Aj rozštiepené končeky sú signálom, že vám niečo chýba.dreamstime
StoryEditor

Počúvajte svoje telo: Ak mu chýbajú niektoré živiny zbadáte to na vlasoch, rukách aj na tom ako spíte

13.03.2023, 15:00
Zdravie

Niekedy je nevyhnutné stravu doplniť o niektoré druhy vitamínov či minerálov. Veľakrát vám nepomôže len strava, ale musíte siahnuť aj po suplementoch. Vaše telo vám dá jednoznačne najavo, že niečo nie je v poriadku. Ak ste unavení, chýba vám horčík, suchá koža naopak signalizuje nedostatok niektorých vitamínov.

Poznať vlastné telo a počúvať čo potrebuje je základom úspechu na to, aby ste vedeli kedy máte odpočívať, kedy máte do stravy pridať viac ovocia a zeleniny, prípadne kedy viete, že by ste mali zvýšiť príjem tekutín.

Suchá koža

Najmä zima a leto sú obdobia, kedy vaša pokožka najviac trpí. Ak na koži zbadáte, že je príliš suchá, tak okrem toho, že jej po sprche či kúpeli doprajete hydratačný krém, dbajte aj na výživu zvnútra. Pite dostatok tekutín a stravu doplňte o potraviny ktoré sú bohaté na vitamín E. Ten sa nachádza v orechoch, semienkach ale aj v kvalitných olejoch.

Lakte a päty

Trápia vás suché lakte či päty? Krátkodobo opäť pomôže ak ich poriadne premastíte krémom, no je dobré vedieť príčinu, prečo je pokožka týchto miest vysušená. Je to predovšetkým v prípade, že vám chýbajú okrem vitamínu E aj vitamíny A a C. Do vášho jedálnička zaraďte mrkvu, prípadne všetky druhy tekvice. Nezabudnite aj na citrusy, ktoré sú bohaté práve na vitamín C. Na nejaký čas pokojne céčko dopĺňajte aj formou tabliet. To v tomto období ocení aj vaša imunita.

image

Ak vás trápia suché lakte, chýba vám vitamín A aj C.

dreamstime

Únava

Ak ste neustále unavení aj napriek tomu, že nevykonávate žiadnu fyzicky náročnú aktivitu a máte dostatok spánku, mali by ste si doplniť horčík. Opäť siahnite po doplnkoch stravy, prípadne po minerálkach, ktoré sú na tento minerál bohaté. Rovnakú službu vám však urobia aj šumivé tablety a tiež napríklad cvikla či slivky, ktoré ho obsahujú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 19:15