Mirku zastihla správa o rakovine v najlepšom životnom období.súkromný archív/Mirka
StoryEditor

Skutočný príbeh Mirky: Pred rokom prišla diagnóza, ktorá jej zmenila život

20.10.2023, 14:00
Zdravie

Pri príležitosti ružového októbra, ktorý je venovaný osvete prevencie rakoviny prsníka, nám svoj príbeh vyrozprávala aj Mirka (41). Pred rokom sa dozvedela verdikt, s ktorým nerátala ani v najhoršom sne. Bola to však realita, s ktorou sa musela popasovať nie len ona, ale aj jej blízki. Podobné príbehy zažívajú stovky žien. Táto spoveď je odkazom pre vás všetky. Aby ste si našli na seba čas, aby ste nepodceňovali svoj zdravotný stav a aby ste dali seba na prvé miesto. Pretože vám to môže zachrániť život.

Čo všetko si musela absolvovať od momentu, kedy si mala pozitívny nález, až po zahájenie liečby? Išlo to rýchlo alebo naopak, musela si na všetko čakať? Ako sa pristupuje k onkologickým pacientom s touto diagnózou?

U mňa to šlo naozaj veľmi rýchlo, mala som šťastie na fantastického doktora. Operáciu som podstúpila 10 dní po tom, ako prišli výsledky biopsie. Nebýva to však pravidlom a viem, že veľakrát ženy dlho čakajú či už na sono, alebo biopsiu po tom, čo si samy nájdu nález v prsníku.

Rovnako tak dlho čakajú na termín operácie. To je, žiaľ, obraz toho, v akom stave sa nachádza naše zdravotníctvo. Čo sa týka samotnej onkologickej liečby, tá bola zahájená v podstate najrýchlejšie, ako mohla byť, keďže po operácii bolo potrebné dať telu čas na zotavenie.

Stála si aj pred rozhodnutím, či si dáš odobrať prsník úplne, alebo v budúcnosti budeš chcieť podstúpiť jeho rekonštrukciu. Bolo to ťažké rozhodnutie? Čo zohrávalo v rozhodovaní hlavnú úlohu? A ako si sa napokon rozhodla?

Vzhľadom na to, že som mala multicentrický karcinóm prsníka (t.j. viacero malých nálezov), v mojom prípade iné riešenie ako mastektómia neprichádzalo do úvahy. Rozhodovať som sa mohla iba o tom, či si dám odstrániť celú žľazu vrátane kože a dvorca, alebo či sa koža a dvorec zachovajú, čo by bolo vhodnejšie pre prípadnú rekonštrukciu. Na rozhodnutie som nemala veľa času, chýbali mi informácie, prípadne i skúsenosti iných žien.

Nakoniec som sa rozhodla, že podstúpim úplnú mastektómiu s odstránením kože aj dvorca, a teda, že nepodstúpim rekonštrukciu. Nevedela som si predstaviť, že po tom, čo podstúpim celú liečbu, by som mala tráviť ešte ďalší čas v nemocnici (s následnou rekonvalescenciou) namiesto toho, aby som ho trávila aktívne so svojimi blízkymi. Naučila som sa veľmi dobre fungovať s epitézou (pozn.red. – náhrada stratenej časti tela).

Si mama a určite si túto tému musela odkomunikovať aj so svojimi synmi. To muselo byť obzvlášť náročné. Čo všetko si im povedala a akú formu si zvolila?

Povedala som im celú pravdu, keďže som vedela, že vplyvom liečby prídem veľmi rýchlo o vlasy. Chcela som ich na to pripraviť. Povedali sme im to spolu s manželom. Chceli sme ich uistiť, že napriek tomu, čo sa deje, sme tu stále pre nich, a že sa na nás môžu s hocičím obrátiť.

Zároveň sme od nich potrebovali, aby začali byť samostatnejší. Mladší syn už ako druhák musel začať niektoré dni chodiť zo školy domov sám, lebo ja som bola na chemoterapii a manžel v práci.  Tiež som ich chcela ubezpečiť, že ak sa niekedy nebudem vplyvom liečby cítiť dobre a nebudem mať silu ísť s nimi von, na výlet atď., že to nie je preto, lebo by som nechcela.

Aký bol priebeh liečby?

Najprv som podstúpila operáciu - mastektómiu. Následne som dostala asi mesiac na rekonvalescenciu, a potom som absolvovala zaisťovaciu chemoterapeutickú liečbu - 4 cykly každé tri týždne. Rádioterapia v mojom prípade nebola potrebná, keďže mi odstránili celý prsník a išlo o 1. štádium. Po chemoterapii som začala užívať hormonálnu liečbu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
30. apríl 2024 13:04