Naučte sa počúvať svoje telo a prežite menštruáciu bez bolestí či kŕčov.dreamstime
StoryEditor

Menštruácia bez vložiek a tampónov: Získajte kontrolu nad svojim telom a osloboďte sa od všetkých pomôcok

15.04.2023, 19:00
Zdravie

Obdobie menštruácie prežíva každá z nás inak. Často však musíte počas týchto dní trpieť nepríjemnými bolesťami brucha či hlavy, kŕčmi a zmenami nálad. Ďalšia vec, ktorá vám môže robiť starosť, sú hygienické pomôcky. Čo keby sme vám povedali, že cyklus môžete prežiť aj bez vložiek či tampónov? Stačí, ak sa naučíte kontrolovať svoje telo.

Najprv to boli vložky, potom tampóny a napokon menštruačné kalíšky či nohavičky. Síce máte v súčasnosti k dispozícii veľké množstvo druhov moderných hygienických pomôcok, no mali by ste vedieť, že toto bolestivé obdobie môžete zvládnuť aj bez všetkých vymožeností. Jednou z najlepších metód môže byť pre vás voľná menštruácia, ktorú ženy praktizovali už v minulosti. Najlepšie na nej je, že pri nej nemusíte používať vložky ani tampóny, jednoducho necháte krv voľne vytiecť. Vďaka nej spoznáte svoje telo a naučíte sa ovládať svaly panvového dna. Pozrite sa, prečo sa oplatí ju vyskúšať.

Menej bolesti a ušetrené peniaze

Najväčšou výhodou voľnej menštruácie je, že veľa ušetríte. Okrem toho, že nebudete potrebovať žiadne pomôcky, pomôžete aj planéte a najmä svojmu zdraviu. Podľa odborníkov sa vám vďaka nej môže znížiť intenzita menštruačných bolestí a kŕčov, úplne vymizne podráždenie z tampónov či vložiek a predídete vzniku neželanej inkontinencie. Síce si voľná menštruácia vyžaduje trpezlivosť a vytrvalosť, aj napriek občasným nehodám sa vám môže postupom času zapáčiť. Ak by ste sa ju rozhodli vyskúšať, pripravili sme si pre vás návod, ako na to.

image

Ušetríte peniaze a nebude vás trápiť nepríjemná bolesť.

dreamstime

Zadržať a uvoľniť

Základom voľnej menštruácie je pravidelný tréning panvového dna, ktorý vás naučí, ako poznať svoje vlastné telo. Vďaka nemu budete schopné zadržať menštruačnú krv tak dlho, ako budete potrebovať a napokon ju vypustiť, keď sa naskytne vhodná príležitosť. Vy sa predovšetkým musíte naučiť rozpoznať chvíľu, keď máte nutkanie ísť na toaletu, a teda keď sa maternica naplní krvou a bude chcieť cez krčok vytiecť von. To znamená, že pokiaľ telo ohlási, že je čas na uvoľnenie, zatnite svaly a dostaňte sa na bezpečné miesto, kde môžete bez otáľania vylúčiť krv.  

Stačí trochu cviku a trpezlivosti

Síce to môže znie veľmi náročne, no vďaka trpezlivosti a cviku to hravo zvládne každá z vás. Ak sa rozhodnete, že vyskúšate voľnú menštruáciu, pre začiatok sa snažte byť v domácom prostredí, kde môžete pochybiť. Do práce či na nákupy si so sebou nezabudnite zabaliť aj náhradnú spodnú bielizeň a použite ju, keď to bude potrebné. Obliekajte si na seba voľnejšie veci tmavej farby, na ktorých prípadnú nehodu nebudete vidieť. Aby ste nemali stres, nastavte si radšej budík, ktorý vám bude ohlasovať, kedy chodiť na toaletu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 21:01