Maca pomôže so zvýšením libida, ale zmierni aj stres či nepríjemné kŕče.dreamstime
StoryEditor

Maca je viac ako len afrodiziakum: Podporí libido, dodá energiu a zmierni stres

03.02.2023, 10:00
Zdravie

Maca patrí medzi super potraviny, ale aj afrodiziaká a adaptogény, teda produkty zvyšujúce odolnosť organizmu voči stresu. Nielenže vám môže pomôcť s podporou libida, ale dodá vám energiu a zmierni menštruačné kŕče. Pozrite sa, čo ďalšie dokáže tento prírodný zázrak.

Maca peruánska je bylina, ktorá prirodzene rastie vo výškach viac ako 3500 metrov nad morom, a preto ju v slovenskej prírode nenájdete. Na prvý pohľad pripomína reďkovku, pričom v jej koreni sa nachádza veľké množstvo účinných látok. Okrem železa, draslíka, vápnika, fosforu, zinku a medi v nej nechýbajú ani vitamíny, predovšetkým B, C a E. Vďaka svojmu obsahu má maca silné antioxidačné vlastnosti a patrí k výborným nutričným doplnkom. Síce ju v našich končinách môžete najčastejšie nájsť v práškovej forme, stojí za to jej venovať pozornosť. Pozrite sa, s čím všetkým vám môže pomôcť.

Zvyšuje libido

Maca je skvelá na zvýšenie sexuálnej túžby nielen u mužov, ale aj žien. Môže za to aj fakt, že dokáže regulovať vylučovanie pohlavných hormónov, a teda testosterónu, estrogénu a progesterónu. Okrem toho môže podporiť aj plodnosť a prispieť ku kvalitnejšej erekcii.

Lepšia kvalita spermii a zdravšia prostata

Podľa niektorých výskumov je maca schopná zabraňovať nadmernému rastu prostaty a tým pozitívne vplývať na jej zdravie. Keďže podporuje libido a plodnosť, dokáže zvýšiť aj pohyblivosť spermií a ich celkovú kvalitu. Muži tak vďaka nej môžu jednoduchšie oplodniť vajíčko ženy.

image

Táto bylinka je skvelá pre zdravie prostaty a kvalitu spermii.

dreamstime

Skvelá na PMS

Každá žena vie, aké bolesti dokáže spôsobiť menštruácia. Ak vás najbližšie budú trápiť nepríjemné kŕče a nervozita, ktorá je súčasťou PMS, naordinujte si macu, ktorá vás nielenže zbaví ťažkostí, ale uvoľní psychiku a napätie.

Zbohom prejavy menopauzy

Bohužiaľ, menopauze sa nedá zabrániť, no môžete zmierniť jej prejavy. Na podráždenosť, návaly tepla, nadmerné potenie či nespavosť použite macu, ktorá dokáže vďaka účinným látkam tieto príznaky zmierniť alebo odstrániť.

Zbaví vás stresu a navodí pocit pokoja

Maca priaznivo vplýva aj na centrálny nervový systém, čím je schopná zbaviť vás rozličných nežiadúcich psychických stavov. Nielenže zmierni stres, nervozitu a depresiu, ale navodí pocit vnútornej harmónie a pokoja. Takisto sa však využíva aj na lepšiu koncentráciu a schopnosť zapamätávania.

image

Maca navodí pocit pohody a harmónie.

dreamstime

Zlepší výkonnosť

Keďže maca zásobuje telo dôležitými živinami, je vynikajúca na zlepšenie fyzickej výkonnosti a vytrvalosti. Celkovo vás však môže povzbudiť vo všetkých aspektoch života, vďaka čomu sa budete cítiť vo svojej koži, čo už pri vykonávaní pracovných povinností alebo riešení súkromných záležitostí.

Pomôže s pleťou či nechtami

Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov sa pravidelné užívanie bylinky maca môže prejaviť aj na zlepšení kvality pleti či nechtov. Dokonca je schopná pomôcť aj pri liečbe niektorých kožných chorôb.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 11:23