Bylinka, ktorá pomáha pri nachladnutí či nervozite
StoryEditor

Čaj z tejto bylinky pomáha pri nachladnutí či nervozite. Nájdete ju takmer v každej domácnosti

31.01.2022, 15:00
Zdravie
Šalvia je bylinka, ktorá v sebe ukrýva veľké množstvo zdravotných benefitov. Okrem toho, že je bohatá na antioxidanty, pomáha napríklad pri nachladnutí či nálade. Môžete ju nájsť takmer v každej domácnosti, a preto vám prezradíme, aké ďalšie účinky má toto zázračné korenie.

Šalvia je základná bylinka, ktorú nájdete takmer v každej domácnosti. Má silnú vôňu a zemitú chuť, a preto sa zvyčajne používa v malých množstvách. Je bohatá na živiny a obsahuje veľké množstvo potrebných vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamín K, ktorý pokryje až 10 % vašej dennej dávky. Taktiež v sebe ukrýva horčík, zinok či meď. A čo viac, toto aromatické korenie obsahuje aj látky ako kyselina kávová, kyselina rozmarínová a rutín, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri jej priaznivých zdravotných účinkoch. Šalvia je nabitá antioxidantmi, ktoré pomáhajú posilniť obranyschopnosť vášho tela, neutralizujú škodlivé molekuly, ktoré sú spojené s chronickými ochoreniami. Odborníci tvrdia, že pravidelné pitie šálky čaju zo šalvie výrazne zvýši vašu antioxidačnú obranu a zníži celkový cholesterol. Pozrite sa, aké ďalšie benefity v sebe ukrýva.

Zlepšuje pamäť a pomáha pri žalúdočných ťažkostiach

Keďže má toto zázračné korenie antimikrobiálne účinky, môže podporovať zdravie vašej ústnej dutiny. Neutralizuje zubný povlak, lieči infekcie hrdla či ďasien a účinne zabíja baktérie. Listy šalvie sa už od nepamäti využívali ako liek proti cukrovke, pretože pomáha znižovať hladinu cukru v krvi zvýšením citlivosti na inzulín. Taktiež je schopná znížiť hladinu cholesterolu, zmierniť príznaky menopauzy a podporovať pamäť či správne fungovanie mozgu. Niektoré výskumy zistili, že užívanie šalvie dokáže telo ochrániť pred určitými druhmi rakoviny, vrátene rakoviny úst, hrubého čreva, pečene, prsníka, kože či dokonca obličiek. Jej výťažky sú taktiež schopné pomôcť pri žalúdočných ťažkostiach, menštruačných problémoch, pôsobí proti poteniu, nervozite, hnačke, nachladnutí či starnutí pokožky. 

Dá sa využiť niekoľkými spôsobmi

Táto bylinka sa dá využiť niekoľkými spôsobmi. Celé čerstvé listy šalvie majú silnú aromatickú chuť a do jedál sa používajú striedmo. Môžete ju však použiť ako oblohu na polievku, zamiešať do plnky na pečienku alebo si z nej uvariť čaj. Z nasekaných listov môžete vyrobiť šalviové maslo, pridať do paradajkovej omáčky či omelety. Sušená šalvia je často využívaná v domácnostiach a reštauráciách či už mletá, drvená alebo v celých listoch. Používa sa na potieranie mäsa, ako korenie na grilovanú zeleninu či v kombinácii so zemiakovou kašou a tekvicou pre zemitejšiu chuť. Avšak šalviové produkty si môžete kúpiť aj v obchodoch v podobe šalviového čaju či extraktu.

Je užívanie šalvie bezpečné?

Pri šalvii je dôležité, že správne dávkovanie je základom jej pozitívnych účinkov. Ak to totiž preženiete, výsledok môže byť nežiadúci. Neodporúča sa, aby ju užívali tehotné a dojčiace ženy, pretože môže zastaviť tvorbu mlieka. Odporúčaná dávky čaju z výťažku šalvie, a to 3 – 6 šálok denne, by sa nemala prekračovať, pretože obsahuje zlúčeninu, ktorá môže byť napríklad toxická pre mozog alebo spôsobiť tráviace problémy. Taktiež by sa nemala kombinovať s alkoholom, v takomto prípade vám nebude bylinka nápomocná, ale jej užívanie môže mať naopak vedľajší účinok. Avšak vo všeobecnosti je jej konzumácia bezpečná, a preto ju mnoho odborníkov odporúča zaradiť k základným koreninám v domácnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. máj 2024 17:47