Používate antikoncepciu, kondómy alebo vaginálne krúžky? Na toto si dajte pozor.unsplash
StoryEditor

Pozor na antikoncepciu pri zmene počasia: Tieto dni najviac znižujú jej účinnosť

15.09.2022, 15:00
Zdravie

Či už používate antikoncepciu, náplasť alebo prezervatív, pri jednotlivých druhoch ochrany by ste si mali dať pozor na zmenu počasia. Niektoré dni totiž dokážu znížiť ich účinnosť, a to by ste rozhodne nechceli. Zistite, ako sa správne starať o každý druh ochrany.

Čím sa chránite pri sexe? Či už je to antikoncepcia, náplasť, vaginálny krúžok alebo prezervatív, o každý druh ochrany by ste sa mali poriadne starať. Totiž existujú faktory, ktoré môžu ovplyvniť efektívnosť každej jednej z nich. Náchylnejšie sú hlavne na vplyvy vonkajšieho prostredia, a teda predovšetkým na zmenu počasia či teploty. Aby ste si pri sexe zaručili maximálnu ochranu, na toto by ste si mali dať pozor pri jednotlivých druhoch ochrany.

Antikoncepčné pilulky

Antikoncepcia vo forme piluliek vás pred počatím dokáže ochrániť až na 99 %. Jej účinnosť však zvykne klesať najmä vtedy, ak ju užijete neskoro alebo niektorý deň vynecháte. Takisto sa jej efektivita znižuje, ak ju nesprávne skladujete. Nemala by byť dlho vystavovaná teplu, a preto ju radšej odkladajte len na chladné a tmavé miesta, kde teplota dosahuje maximálne 20 a minimálne 15 stupňov. Chrániť ju však treba aj pred svetlom a vlhkosťou. Počas leta sa vyhnite skladovaniu piluliek v chladničke a v prípade, ak máte doma naozaj veľké teplo, radšej ju odložte do tmavej skrinky.

image

O každý druh ochrany pred počatím sa treba poriadne starať, inak klesá jeho účinnosť.

unsplash

Antikoncepčná náplasť

K jedným z novších druhov antikoncepcie patrí antikoncepčná náplasť, ktorá sľubuje dokonca väčšiu ochranu než pilulky. Účinok náplasti vydrží týždeň, a to aj v prípade, že je jej nositeľka chorá. Síce má rovnaký obsah ako pilulky, no okamžite po prilepení na pokožku uvoľní hormóny do vášho tela. Jedinou nevýhodou náplasti je, že sa môže ľahko odlepiť, napríklad si ju pri sexe odškrabnete alebo sa kvôli príliš spotenej pokožke odlepí sama. Na druhej strane je odolná voči vode, takže sa s ňou v kľude môžete aj sprchovať či plávať. Ak ju nosíte celý týždeň, a to najmä v teple, dávajte si pozor na to, aby sa neodlepila. Akonáhle sa natrhne, vymeňte ju za novú.

Vaginálny krúžok

Táto forma antikoncepcie takisto sľubuje 99 % účinnosť. Vaginálny krúžok by ste si mali umiestniť do pošvy a vymieňať ho každé tri týždne. Krúžok je navrhnutý tak, aby fungoval pri normálne telesnej teplote, no ak ho necháte v prostredí, ktoré nezodpovedá tejto teplote, môže začať predčasne uvoľňovať hormóny. Práve na to si dajte zvýšený pozor, v takomto prípade totiž jeho účinnosť klesá pomerne rýchlo.

Prezervatív

Kondómy alebo prezervatívy sú skvelé v tom, že neobsahujú žiadne chemické zložky, vďaka čomu dokážu byť odolné voči teplu a chladu. Bohužiaľ, nič nie je stopercentné, stále totiž môže dôjsť k ich mechanickému poškodeniu. Aby ste sa pri sexe cítili čo najbezpečnejšie, radšej ich skladujte na suchom, temnom a chladnom mieste. Ako sa hovorí, dôveruj, ale preveruj, a preto radšej pred použitím vždy skontrolujte dátum spotreby.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. máj 2024 03:32