Prskajúci olej dokáže poriadne znepríjemniť varenie.dreamstime
StoryEditor

Prskajúci olej vám už nebude znepríjemňovať prácu v kuchyni. Takto sa prskania zbavíte raz a navždy

11.03.2023, 10:00
Recepty a tipy

Aj keď vyprážanie nie je práve najlepší spôsob úpravy jedál, predsa len si sem tam asi každý dopraje takéto nezdravé jedlo. Niektorých však okrem toho, že sú takto pripravené jedlá nezdravé môže odrádzať od vyprážania aj to, že po ňom vyzerá kuchyňa ako po výbuchu. Prskajúci olej dá poriadne zabrať tak samotnému sporáku, ako aj kachličkám okolo či pracovnej doske. Nuž, aspoň následne pri upratovaní tohto neporiadku spálite nejaké tie kalórie.

Ak prskajúci olej zasiahne pokožku či oči, je to však oveľa nepríjemnejšie ako mastnota ktorú po sebe zanecháva. Sú však triky ako prskanie eliminovať.

Poriadne vysušiť

V prvom rade by ste potraviny, ktoré dávate do oleja mali poriadne vysušiť, pretože práve kvôli vode olej zvykne najčastejšie prskať. Vlhkosť z potravín absorbuje aj múka, preto keď v nej mäso či zeleninu zľahka obalíte, budete mať po probléme. Rovnako pomôže ak trošku múky pridáte aj do rozpáleného oleja.

Mrkva

Aby ste už viac nemuseli bojovať s prskajúcim olejom, hoďte do neho ešte pred vyprážaním dve až tri kolieska očistenej mrkvy. Tento trik vám zaručene pomôže.

image

Do prskajúceho oleja vložte koliesko mrkvy.

dreamstime

Špáradlá aj korok

Vedeli ste, že aj obyčajná korková zátka či pár špáradiel môže ovplyvniť či vám vaše varenie znepríjemní prskajúci alebo spenený olej? Akonáhle zbadáte, že olej začína peniť, vložte do neho jednu z týchto dvoch spomenutých vecí a máte po probléme.

image

Na spenený olej pomôžu špáradlá aj korková zátka.

dreamstime

Soľ

Ak chcete prskaniu oleja predchádzať, stavte sa soľ. Avšak tú musíte do panvice pridať ešte skôr, než olej. Je potrebné ňou dno panvice rovnomerne posypať.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:49