JR-stock/Shutterstock.com
StoryEditor

Spojiť obývačku s kuchyňou alebo nie? Ktorá možnosť je praktickejšia?

23.02.2023, 00:00
PR Články

Spojenie kuchyne a obývačky do jednej veľkej miestnosti je celkom bežné a má viacero výhod aj nevýhod. Napriek tomu, že je toto riešenie populárne, nemusí vyhovovať každej rodine. Pre koho je lepšie kuchyňu a obývačku oddeliť a kto ocení skôr ich spojenie?

Aké výhody má spojenie obývačky a kuchyne?

Spojením obývačky a kuchyne získate jeden veľký a kompaktný priestor, v ktorom budete mať všetko pod kontrolou. Kým sa budete venovať príprave raňajok alebo obeda v kuchyni, deti sa môžu hrať v obývačke, vy ich budete mať pod dohľadom a môžete s nimi komunikovať. Máte návštevu a pripravujete malé občerstvenie? Nemusíte svojich hostí nechávať samých v obývačke, ale môžete byť s nimi neustále v kontakte.

Keďže väčšina rodinných a spoločenských aktivít prebieha práve v obývačke a kuchyni, resp. v jedálni, spojením získate veľký, svetlý a vzdušný priestor. Otvorené priestory pôsobia opticky väčšie a navyše sa vám dostáva prirodzeného svetla z oboch miestností. Priestor, ktorý takto získate navyše môžete využiť napríklad na väčší jedálenský stôl so stoličkami, za ktorým sa vám bude sedieť komfortnejšie.

Obývačka s kuchyňou má aj svoje nevýhody

To čo je pre niekoho výhoda, môže byť pre iného nevýhoda a rovnako je to aj pri spojení obývačky s kuchyňou. Spojiť dve miestnosti do jednej má za následok aj stratu súkromia a určitého komfortu. Pri sledovaní televízie v obývačke, diskutovaní alebo odpočinku môžu byť zvuky aj pachy z kuchyne rušivé.

Niektorý kuchynský pomocník dokáže narobiť dosť hluku, rovnako aj manipulácia s riadom. Príjemné nemusia byť ani intenzívne arómy a para vznikajúca pri varení. Záchranou je samozrejme digestor alebo otvorené okno, pachy však úplne neeliminujete. Okrem toho môžete prísť aj o nejaký ten úložný priestor ako sú police, policové systémy ale aj regály, ktoré sa umiestňujú na stenu alebo ku stene. 

Existuje aj zlatá stredná cesta

Ak si chcete užívať svoj pohodlný rohový gauč a v pokoji sledovať televíziu alebo sa v súkromí porozprávať s kamarátkou pri káve, pomôžu posuvné dvere medzi obývačkou a kuchyňou. V prípade potreby poskytnú súkromie, keď ich necháte otvorené budete mať miestnosti prepojené. Chceli by ste miestnosti oddeliť iba opticky? Dá sa to pomocou jedálenského pultu alebo kuchynského ostrovčeka umiestneného na hranici dvoch miestností.

Nevýhody spojenia obývačky s kuchyňou sa teda dajú do určitej miery eliminovať. Keď sa ale rozhodnete pre túto možnosť, dbajte na to, aby boli miestnosti prepojené farebne aj štýlovo. Výsledok bude kompaktnejší a na pohľad príjemnejší. Ladiť by mal nielen nábytok, ale aj podlahy a steny. Samozrejme myslite na to, že podlaha v kuchyni by mala byť odolná a ľahko udržiavateľná.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. máj 2024 18:38