Vzťah s cudzincom je síce dobrodružstvo, no pripravte sa, že nie všetko bude úplne jednoduché.dreamstime
StoryEditor

Letná láska? Cudzinec je síce dobrodružstvo, ale vzťah s ním má rôzne úskalia

23.06.2022, 15:00
Vzťahy

Leto viac ako iné ročné obdobia ponúka rôzne príležitosti zoznámiť sa s novými ľuďmi, nadviazať nové známosti, ktoré možno prerastú do vzťahu. Ak takúto letnú lásku spoznáte na dovolenke v zahraničí a pôjde o cudzinca, určite to bude veľmi vzrušujúce. Nie vždy však tieto vzťahy vydržia diaľku, jazykovú bariéru a kultúrne či sociálne rozdiely.

Pre vzťah s cudzincom musíte byť v prvom rade zrelá a silná osobnosť, ktorá vie čo chce, čo od vzťahu očakáva, čo mu je ochotná a schopná obetovať a čo na oplátku získa.

Jazyková bariéra

Aj keď disponujete tou najlepšou jazykovou výbavou, môžete občas aj vy spadnúť do jazykovej priepasti. Okrem toho, že je najmä v začiatkoch extrémne náročné rozprávať, rozmýšľať a vyjadrovať sa v cudzom jazyku, dochádza častokrát aj k vzájomnému nepochopeniu slov alebo výrazov, ktoré v komunikácii použijete. Od svojho partnera potrebujete viac ako len vyznania lásky, a tu môže nastať problém aj u párov, ktoré majú cudzí jazyk v malíčku. Obaja musia byť ochotní toto podstúpiť a obrniť sa hneď na začiatku veľkou trpezlivosťou a toleranciou. Pre dvojice, ktoré neovládajú cudzí jazyk, prípadne je na veľmi nízkej úrovni, môže byť udržanie vzťahu takmer nemožné. Aj keď viete, ako sa hovor - keď sa chce, všetko sa dá. A ak vám niekto za to stojí, ste ochotné zintenzívniť už aj tak intenzívny jazykový kurz.

Iná kultúra

Stačí, keď začnete chodiť s niekým z iného kúta Slovenska a nestačíte sa čudovať zvykom, ktoré si mladý muž zo svojej rodiny či z prostredia, v ktorom vyrastal, doniesol. Tu však stále zostávate v rodnej zemi a princípy, morálne zásady, kultúra, ale aj tradície máte plus mínus rovnaké. Váš nový objav z Luxemburska však nemusí úplne rozumieť tomu, že vás už vo dverách vítajú s pohárikom domácej pálenky. A už vôbec nebude chápať, o akej druhej nohe, do ktorej si má dať ďalšieho pánaka, to váš otec hovorí. A toto nebude prvá ani posledná vec, ktorá ho zaskočí. Rovnako tak zaskočené budete z ich zvykov aj vy. Možno sa vám bude zdať, že sú, naopak, všetci odmeraní, ich vzťahy budú zaručene iné, rovnako ako ich zvyky. Tu prichádza na rad už spomínaná tolerancia a rešpekt, ktorý bude mať obaja voči tomu druhému a tiež k jeho tradíciám. Takáto multikultúrna domácnosť však môže byť veľmi zaujímavá a je skvelé, keď do svojich životov prinesiete obaja zvyky, ku ktorým máte vzťah a páčia sa vám.

Rodina je dôležitá

Ak pochádzate z usporiadanej rodiny a vaše vzťahy sú vrúcne a trávite s rodinou veľa času, tak vám bude určite záležať na tom, aby sa im váš nový objav zapáčil a prijali ho. Ak im na vás záleží, tak váš výber budú rešpektovať a podporia vás v ňom. Horšie, a nie práve nezvyčajné je, že rodina je zásadne proti vášmu zahraničnému partnerovi. Dôvody môžu byť rôzne a niektoré sú aj celkom pochopiteľné. Žiaľ, aj v dnešnej dobe je často motívom rasizmus. A toto ustoja len tie najsilnejšie páry, ktoré sú presvedčené o tom, že ich láska naozaj vydrží všetko a stojí aj za to, že sa rodinné putá pretrhnú. Aj tu však môže pomôcť komunikácia. Pravdou totiž je, že aj v bežných vzťahoch máme na začiatku ružové okuliare, cez ktoré nevnímame na partnerovi žiadne chyby. Rodina a priatelia to však vidia trošku inak. Racionálnejšie, objektívnejšie, triezvejšie. Je len na vás a vašej dôvere k nim, či dáte na ich rady a odpozorované fakty, alebo ste ten typ, ktorý sa musí poučiť na vlastných chybách. Ale nemaľujme čerta na stenu. Čo sa však rodiny týka, opäť je tu téma jazyka. Len veľmi malé percento ľudí nad päťdesiat rokov ovláda iný ako materinský jazyk. Možno by rodičia oprášili pár základných fráz z ruštiny, ale tá im pri frajerovi, ktorý hovorí anglicky, veľmi nepomôže. Aj tu však platí: „Kde je vôľa, tam je cesta“. Rukami, nohami, zvukmi a ukazovaním sa niekedy tie vaše mamy dohovoria lepšie, ako by ste si mysleli. Vy sa pripravte na hodiny prekladania, ktoré budú pre všetky strany, no najmä pre vás, veľmi vyčerpávajúce.

Deti vo vzťahu

Ak raz dospejete do štádia, že si s láskou vášho života budete chcieť založiť rodinu, asi sú vaše city dostatočne silné a prežili všetky nástrahy a prekážky. Ale aj tie najväčšie love story nečakane skončili. Veríme, že to nebude váš prípad, no žiaľ skúsenosti mnohých žien hovoria o tom, že to nie je ani nič ojedinelé. Rozvod, delenie majetku, dohoda ohľadom detí je zložitý proces aj v prípade, že sa rozvádzajú páry, v ktorých sú obaja „domáci“. V prípade, že jeden z vás je cudzinec to môže byť viac než len náročné. Najmä, ak ste sa odsťahovali z rodnej krajiny za svojim vyvoleným, no kvôli rozvodu sa chcete vrátiť domov. Vtedy prichádza tvrdá realita a boj o deti, ktorý vás bude stáť nielen množstvo finančných prostriedkov, ale aj vaše psychické zdravie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 23:30