, poďte ich z nedostatku a nedokonalosti povýšiť na niečo sexi. Vezmite ich do tvárového štúdia, kde sa o ne postará trénerka a špecialistka na tvár, Naďa Žiak (38).

Viete pohľadom alebo hmatom zhodnotiť, v akom stave svaly tváre sú a čo potrebujú?

Áno, presne ako hovoríte. Hmat je najlepší spôsob, ako určíme, v akom stave je klientkina tvár. Samozrejme, niektoré veľké napätia a stuhnutia sú viditeľné na pohľad, ale úplne ideálne je, keď zhodnotíme po prvom tréningu, čo je pre ňu najvhodnejšie.

Dá sa teda povedať, že každá tvár vyžaduje osobitý prístup?

Určite. Väčšinou už pred prvým tréningom má klientka záujem vedieť, v akých intervaloch má chodiť, a ktorý druh tréningu je pre ňu najvhodnejší. Tieto informácie jej však vieme dať až po prvom tréningu, keď spoznáme jej tvár.

Okrem svalov tváre, ktorých je až 40, je pri tomto druhu cvičenia dôležitý aj lymfatický systém. Prečo?

Okrem samotných svalov na tvári sa veľmi zameriavame aj na jej okolie. Základom každého tréningu je uvoľniť napätie v oblasti vlasov, krku a šije. Nemôžeme pracovať len na tvári a očakávať výsledky, ak sa v okolí tváre nachádza stuhnutie, ktoré sa prenáša aj na tvár. Súčasťou je preto aj práca s lymfatickým systémom. Správne fungujúci lymfatický systém má vplyv na zdravie pokožky, zvýraznenie kontúr a zdravý vzhľad. Všetky techniky Face Fitness sú tiež detoxikačné​ a pomôžu pri opuchoch tváre a zavodnení.

Vráťme sa ešte k samotným svalom. Kým úlohou botulotoxínu je ich takpovediac „vyblokovať“, posilňovaním sa ich snažíme zrelaxovať…​ Hlavnou úlohou „botoxu“, ako ste povedali, je sval zablokovať a znehybniť. Našou úlohou je zdravá tvár a tréning má niekoľko častí.

Samotné cvičenie má niekoľko fáz rovnako. Strečing, kardio a posilňovanie. Prečo potrebuje tvár všetky tri?

Používame rovnaké princípy ako pri tréningu na tele. Sval potrebujeme pripraviť na posilňovanie. Regenerácia – uvoľnenie svalu je rovnako dôležité ako samotné posilňovanie. Pri posilňovaní sa svaly prekrvia, čo zabezpečí kompletne výživu a okysličenie. Následný strečing sval upokojí.

Používajú sa na stimuláciu svalov na tvári nejaké špeciálne pomôcky?

Áno, pomôcky sú súčasťou tréningov, ale základ vždy tvoria ručné techniky. Práve pod rukami vieme dokonale nahmatať stuhnuté a preťažené miesta. K najčastejším pomôckam patrí EMS prístroj, ktorý vysiela náhodné impulzy, ktoré môžeme prirovnať k športovaniu. Predstavte si sval pri brušákoch – stiahne sa a následne uvoľní. Presne tento istý stimul majú svaly na tvári pri práci s EMS technológiou. Fit loptička využívaná v prvej fáze tréningu je tiež neoddeliteľnou súčasťou cvičenia.

A nie je to bolestivé?

Na 99 % si dovolím tvrdiť, že to je bezbolestné, priam veľmi uvoľňujúce. A nezabúdajme, že u nás v posilke klienti sedia v kresle a my makáme, čo prispieva k dokonalému zážitku so skvelým výsledným efektom. Svalom na tvári intenzívne uvoľnenie veľmi prospieva. Pokiaľ ste to nikdy neskúšali, určite odporúčam. Naša mimika funguje nonstop dokonca aj keď spíme a snívame, a preto patrí svalom na tvári minimálne taká istá pozornosť ako svalom na tele. Všetko si vyžaduje pravidelnosť.

Je dobré s cvičením pokračovať aj doma? Ako často?

Náš prvý tréning sa volal RITUÁL. Čiže vytvoriť rituál pre ženy bol jeden z našich cieľov. Aby neboli závislé len od návštevy u nás. Našou snahou je naučiť klientky uvoľniť si najväčšie a najsilnejšie svaly na tvári a aspoň párkrát do týždňa na svojich problémových partiách pracovať aj doma, napríklad pri večernom čistení pleti.

Cieľom Face Fitnessu je prinavrátiť pleti pružnosť a mladosť, aby bola spokojná a vyživená. Po akom čase sú viditeľné prvé výsledky a zlepšenie?

Je to individuálne. Často fotíme klientky, aby sme si detailne mohli prezrieť, ako sa určité partie vyhladili, prípadne pozdvihli. Niekedy sú aj hneď po prvom tréningu neuveriteľné výsledky. Viditeľné výsledky, samozrejme, závisia od hrúbky svalu, genetickej predispozície, množstva podkožného tuku a životného štýlu. Medzi najčastejšie problémy nielen žien, ale aj mužov patria vrásky, druhá brada, ochabnuté kontúry tváre, ale aj padajúce viečka.

Sú toto presne tie veci, s ktorými Face Fitness pomôže?

Vymenovali ste presne veci, na ktoré sa zameriavame. Druhá brada sa často spája s nesprávne fungujúcou lymfou a zavodnením. Padnuté viečka zaťažuje skrátený očný sval, ktorý na ne padá a viečka ho nemajú silu udržať, takže my pracujeme na svale nad viečkom, aby ho vytiahol ako roletu. Krásne kontúry sú komplex zdravých, uvoľnených a vyživených​ svalov na lícach, spodnej čeľusti a skupiny svalov, ktoré sa ťahajú až od krku. Je veľmi dôležité uvoľňovať krk a šiju v každom tréningu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. máj 2024 15:13