Pšeno je super potravina, ktorú by ste mali mať pravidelne vo svojom jedálničku.dreamstime
StoryEditor

Pšeno trikrát inak. Pripravte si tieto zdravé recepty, medzi ktorými nájdete aj chutný bezlepkový koláč

20.02.2023, 15:00
Recepty a tipy

Poznáte pšeno? Máte ho bežne zaradené vo vašom jedálničku, alebo len z počutia viete, že takáto potravina existuje? Naučte sa pšeno pripravovať. Je bezlepkové, plné živín a okrem toho má skvelé účinky nie len na vaše zdravie, ale aj krásu.

Príprava pšena je veľmi jednoduchá a môžete ho použiť tak na sladko ako na slano. Je skvelé ako príloha, ale aj ako hlavné jedlo. Tieto recepty určite vyskúšajte.

Raňajková kaša

Omrzeli vás už kaše z ovsených vločiek, no sladkých, teplých a zdravých raňajok sa neviete vzdať? Vymeňte vločky za pšeno. Z uvedeného množstva uvaríte až tri porcie kaše. Pokojne si však pšeno uvarte na pár dní dopredu. Ráno tak nebudete strácať čas a navyše, ak sa prebudíte s vlčím hladom, nebudete mať tendenciu zjesť prvé, čo vám príde pod ruku. Sto gramov pšena zalejte horúcou vodou a poriadne prepláchnite. Následne vložte do hrnca a zalejte 200 ml vody a rovnakým množstvom kokosového mlieka. Kašu varte na miernom ohni zhruba 15 minút. Nezabudnite ju sem tam premiešať. Ak by po uplynutí tohto času bolo v kaši ešte stále veľa tekutiny, nechajte ju odpariť, nech získate kašovitú konzistenciu. A máte hotový základ, ktorý si môžete dochutiť podľa vlastných preferencií. Použite buď med, javorový alebo čakankový sirup a rôzne druhy ovocia či škoricu. Kaša chutí skvele aj so sušeným ovocím, hrozienkami, ďatľami, figami ale aj mletými orieškami.

image

Pšenovú kašu na raňajky si zamilujete.

dreamstime

Pšenoto s tekvicou

Čo tak si trošku obmeniť klasické rizoto a vymeniť ryžu za pšeno? Menšia zmena občas poteší aj vaše chuťové poháriky. Obed pre štvorčlennú rodinu pripravíte zo 400 gramov pšena, ktoré premyjete rovnako ako v prípade kaše a dáte do hrnca. Zalejete vodou tak, aby bola zhruba 1,5 centimetra nad pšenom a vodu osolíte. Keď sa pšeno udusí na miernom ohni, ochutnajte, či je dostatočne mäkké. Ak bude stále tvrdé, podlejte ho ešte troškou vody. Kým sa pšeno varí, upečte si v trúbe na drobné kocky nakrájanú tekvicu hokaido. Aby bol tento pokrm farebný, nakrájajte si na drobné kocky aj uvarenú cviklu a jarnú cibuľku. Uvarené pšeno zmiešajte s pečenou tekvicou a cviklou a na tanieri posypte jarnou cibuľkou a rozmrveným balkánskym syrom. Ak máte po ruke tekvicové semienka, opečte ich pár sekúnd na suchej panvici a dozdobte ním pšenoto.

Nepečený dezert

Máte doma celiatika a chcete mu pripraviť bezlepkový dezert? Aj v tomto prípade siahnite po pšene. Umyte 500gramov pšena a pripravte ho rovnako ako pri príprave pšenota, no bez soli. Pokojne nechajte pšeno aj trošku rozvariť. Keď bude hotové, nechajte ho chvíľku vychladnúť a pridajte do neho 100 gramov roztopeného masla a poriadne premiešajte, aby ste získali lepkavé cesto. Ak by nebolo dostatočne kompaktné, pridajte ešte trošku masla. Tortovú formu vysteľte papierom na pečenie a „cesto“ do nej pomocou rúk rovnomerne popritláčajte a nezabudnite aj na okraje. Dajte do chladničky a zatiaľ si urobte plnku. Pomocou ručného mixéra vymiešajte 250 ml 33% šľahačky do tuha a 250 gramov mascarpone. Pridajte do plnky 200 gramov nad parou roztopenej bielej čokolády, šťavu z polovice citróna a cukor, alebo med podľa chuti. Na pšenový korpus poukladajte ľubovoľné druhy ovocia. Skvelé sú jahody, maliny alebo čučoriedky. Na vrstvu ovocia vylejte pripravenú plnku z mascarpone. Plnku pokojne uhlaďte, alebo naopak pomocou varešky urobte nerovnomerný povrch. Ozdobte zvyšným ovocím, prípadne mandľovými lupienkami, alebo posypte mletým makom. Opäť dajte na pár hodín do chladničky, aby dezert poriadne stuhol a môžete podávať.

image

Z pšena môžete pripraviť aj bezlepkové koláče.

dreamstime
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. máj 2024 23:20