Sex po pôrode je stále diskutovaná téma.
StoryEditor

Sex po pôrode: Ako mať z neho opäť potešenie a prečo tam dole vyzeráte „inak“

23.02.2023, 11:11
Zdravie

Áno, narodením bábätka sa z nás stali mamy. Ale stále sme aj ženy. V tom náročnom období potrebujeme intimitu ešte viac. Opäť zažať vášeň však neraz nie je také jednoduché. Ako si nájsť na SEX PO PÔRODE čas. Prečo má byť muž trpezlivý. Ako môže stimuláciou žene pomôcť a prečo ženská vagína vyzerá inak? Tu nájdete odpovede.

Bolestivé môže byť nielen prvé, ale aj druhé, tretie, štvrté či piate milovanie. „Vplyvom hormónov sa v pošve po pôrode nachádza málo sekrétu, a tak je suchšia, náchylnejšia na poranenia, ale aj na množenie baktérií, z ktorých môžu sekundárne vznikať rozličné zápaly, a tie bolia. Koža na vulve je stenčená, v dôsledku hormónov je tam menej podkožného tuku, preto je ľahšie zraniteľná. Sliznica pošvy môže byť atrofická, teda menej vyživovaná a slabo prekrvovaná. Aj klitoris môže byť citlivejší na mechanické podnety, nie že by bol vzrušivejší, ale je bolestivejší,“ vymenúva gynekologička Barbara Spodniaková. Ak vás trápi sucho v pošve, odporúča sa sliznicu pošvy pri styku zvlhčovať, lubrikačným gélom, podľa fyzioterapeutky napríklad aj šípkovým olejom s liečivými účinkami.

Dve muchy jednou ranou

Gynekologická fyzioterapeutka Zuzana Woleková upozorňuje, že napriek možným úvodným úskaliam sa milovaniu netreba brániť a odkladať ho trebárs až pol či trištvrte roka po pôrode. „Je dobré pripraviť sa, že v začiatkoch si to možno nebudete užívať naplno. No ak to nebolí tak, že plačete od bolesti, netreba sa vzdávať, pretože penetrácia napomáha k aktivácii panvového dna. Dochádza totiž pri nej k väčšiemu prekrveniu a masáži jazvy a rodidiel. Ak však máte naozaj veľké poranenie, môže to byť bolestivé a v takom prípade sa do toho nenúťte,“ upozorňuje. „Milovanie nie je len o prieniku penisu do vagíny, existujú aj iné praktiky, ktoré obom z páru urobia dobre. Dokonca nimi viete spojiť príjemné s užitočným. Ak muž totiž stimuluje ženinu vagínu prstami, v podstate masíruje a stimuluje svaly panvového dna a pomáha ich opäť aktivovať a prekrvovať. A presne to v tomto období potrebujú ako soľ, aby sa zregenerovali a opäť fungovali tak, ako majú.“

V prvom kroku však odporúča, aby ste sa najprv venovali samy sebe. „Najprv samy spoznajte svoju popôrodnú sexualitu a potom zapojte aj partnera. Nájdite si chvíľku čas, prezrite si to tam dole so zrkadielkom. Ako to tam vyzerá? Ako celá oblasť reaguje na podnety? Trochu si to tam prehmatajte, zistite, či vás niečo bolí. Ak máte jazvu, skúste na ňu zatlačiť. Bolí vás to? V tom prípade je možné, že vás to bude bolieť aj pri sexuálnom styku a to je pre vás signál, aby ste vyhľadali odborníka a dali si to ošetriť.“ Zuzana Woleková dodáva, že takéto „samovyšetrenie“ je vhodné nielen preto, aby ste zistili, čo na vás zanechalo tehotenstvo a pôrod a do akej miery sa vaše telo už zhojilo, ale aj to, aká je vaša aktuálna sexuálna citlivosť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. máj 2024 12:19