Podľa ajurvédy je jar obdobím sezóny kapha.dreamstime
StoryEditor

Päť ajurvédskych tipov na jar. Obdobie pozitívnych zmien v našom tele a mysli

23.03.2023, 10:35
Zdravie

Jar je obdobím obnovy, rastu a transformácie. Počasie sa otepľuje, dni sa predlžujú a príroda začína kvitnúť. Ako sa však mení počasie, môže to priniesť aj zmeny v našom tele a mysli.

Podľa ajurvédy, staroindického systému medicíny, je jar obdobím sezóny kapha, čo znamená, že vlastnosti kaphy, ako je ťažkosť, letargia a preťaženie, majú tendenciu v tele narastať. Aby ste vyvážili tieto vlastnosti a zostali zdraví počas jari, tu je päť ajurvédskych tipov:

Zaraďte do svojho jedálnička korenie

Korenie je neoddeliteľnou súčasťou ajurvédskeho varenia a používa sa na vyváženie dóš a podporu zdravia. Na jar môžete do svojho jedálnička zaradiť hrejivé korenie ako zázvor, čierne korenie a škoricu. Tieto koreniny pomáhajú stimulovať trávenie, zlepšujú krvný obeh a znižujú preťaženie. Môžu sa pridávať do jedál, čajov alebo dokonca do teplej vody.

Užívajte ajurvédske potravinové doplnky

Ajurvédske doplnky stravy môžu pomôcť podporiť vaše zdravie počas jari. Triphala, zmes troch druhov ovocia, je populárny ajurvédsky doplnok, ktorý pomáha detoxikovať telo, zlepšuje trávenie a zvyšuje imunitu. Ashwagandha, adaptogénna bylina, môže pomôcť znížiť stres, podporiť relaxáciu a podporiť celkovú pohodu. Brahmi, ďalšia ajurvédska bylina, môže pomôcť zlepšiť pamäť a kognitívne funkcie.

image

Podľa ajurvédy je jar obdobím sezóny kapha.

flexity.sk

Postupujte podľa ajurvédskych princípov

Ajurvéda zdôrazňuje dôležitosť života v súlade s prírodou. Počas jari je dôležité vstávať skoro, ísť na prechádzku do prírody a tráviť čas na slnku. Môžete tiež dodržiavať ajurvédske každodenné rutiny, ako je škrabanie jazyka a samomasáž, aby ste podporili svoje zdravie počas jari.

Jedzte ľahšie jedlá

Počas jari je dôležité jesť ľahšie jedlá, ktoré sú ľahko stráviteľné. To môže pomôcť znížiť ťažkosť a preťaženie, ktoré sa môže hromadiť počas sezóny Kapha. Do svojho jedálnička môžete zaradiť viac čerstvého ovocia a zeleniny, ako aj obilniny ako quinoa, proso a jačmeň. Vyhnite sa ťažkým, mastným a vyprážaným jedlám, ako aj mliečnym výrobkom a mäsu.

Pite bylinkové čaje

Bylinné čaje vám môžu na jar pomôcť pri podpore zdravia. Tulsi alebo bazalka posvätná je populárna ajurvédska bylina, ktorá môže pomôcť posilniť imunitu, znížiť stres a zlepšiť trávenie. Zázvorový čaj môže pomôcť znížiť zápal, zlepšiť krvný obeh a podporiť teplo v tele. Harmančekový čaj môže pomôcť podporiť relaxáciu, znížiť úzkosť a zlepšiť spánok.

 

Dodržiavanie ajurvédskych princípov a začlenenie korenín, potravinových doplnkov a bylinkových čajov do vašej stravy môže prispieť k podpore vášho zdravia počas jari. Keď sa budete starať o svoje telo a myseľ počas tohto obdobia obnovy a rastu, môžete sa cítiť vyrovnaní, plní energie a pripravení prijať nové príležitosti, ktoré prichádzajú s jarou.

Široký výber ajurvédskych potravín a doplnkov nájdete na flexity.sk.

image

Podľa ajurvédy je jar obdobím sezóny kapha.

flexity.sk
image

Podľa ajurvédy je jar obdobím sezóny kapha.

flexity.sk
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 15:00