Kruhy pod očami môžu signalizovať aj zdravotný problém.dreamstime
StoryEditor

Kruhy pod očami môžu signalizovať aj zdravotný problém. Záleží aj na ich farbe

24.04.2024, 08:00
Zdravie

Kruhy pod očami trápia veľa žien. Viditeľné však nemusia byť len po prebdenej noci. Mnohokrát môžu signalizovať zdravotný problém, ale aj to, že ste podcenili pitný režim. Žiadne zázračné krémy, vďaka ktorým by ste sa ich definitívne zbavili neexistujú. No vďaka niektorým tipom ich môžete aspoň eliminovať.

V prípade tmavých kruhov pod očami nemusí ísť len o estetický problém. Ak sú príliš výrazne, možno za to môže aj štítna žľaza.

Rôzne okolnosti

Niektorí ľudia majú pokožku okolo očí takú jemnú a tenkú, že žilky, ktoré sú v tejto oblasti, sú oveľa viac viditeľné. Inokedy môže ísť o problém, ktorý vzniká dehydratáciou. Krv v spomínaných žilkách prúdi pomalšie a preto sú kruhy výrazné. Okolie očí je veľmi citlivé. Tak na kozmetiku, ako aj vonkajšie vplyvy. Preto by ste mu mali venovať špecifickú starostlivosť.

Na farbe záleží

S kruhmi pod očami bojuje mnoho žien. Najčastejšie sa objavia v dôsledku únavy. Ak vás však tento problém trápi aj napriek tomu, že máte pravidelný odchod do postele a doprajete si výživný dlhý spánok, skúste spozornieť. Práve oblasť okolo očí a kruhy pod nimi môžu napovedať, že niečo nie je v sto percentnom poriadku s vaším trávením, pečeňou, krvou, alebo štítnou žľazou. Kruhy, ktoré majú sfarbenie do čierna, hneda či modra signalizujú, že ste možno podcenili pitný režim, nedopriali ste si kvalitný spánok,  alebo máte nedostatok železa v krvi. Kruhy pod očami žltej farby sú ešte o niečo nebezpečnejšie. Možno sa takto odrazia vaše problémy s pečeňou, trávením, alebo žlčníkom. Ak sú navyše oči opuchnuté, možno ste to prehnali s alkoholom, soľou a máte problém s ľadvinami.

image

Plátok uhorky môže stiahnuť opuch aj tmavú farbu kruhov pod očami.

dreamstime

Zabojujte proti ním

Ak sa teda chcete zbaviť tejto estetickej nedokonalosti, nastoľte si nielen dostatočný pitný, ale aj spánkový režim. Jemne masírujte okolie očí krémami, ktoré sú na to určené. Pomôže to lepšej cirkulácii krvi. A nezabúdajte na nanášanie krému s SPF faktorom aj na túto oblasť. Ak potrebujete dopriať vašim očiam okamžitú vzpruhu, majte vždy po ruke chladiace náplasti pod oči. Pomôže vám však aj plátok uhorky či surového zemiaku. Známky únavy zmiernite aj jemnou masážou pomocou krému či oleja, v smere od vnútorných kútikov očí k vonkajším.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 14:08