Šťavy či smoothie si môžete pokojne zobrať aj so sebou.pexels
StoryEditor

Už žiadne výhovorky, že raňajky vám zaberú veľa času. Tieto variácie pripravíte do piatich minút

27.01.2023, 10:00
Recepty a tipy

Ak sa snažíte zhodiť pár kíl, mali by ste sa v prvom rade naučiť jesť. Vynechávanie ktoréhokoľvek jedla počas dňa totiž vedie k tomu, že následne kalórie doplníte buď príliš výdatným obedom, alebo večer zjete všetko, čo vám príde pod ruku. Ani jedno, ani druhé nie je dobré a to nie len pre vašu postavu, ale tiež pre zdravie.

Ak sa neustále vyhovárate, že si raňajky nestíhate urobiť, pretože sa ponáhľate, prípadne nemáte na nič chuť, prinášame vám pár tipov na raňajky, ktoré sú zdravé, výživné a pripravíte si ich do piatich minút.

Smoothie

Ak naozaj patríte k tým, ktorí vstávajú až na desiaty budík a následne neviete kam skôr, riešením je pre vás príprava smoothie. Čas ráno ušetríte aj tým, že si ovocie, prípadne zeleninu deň vopred umyjete, prípadne pokrájate a uskladníte v zatváracej nádobe. Určite deň dopredu nič nemixujte. Suché suroviny ako vločky, oriešky či semienka si pokojne nasypte do nádoby v ktorej budete ráno smoothie pripravovať a ráno už len doložte ovocie či zeleninu podľa chuti. Fantastická kombinácia je banán s hrsťou čerstvých špenátových listov a polovicou pomaranča a tromi lyžicami vločiek. Aby vaše raňajky obsahovali aj bielkoviny, pridajte do nápoja napríklad 50 gramov tvarohu, alebo skyru, prípadne jogurtu gréckeho typu. Takéto raňajky majú okolo 300 kalórií, čiže telu doplníte dostatok energie na to, aby ste neboli unavení a mohli v pohode fungovať. 

image

Smoothie má množstvo benefitov pre vaše zdravie.

pexels

Kaša z ovsených vločiek

Ak máte radi sladké raňajky, potom sú kaše pre vás ideálnou voľbou. Určite lepšou, než akékoľvek sladké pečivo či cereálie, ktoré obsahujú množstvo cukru. Kašu si môžete uvariť v kravskom alebo rastlinnom mlieku, ale výborne chutí ak ju uvaríte aj vo vode. Ušetríte tým pár kalórií, ktoré následne môžete doplniť napríklad medom či ovocím navyše. Do jeden a pol deci vody nasypte 4 polievkové lyžice vločiek - ovsených, ryžových, prípadne iných ktoré obľubujete. Chvíľku varte, kým kaša nebude mať takú konzistenciu ktorú preferujete. Trvá to zhruba  2 - 3 minútky, kým kaša zhustne. Podľa chuti ju oslaďte medom, alebo čakankovým sirupom, prípadne môžete použiť flavdrops, ktoré sú sladké a majú minimum kalórií. Aby kaša nebola len sacharidová bomba a zasýtila vás na dlhší čas, pridajte aj do nej aspoň 30 - 40 gramov tvarohu. Chuť vás naozaj príjemne prekvapí. Potom už len pár orieškov, ľubovoľné ovocie a môžete raňajkovať. Záleží samozrejme od množstva sladidiel a od druhu ovocia, ale takáto kaša má okolo 400 kalórii, čo je na jedno z troch hlavných jedál dňa úplne v poriadku.

image

Kaše vás naštartujú na celé dopoludnie.

pexels

Sendvič

Samozrejme, že nezabúdame ani na tých z vás, ktorí si začiatok dňa nevedia predstaviť bez poriadneho pečiva. Pečivo ako také je pre mnohých ľudí strašiakom. No úplne zbytočným. Samozrejme, je fajn vybrať si spomedzi širokej ponuky to, ktoré ponúka aj nejaké živiny. Kváskový chlieb či rôzne druhy ražného pečiva sú voľbou, ktorá nie je krokom vedľa. Mimochodom, nezáleží ani tak na tom, či si ten chlieb či pečivo dáte, ale koľko si ho dáte a s čím. Nejdeme hovoriť o tom, čo by ste s ním jesť rozhodne nemali, skôr vám chcem povedať, že vajíčko, avokádo a poriadna porcia zeleniny sú skvelou voľbou. Rovnako, ak si k chlebu dáte napríklad hummus či inú zdravú nátierku. Ak máte radi cviklu, určite vám ulahodí práve tento sendvič, ktorý si môžete pripraviť už deň vopred a ak ráno nestíhate, môžete si ho zobrať so sebou do práce. Ražné, alebo kváskové pečivo podľa svojich preferencií rozkrojte a dajte doň vrstvu čerstvého kozieho syra, prípadne cottage cheesu či iného čerstvého syru. Na syr poukladajte plátky varenej, alebo pečenej cvikly a zľahka pokvapkajte balsamico krémom. Pridajte umytú a osušenú rukolu, sekané vlašské oriešky a máte raňajky hodné šéfkuchára. 

image

Nezabudnite na bielkoviny v podobe vajíčok.

pexels
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 17:12