Trápi vás často herpes alebo kútik na ústach? Vyskúšajte tieto bylinky.dreamstime
StoryEditor

Zbavte sa nepríjemného herpesu či kútiku na ústach: Pomôcť vám môžu tieto liečivé bylinky

19.01.2023, 07:00
Zdravie

Herpes či kútik na ústach je síce malou, no veľmi nepríjemnou záležitosťou, ktorá vás dokáže potrápiť aj niekoľkokrát do roka. Či už za to môžu chýbajúce vitamíny, oslabená imunita alebo vírus, mali by ste vedieť, že sa proti týmto problémom dá bojovať. Na pomoc si namiesto medicíny môžete zavolať tieto liečivé bylinky.

Herpes je majstrom načasovania, pretože sa zvykne na perách objaviť pred dôležitým dňom či významnou schôdzkou. Tento bolestivý pľuzgierik nie je nič príjemné ani estetické a vo väčšine prípadoch sa ho človek len tak nezbaví. Najčastejšie sa za jeho vznikom ukrýva znížená imunita, spálenie od slnka, stresová situácia alebo alergia. Na druhej strane je tu kútik, ktorý patrí k zápalovým ochoreniam pier. Jeho vznik zapríčiňujú baktérie alebo kvasinky, no rovnako tak aj nedostatok niektorých vitamínov a minerálov. Ak vás často trápi herpes či kútik na ústach, nesiahajte po medicíne, ale vyskúšajte tieto bylinky.

Echinacea 

Táto bylinka má vynikajúce antivírusové účinky a je skvelá na podporu imunitného systému. Ak sa na vašich perách objavil herpes, uvarte si z echinacey čaj alebo si pripravte silný výluh, ktorým si budete opar pravidelne potierať.

image

Echinacea dokáže podporiť imunitný systém.

dreamstime

Medovka lekárska

Medovka je na liečbu herpesu ako stvorená. Dokáže totiž zabrániť, aby sa ďalej šíril, je antibakteriálna a antivírusová. Odborníci odporúčajú, aby ste si jej lístky, šťavu alebo výluh prikladali niekoľkokrát denne na postihnuté miesto.

Podbeľ lekársky

Možno nie teraz, no v sezóne, keď sa začne príroda zobúdzať po zime, vám s oparom môžu pomôcť aj listy podbeľu lekárskeho. Stačí, ak ich jemne pomliaždite alebo poklepkáte, aby pustili šťavu a priložíte na postihnuté miesto.

Sladké drievko

Koreň sladkého drievka dokáže oslabiť vírus spôsobujúci herpes, ktorý drieme v kožných bunkách. Ak sa chcete zbaviť tohto nepríjemného problému, môžete siahnuť po extraktoch z tejto bylinky alebo si z nej vyrobiť čaj, ktorý budete piť trikrát do dňa.  

image

Na herpes je vynikajúce aj sladké drievko.

dreamstime
 

Pri prasknutom kútiku pomôžu tieto bylinky

Ak vás trápi prasknutý kútik, rozhodne by ste mali telu doplniť potrebné vitamíny a minerály. Napokon môžete kútik vysušiť pomocou alkoholu či propolisu alebo naň prikladať výluhy z rumančeka, šalvie a repíka.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 05:47