Endometrióza je jedným z najčastejších ochorení žien vo fertilnom veku.
StoryEditor

Endometrióza spôsobuje neplodnosť. Trpí ňou mnoho žien, toto sú možnosti liečby

02.01.2023, 09:17
Zdravie

Napriek tomu, že je endometriózou postihnutá jedna žena z desiatich, nie je toto ochorenie príliš známe. Pritom môže viesť až k sterilite. Čo ho spôsobuje? Ako sa prejavuje a ako sa lieči?

Endometrióza je ochorenie, počas ktorého sa sliznica dutiny maternice, tzv. endometrium, nachádza aj inde ako v maternici. Najčastejšie vo vajcovodoch a vaječníkoch, postihnuté môžu byť ale aj iné orgány. Nech už je táto sliznica maternice uložená kdekoľvek, vždy reaguje na hladiny pohlavných hormónov.

To znamená, že v čase menštruácie dochádza ku krvácaniu aj v ložiskách sliznice, ktoré sa nachádzajú mimo maternicovej dutiny. „Toto krvácanie potom môže spôsobiť rozvoj chronického zápalu, ktorý spôsobí zjazvenie či vznik zrastov v malej panvici. To môže viesť u 30 – 40 % žien s endometriózou k poruche plodnosti,“ vysvetľuje Kateřina Šédová z organizácie Loono. „Kvôli endometrióze sa totiž nemusí podariť oplodnenému vajíčku uhniezdiť alebo vajcovodom vôbec neprejde. Na vaječníkoch potom môže toto ochorenie zapríčiniť vznik cýst,“ dodáva.

Ultrazvuk a laparoskopia

Ak na sebe spozorujete niektorý z vyššie spomínaných príznakov, neváhajte a navštívte svojho gynekológa. Na vyšetrenie endometriózy môžu napomôcť ultrazvuk a laparoskopia spojená s odobratím vzorky tkaniva. Ide o operáciu, pri ktorej si pomocou niekoľkých malých rezov lekári prezrú brušnú dutinu.

Od liekov po operáciu

Endometriózu doktori plne vyliečiť nevedia. Liečba sa zameriava na zmiernenie bolesti, zabránenie ďalšiemu rastu ložísk a zachovanie plodnosti. K tomu sa využívajú hormonálne prípravky a lieky proti bolesti. V ťažkých prípadoch sa využíva chirurgická liečba, ktorá spočíva v odstránení ložísk endometriózy a rozrušení zrastov. Pokiaľ si už žena nepraje mať deti, môže byť odstránená aj maternica s vaječníkmi. Po menopauze dôjde k poklesu hormónov a príznaky vymiznú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 06:24