Katarína FitalaArchív KF
StoryEditor

Koučka mentálneho zdravia: „Vyhorenie je absenciou radosti zo života. Štatisticky sa týka viac žien.“

12.10.2023, 00:00
PR Články

Vyhorenie nie je lenivosť či bežná únava. Ide o vážny stav, ktorý je vyvrcholením dlhodobého pôsobenia nadmerného preťaženia a chronického stresu. Vedeli ste, že vyhorieť môžete nielen z práce, ale aj v osobnom živote? Ako k nemu dochádza? A prečo mu podliehajú viac ženy? Aj o tom sme sa rozprávali s Katarínou Fitala, koučkou mentálneho zdravia, ktorá sa dlhodobo venuje prevencii vyhorenia, obnove mentálneho zdravia a navráteniu radosti zo života.

Katarína Fitala vyštudovala psychológiu a absolvovala medzinárodnú certifikáciu ACC pod záštitou International Coaching Federation. Láskavým a ľudským prístupom prepája skúsenosti z profesionálneho koučingu, znalosti z psychológie a práce s emóciami a energiou. Pomáha tak klientom navrátiť a aktivovať ich vnútornú silu. Vďaka tejto jedinečnej metóde sa klienti prirodzene naladia na svoje emócie, porozumejú sami sebe a začnú si naplno dôverovať. „Každá zmena, ktorú chceme vidieť v spoločnosti, začína v nás,“ hovorí koučka mentálneho zdravia.

Začnime tým, prečo je téma vyhorenia v poslednej dobe taká aktuálna...

Kedysi sa zvyklo hovoriť Keď nestíhaš, pridaj! V dnešnej rýchlej dobre sa omnoho častejšie stretávame s pracovným preťažením či pocitom, že sa musíme neustále hnať za pracovnými výkonmi či úspechmi. Klientov preto vediem zmeniť postoj na Keď nestíhaš, zastav sa a nalaď sa na seba. Je dobré klásť si otázky Čo sa vo mne odohráva? Chcem v tejto situácii zotrvávať aj naďalej? Ako môžem túto situáciu zmeniť? Dlhodobý negatívny stres totiž rozlaďuje vnútornú rovnováhu, pôsobí deštruktívne a pri dlhodobom pôsobení môže naozaj prísť až k úplnému vyhoreniu.

Čo je to vyhorenie, ako vzniká a prečo je také nebezpečné?

Vyhorenie vzniká ako následok dlhodobého pôsobenia chronického stresu. Je to stav, kedy nemáme k dispozícii už žiadnu energiu, ktorou by telo dokázalo nadmerný stres odbúrať. Ak je stresu veľa a nedochádza k momentu uvoľnenia a regenerácie, myseľ a telo sa dostávajú do problému. Vtedy nás telo a mozog vypnú, nakoľko už vyčerpali svoju kapacitu zvládania neprimeranej záťaže.

Aký je najčastejší dôvod vyhorenia v práci?

Čo sa týka práce, častokrát ide o pracovné preťaženie a neúnosné množstvo pracovných stresorov. Na jednej strane je dôležité prostredie, v ktorom človek pracuje: firemná kultúra, pracovný kolektív, nadriadený, spôsob komunikácie či množstvo stresu generovaného pracovným prostredím. Na strane druhej sú to osobnostné predispozície zamestnanca. Ani firma nemôže vedieť, čo sa v človeku odohráva, ak to sám nepovie. Mala by pracovať s uvedomením, že človek vo vnútornej rovnováhe má pomôcť budovať firemnú kultúru zvnútra a mala by mu v tomto smere vytvoriť na to podmienky, resp. eliminovať faktory, ktoré spôsobujú nadmerný stres a preťaženie.

Vyhorieť sa však dá aj v osobnom živote. Kedy k nemu dochádza?

Vyhorenie v osobnom živote nastáva vtedy, keď ideme dlhodobo proti sebe. Keď sme ticho namiesto toho, aby sme reagovali. Alebo, ak nevieme povedať nie a nepostavíme sa za seba. Plníme požiadavky príbuzných a okolia a ak je toho príliš veľa, odskočíme od seba, svojho vnútorného prežívania a stratíme sa. Svoju daň si môže vypýtať aj pocit nenaplnenia v osobnom živote. Tiež prevláda názor, že robiť chyby je niečo nesprávne. Treba si dovoliť ich robiť, pretože je to prirodzené a ľudské. Prostredníctvom chýb sa učíme a osobnostne rastieme.

image

Katarína Fitala

Archív KF

Prečo podliehajú vyhoreniu štatisticky viac ženy?

Vyhorieť môže naozaj každý. Je však pravda, že podľa štatistík ženy podliehajú stresu viac ako muži. BBC.com* uvádza, že percento žien stresovaných pracovnými dôvodmi je vyššie ako percento mužov. Podobne je to aj pri porovnaní pracujúcich matiek s pracujúcimi otcami. Dôvodov, prečo ženy vyhorievajú viac, je viacero. Od citlivosti žien, cez oveľa väčšie množstvo povinností doma, ktoré musia zvládnuť popri práci, až po „zapriahnutie sa“ do mužského vnímania výkonu. Ženy dokážu aj nemožné, avšak dokazovaním svojej hodnoty v mužskom svete preťažujú svoje telo, myseľ a aj mentálne zdravie. Podávať extrémny výkon krátkodobo je totiž iné ako bežať dostihy každý jeden deň.

Venujete sa aj osobitne ženám a aktivácii ženskej sily. Čo Vás k tomu viedlo?

Téma vnútornej sily sa objavovala najmä pri klientoch, ktorí si prechádzali vyhorením alebo sa chceli po vyhorení uzdraviť. Keď sa ich vnútorná sila opäť navrátila na svoje miesto, proces uzdravovania sa začal zrýchľovať a za krátky čas ma klient už nepotreboval. Preto som si začala klásť otázku: „Čo všetko musí v sebe človek zmajstrovať, aby nevyhorel a nezostal stáť zoslabnutý na ceste životom?“  Z ďalšej strany ku mne prichádzali ženy. Veľmi vnímavé, citlivé, s veľkým srdcom a obrovskou dobrotou v sebe. Neboli v živote alebo v práci šťastné a hľadali niečo, v čom by boli výnimočné vo svojom vlastnom vnímaní. Zároveň chceli lepšie komunikovať, naučiť sa prekonávať strachy a obavy a transformovať sa na sebavedomejšiu a vedomejšiu verziu samých seba.

Pre ženy ste vytvorili špeciálne koučovacie programy. Ako prebiehajú?

V individuálnom programe pre vnímavé ženy pomáham ženám uchopiť svoju vnímavosť, citlivosť a prácu s osobnou energiou. Spoločne rozvíjame ženskú intuíciu, aktivujeme a posilňujeme vnútornú silu ženy. Vedomá žena zvláda svoj život s väčšou ľahkosťou, má viac energie a nepodlieha chronickému stresu. V skupinovom programe „Poďme spolu rásť“ pracujeme 6 mesiacov v uzavretej skupine žien. Počas online stretnutí sa zameriavame na rozvoj a rast sebavedomia, uvedomovanie svojej hodnoty, sebalásky a na prácu s intuíciou. Cieľom programu je aj to, aby žena vymenila nefunkčné presvedčenia o sebe ako napríklad, že niečo nedokáže, za funkčné presvedčenia, ktoré ju budú v živote podporovať.

Aký majú ženy z Vášho pohľadu potenciál a aké je ich nastavenie v dnešnom svete?

Ženy majú obrovský potenciál meniť svet okolo seba k lepšiemu. Žiť život podľa seba, v súlade so svojimi hodnotami a s tým, čomu veria, že je správne. Majú v sebe veľkú, no zároveň jemnú silu, ktorá hýbe svetom. Silu ľudskosti, porozumenia, lásky a empatie. Mnohé ženy si však nedôverujú, boja sa a nedokážu otvorene a nahlas komunikovať, čo sa im páči a čo nie. Zmenšujú svoje schopnosti, úspechy, kvality a žijú život podľa niekoho iného. V snahe vyhovieť všetkým čakajú, kedy príde deň, aby už mohli myslieť aj na seba. Ten deň však bez ich pevného rozhodnutia a uplatnenia nároku na to, čo je dôležité pre nich, nepríde.

Zdroj štatistiky: *https://www.bbc.com/worklife/article/20210928-why-women-are-more-burned-out-than-men

*     *     *

image

Katarína Fitala

Archív KF

Mgr. Katarína Fitala, ACC je koučka mentálneho zdravia. Klientom pomáha uzdraviť sa z vyhorenia, stresu a nadmerného preťaženia. Vyštudovala psychológiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a od roku 2004 pôsobila v korporátnej sfére na HR oddeleniach. Od roku 2018, kedy úspešne absolvovala medzinárodnú certifikáciu ACC pod záštitou International Coaching Federation, sa venuje profesionálnemu a terapeutickému koučovaniu. Klientov uzdravuje nielen z pracovného vyhorenia, ale aj z vyhorenia z osobného života. Jedinečnou metódou, v ktorej prepája a aplikuje skúsenosti z profesionálneho koučingu, znalosti z psychológie, prácu s emóciami a energiou (healingom), pomáha klientom obnoviť mentálne zdravie a navrátiť radosť zo života. V pravidelnom podcaste Rozhovory o mentálnom zdraví sa s láskavým porozumením a rešpektom venuje nielen prevencii vyhorenia, ale aj ďalším dôležitým témam z oblasti mentálneho zdravia.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. máj 2024 05:28