Kulito
StoryEditor

Akné v dospelosti: Ako sa konečne tešiť z "dospelej" pleti

30.06.2022, 00:00
PR Články

Čas puberty je dávno za vami, no vy sa aj tak v zrkadle pozeráte na tvár plnú vyrážok? Vieme, je to frustrujúce, no riešiteľné. Napriek silnému odporúčaniu vyhľadať odborníka, vám sprostredkujeme pár rád, ktoré vás ťažkým obdobím spoľahlivo prevedú.

Prečo mám akné, aj keď už nie som v puberte?

Toto ochorenie sa štatisticky vyskytuje viac u žien ako u mužov. Je na to aj logické vysvetlenie. Tak, ako v období adolescencie, aj v dospelosti prechádza telo ženy hormonálnymi zmenami. Neustály kolobeh menštruačného cyklu tak vplýva nielen na psychiku ženy, ale aj na jej pleť. Akoby tá bolesť nestačila.

Sú však aj iné indikátory, ktoré vám môžu spôsobiť problémy s pokožkou. Na zlú kondíciu pleti vplýva:

  • spôsob stravovania,
  • oblečenie a výber textilu - nepriedušné,
  • fajčenie,
  • niektoré lieky - kortikosteroidy, prekračovanie odporúčanej dávky vitamínu D, B12, B6,
  • príliš agresívna kozmetika,
  • vytláčanie vyrážok - pri nedôkladne vyčistených rukách môže spôsobiť infekciu,
  • zanedbávanie pravidelného čistenia,
  • vysadenie hormonálnej antikoncepcie.

Do akého veku sa akné prejavuje?

Bohužiaľ vás nepotešíme. Akné sa môže u žien vyskytnúť v tridsiatych, štyridsiatych aj päťdesiatych rokoch. Väčšiu pravdepodobnosť nadobúdajú pred menštruáciou, počas tehotenstva alebo menopauzy.

Kedy sa pre vás toto utrpenie skončí, vie predvídať len skúsený dermatológ. Niekedy však ani on. Dobrou správou je, že viete tento čas skrátiť svojím zodpovedným prístupom.

Čo presne znamená vyvážená strava v prípade, že trpím akné?

Existuje príslovie: Som to, čo jem. Na koľko sa rozprávame o vplyve jedla na pleť, mohli by sme ho upraviť na: Moja tvár je odrazom toho, čo jem. Síce sa výskumy nezhodujú na vplyve konkrétnych potravín na vývoj akné, dáme vám pár odporúčaní, ktorých by sa môžete držať.

Vyhnite sa

Začnime potravinami, škodlivými pre vašu pleť. Ide najmä o zložky s vysokým glykemickým indexom. V praxi to znamená jedlo, po ktorom vám rýchlo stúpne hladina cukru v krvi. Ide teda o med, biele pečivo, sladené nápoje, ryžu, pivo a mnohé ďalšie.

V najnovších štúdiach sa dočítate aj o nepriaznivom účinku nadmerného požívania mliečnych výrobkov. Skúste vysadiť najmä nízkotučné mlieko, ktoré sa preukázalo ako obzvlášť nežiadúce.

Káve, sladeným nápojom, mastnému mäsu a potravinám s nadmerným obsahom uhľovodíka, by ste sa mali vyhnúť tiež. Je to síce veľká obeta, no zdravie máte predsa iba jedno.

Vyhľadávajte

Možno sú proti vášmu gustu, no prinášajú výsledky. Pri kreatívnej príprave sa dá aj na tieto potraviny zvyknúť.

Vláknina je základ. Počúvame o nej pri každej diete, no málokto vie, čo si pod ňou má predstaviť. Je obsiahnutá v zelenine, ovocí, strukovinách, celozrnných obilninách a v orechoch.

Ďalej by ste mali zlepšiť pitný režim. Ideálne je pitie čistej vody a bylinných čajov. Samozrejmosťou je dbanie na zloženie potravín, aby boli oslobodené od zbytočných chemických látok.

Najčastejšie chyby

Nie je celá veda len v správnom stravovaní. Ľudia trpiaci akné majú osvojené viaceré zlé návyky, ktorých by sa mali zbaviť. Prečítajte si o niektorých z nich.

1.Primálo čistenia, priveľa čistenia

Znie to mätúco, no je to vlastne celkom jednoduché. Odporúča sa čistiť tvár iba 2x denne. Nadmerné používanie produktov, môže vašu kondíciu zhoršiť. Pri používaní prípravkov, buďte k sebe nežní. Nedrhnite, nevysušujte, nevytláčajte. Základom je dostatočná hydratácia.

2.Jeden uterák na všetko

Nemá zmysel dôkladne si čistiť pleť, ak ju potom utriete do špinavej látky. Vyhradiť si jeden, len na poranenú pokožku, je to najmenej, čo môžete pre seba spraviť.

3.Nesprávny výber produktov

Keď navštívite drogériu, vybehnú na vás čistiace vodičky a krémy od výmyslu sveta. Nie je to také jednoduché. Každej pleti vyhovuje niečo iné a to vám najlepšie poradí váš lekár. Preto, nehanbite sa, vyberte sa k dermatológovi, prineste si teta akciový leták a nechajte si poradiť. Je to stále lepšie, ako by ste mali vyhodiť peniaze na nefunkčnú kozmetiku.

Liečba akné je náročná po fyzickej, no najmä po psychickej stránke. Uisťujeme vás, že vďaka zmene životného štýlu a nasledovaniu rád odborníkov, držíte v ruke kormidlo vy. Cesta liečenia sa môže zdať zdĺhavá, no na konci vás čaká krásna pleť o akej tajne snívate.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. máj 2024 10:16