Plánovanie sexu odporúčajú aj odborníci.pexels
StoryEditor

Manželstvo bez sexu trápi mnoho párov. No ešte nie je všetko stratené. Takto to vidia odborníci

26.02.2023, 15:00
Vzťahy

Že po rokoch zo vzťahu vyprchá vášeň nemusíme vôbec rozoberať. Koniec koncov, stretávate sa tým iste všetci. Rovnako tak opadá aj chuť na sex a intimitu. Podľa niektorých štúdií však sú manželstvá, v ktorých pohlavný styk skrátka chýba, alebo ho manželia majú len veľmi sporadicky

Máte sex jeden krát týždenne? Alebo ste radi ak si s partnerom na seba nájdete čas aspoň raz za mesiac? Ale čo ak počet vašich milovaní za rok dokážete spočítať na prstoch jednej ruky?

Ako často mať sex?

Neexistuje správna odpoveď, ako často by ste so svojim partnerom mali mať sex. Kým niekomu naozaj stačí frekvencia párkrát do mesiaca, iným to nestačí a potrebujú skrátka viac sexu vo svojom živote aj v manželstve. Ak sú obaja z partnerov spokojní s tým, ako často sa jeden druhému venujú, je všetko v absolútnom poriadku. Problém môže nastať vtedy, ak sú potreby niektorého z partnerov nenaplnené.  

Bezpohlavné manželstvo

Niektoré manželstvá sú absolútne funkčné aj bez toho, aby sa pravidelne oddávali sexu. Majú spoločné záujmy, dokážu bez problémov fungovať ako rodičia aj ako priatelia. Všetko je tak ako má byť, no ich sexuálny život je na bode mrazu. Ak máte sex s vašim mužom či manželkou jedenkrát do mesiaca, alebo nie viac ako desaťkrát za rok, dá sa povedať, že je vaše manželstvo bezpohlavné. Aspoň podľa odborníkov. Nie ste v tom však sami. Odborníci na slovo vzatí hovoria, že podľa štúdií až 15% manželov nemalo za posledných šesť až dvanásť mesiacov sex.

Prečo ste bez sexu?

A prečo vlastne k takejto nenútenej sexuálnej abstinencii dochádza? Možno medzi týmito dôvodmi nájdete aj tie vaše. Niektoré páry spolu sexuálne nežijú pretože im to nedovoľuje ich zdravotný stav. Muži často trpia poruchami erekcie čo sa negatívne odrazí aj v tomto smere. Po rokoch nie je ničím neobvyklým, že sa partneri navzájom odcudzia a ani príťažlivosť už nie je to, čo bývala. Nedostatok času, stres či únava tiež vplývajú na chuť na sex. Alebo skôr nechuť? Mimochodom, po čase si už na tento stav natoľko zvyknete, že vám sex bude chýbať čím ďalej tým menej.

Zlepšíte si sexuálny život

Ale aj z tohto začarovaného kruhu sa dá vystúpiť. Budete však preto musieť niečo urobiť. A to obaja. Pretože časom bude určite minimálne jeden z vás, no pravdepodobne obaja, frustrovaní a možno až nahnevaní. Sexuálni terapeuti v tom majú jasno a radia jednoznačne začať sex plánovať. To zrejme neznie práve sexi, no verte či nie, pomáha to. Minimálne tým párom, ktoré sa už do starých koľají nevedia len tak jednoducho vrátiť. Skrátka sa s partnerom dohodnete, že v sobotu si vyčleníte čas jeden pre druhého a naladíte sa aj na to, že strávite pár intímnych chvíľ. Možno budete potrebovať niečo čím sa vzájomne stimulujete a je len a len na vás, či to bude príjemná hudba, pohár vína či sexuálne hračky, alebo šteklivý film pre dospelých. Podstatné je, aby vás to spolu opäť bavilo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 22:45