Kukurica a produkty z nej vám ponúkajú rôzne možnosti, ako si spestriť nielen bezlepkovú stravu.pexels
StoryEditor

Kukurica je skvelá ako bezlepkový variant stravovania. Spestrite si vďaka nej jedálniček

09.04.2023, 10:00
Recepty a tipy

Aj vy milujete vôňu a chuť varenej či grilovanej kukurice? Túto pochúťku si naplno užívame najmä počas leta, keď sú klasy dozreté, no do vášho jedálnička ju viete dostať aj v iných podobách. Je to skvelá bezlepková alternatíva rôznych jedál a navyše obsahuje množstvo prospešných látok pre vaše telo.

Ak sa domnievate, že kukurica je zdravá preto, že je to zelenina, ste na omyle. Kukurica je totiž obilie, patrí k jarinám a dozrieva zhruba šesť mesiacov.

Žltý poklad

Zrnká kukurice vám ponúkajú oveľa viac ako len pestrosť na tanieri. Milujú ju nielen dospelí, ale aj deti vďaka jej výnimočnej, sladkej chuti. V sezóne si ju pokojne doprajte každý deň, pretože vaše telo jej konzumáciou len získa. Je veľmi bohatá na draslík, ktorý udržiava pod kontrolou váš krvný tlak a tiež rovnováhu vody v tele. Výdatne sú v nej zastúpené aj vitamíny skupiny B a nemenej dôležitý je horčík. Ten sa stará o kondíciu vašich svalov aj nervov.

Tolerantná potravina

Ak trpíte niektorou z potravinových intolerancii, kukurica a produkty z nej môžu byť aj naďalej vo vašom jedálničku. Obsahuje nepatrné množstvo kyseliny močovej, vďaka čomu neublíži ani ľudom, trpiacim dnou. Neobsahuje lepok ani histamín, preto aj tí z vás, ktorí musia dodržiavať prísnu anti histamínovú diétu či konzumovať stravu bez lepku môžu mať vďaka kukurici a potravinám z nej oveľa pestrejší jedálniček.

Potraviny z kukurice

Okrem samotnej kukurice si môžete vychutnať rôzne produkty, ktoré sa z nej vyrábajú. Ak vás ako jediné napadnú pukance tak vedzte, že tu sme ešte neskončili. Kukuričná múka vám častokrát nahradí klasickú múku pri príprave sladkých aj slaných pečených maškŕt. Corn flaksy na raňajky tiež nie sú žiadnou novinkou. S klasickým, alebo rastlinným mliekom chutia fantasticky. Rovnako si ich môžete pridať do jogurtu a dochutiť ovocím. Poobzerajte sa aj po kukuričných vločkách, ktoré vám plnohodnotne nahradia tie ovsené. A ak chcete mať po ruke nejakú chutnú desiatu keď nestíhate, kukuričné chlebíky s hummusom vás zasýtia a uspokoja aj vaše chuťové poháriky.

Kukuričné fussili s paradajkami

Ak máte bezlepkovú stravu nezúfajte. Nemusíte sa vzdať ani svojich obľúbených cestovín. Kukuričné fussili chutia fantasticky, ak si k ním pripravíte ľahkú paradajkovú omáčku. Cestoviny uvarte podľa návodu a zatiaľ si na drobno nasekajte 3 strúčiky cesnaku, ktorý na miernom ohni opečiete na plátku masla. Ak sa chcete vyhnúť laktóze, použite kvalitný olivový olej. Hrsť umytých cherry paradajok nakrájajte na polovicu a pridajte k cesnaku a chvíľku restujte. Nie príliš dlho, aby sa vám nezačala šupka oddeľovať od dužiny. Osoľte, okoreňte, pridajte pár lístkov bazalky a zmiešajte s cestovinami. Ak nemôžete konzumovať mliečne produkty, parmezán vám nahradí lahôdkové droždie, ktoré cestoviny výborne dochutí.

Kukuričné tortilly s kuracím mäsom

Plnohodnotný a rýchly obed si môžete pripraviť z kukuričných tortíl. Tie si opečte z každej strany zľahka na panvici podľa návodu a naplňte šalátom a ľubovoľnou zeleninou a mäsom, ktoré si deň predtým budete marinovať v marináde, na ktorú potrebujete lyžičku dijónskej horčice, soľ, korenie, olivový olej a lyžica sójovej omáčky. Mäso opečte a pridajte do tortilly. Zeleninu spolu s mäsom prelejte avokádovým dipom. Ten si pripravíte rozmixovaním avokáda s troškou soli, korenia a limetkovej šťavy. Zabalíte do tortilly a fantastický obed máte hotový za pár minút.

Kukuričná krupica

Kukuričnú krupicu si pripravte podľa návodu na obale. Pokojne na jej prípravu použite vodu, alebo rastlinné mlieko. S kokosovým bude chutiť fantasticky. Kým sa kaša varí, pripravte si horúce ovocie. Na panvicu dajte roztopiť cukor, alebo med do ktorého pridáte mrazené maliny, alebo iné bobuľové ovocie. Na miernom ohni varte, kým ovocie nepustí šťavu a nebude úplne rozmrazené. Chvíľku redukujte práve šťavu, ktorú ovocie pustilo, dochuťte škoricovým, alebo vanilkovým cukrom a túto zmes pridajte na uvarenú krupicovú kašu. Bezlepkovú, plnú živín a vynikajúcu.

Pečená kukurica

Ak ste fanúšikom varenej kukurice, tak jednoznačne musíte vyskúšať aj tento spôsob jej prípravy. Zapnite si trúbu na 200°C. Plech vysteľte papierom na pečenie na ktorý poukladáte kukuričné klasy v šupke. Vložte to trúby a pečte cca 20 minút. Následne kukurice pootáčajte a pečte ešte 10 minút. Vyberte z trúby, ošúpte a každú kukuricu potrite maslom a osoľte. Ak raz tento spôsob vyskúšate, inak už kukuricu pripravovať nebudete. Je šťavnatá, chrumkavá...proste dokonalá.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:05