Marec je ideálny mesiac na zber niektorých byliniek.dreamstime
StoryEditor

Pri jarnej prechádzke majte oči otvorené. Toto sú bylinky, ktoré môžete zbierať už v marci

20.03.2023, 15:00
Zdravie

Jar už klope na dvere. Príroda sa prebúdza a poskytuje nám prvé bylinky, ktoré môžete zbierať už v marci. Niektoré ulahodia vašim chuťovým pohárikom no pomôžu aj pri rôznych zdravotných ťažkostiach.

Dnes už nie je nič výnimočné, že bylinky, ktoré ste kedysi zbierali najskôr v apríli, už zo zeme vykúkajú počas marca. Využite tento mesiac na zber týchto liečivých rastlín.

Prvosienka jarná

Prvosienka je jednou z najobľúbenejších byliniek. Nielenže krásne vyzerá a vonia, ale čaj z nej má aj výnimočnú chuť. A popri tom všetkom vám dokáže pomôcť s rôznymi ťažkosťami. Prvosienka má antiseptické a antibakteriálne účinky. Čaj z nej vás teda ochráni pred rôznymi chorobami a v neposlednom rade podporí imunitný systém. Ak máte problém so spánkom, aj v tomto prípade vám pomôže večerná šálka čaju z prvosienky. Je účinným bojovníkom proti reume, ale tiež proti bežných ochoreniam akými sú nádcha či chrípka.

image

Prvosienka má nie len výraznú arómu, ale aj chuť.

pexels

Podbeľ

Ďalšou spomedzi liečivých rastlín, ktoré bežne v prírode nachádzate je podbeľ. Podobne ako prvosienku aj podbeľ môžete sušiť a čaj z neho si tak vychutnávať počas celého roka. Vynikajúci je aj čaj v ktorom zmiešate práve podbeľ s prvosienkou. Čaj pomáha pri vykašliavaní, nechutenstve do jedla a tiež pri rôznych pľúcnych ochoreniach. Čo ste však možno nevedeli je, že z podbeľu si môžete pripraviť odvar, ktorý môžete používať ako obklad pri kožných problémoch. Pomáha pri akné, zapálenej koži, ale aj pri popáleninách. Podbeľ pomôže aj v prípade, že máte tráviace problémy.

image

Podbeľ rozhodne prihoďte do vášho košíčka.

pexels

Pľúcnik lekársky

Pľúcnik ste možno doteraz prehliadali, no pri prechádzke by ste mali svoju pozornosť venovať aj jemu. Krásne fialové kvety sú síce výrazné, no nevyskytujú sa v prírode v takom množstve ako predošlé bylinky. Ak na ne však natrafíte, pozbierajte si ich. Pomôžu vám ak vás bude trápiť dráždivý kašeľ, alebo budete zahlienení. Pôsobí protizápalovo a oceníte ho aj v prípade, že vás budú trápiť problémy so zapáleným močovým mechúrom či iné ťažkosti tohto charakteru.

Fialka

Výraznú fialovú farbu majú aj fialky, ktoré v týchto dňoch môžete vidieť všade navôkol. No nie je to len okrasný kvet  ktorý v týchto dňoch poteší nejedno oko. Fialky sú totiž jedlé. Sú plné vitamínov. Dominuje vitamín C, no zanedbateľné nie sú ani ostatné látky, ktoré chránia cievy, pomáhajú pri liečbe boľavého hrdla ale aj pri zapálených prieduškách. Aj čaj z fialiek má močopudné účinky, čo oceníte ak zadržiavate vodu v tele, ale aj v prípade, že vás trápi zápal močových ciest.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. máj 2024 20:04