Ladislav Špaček v minulosti pôsobil ako hovorca bývalého českého prezidenta Václava Havla.Profimedia
StoryEditor

Majster etikety Špaček: Vyzúvate sa na návšteve? Okamžite s tým prestane. Je to hanba!

02.05.2024, 10:48
Celebrity

Ladislav Špaček (74) je uznávaný odborník na etiketu. V malíčku má stolovanie, obliekanie, správanie sa v spoločnosti a ďalšie detaily, ktoré z nás robia kultúrnejších jedincov. Mnohým už pomohol, ktorí len tápali a obrátili sa neho aby si neurobili hanbu. Svedčia o tom aj mnohé predané publikácie. Starý zvyk je vyzúvať sa na návštevách je to prešľap pre tých čo to robia aj tý čo to vyžadujú.

Český spisovateľ, televízny novinár, moderátor a pedagóg, ktorý je známy aj ako popularizátor spoločenskej etikety, Ladislav Špaček. V minulosti pôsobil ako hovorca bývalého českého prezidenta Václava Havla. Je autorom niekoľkých kníh o spoločenskej etikete a na túto tému aj prednáša. Moderátor Ján Žgravčák položil Ladislavovi Špačekovi otázku ohľadom vyzúvania sa na návšteve. Na Slovensku aj v Čechách tento zvyk považujeme za znak úcty a hygieny.

ANKETA
Vyzúvate sa na návšteve?

image

Ladislav Špaček s manželkou.

Profimedia

Sú však krajiny ako napríklad Anglicko alebo Francúzsko, kde vyzúvanie sa nie je štandardným zvykom a mnohokrát sa ponecháva na uváženie hostí alebo preferenciách domácnosti. Vo veľkej miere to teda závisí od lokálnej kultúry a špecifických pravidiel danej domácnosti, ale Ladislav Špaček má na to jednoznačnú odpoveď: "Teraz sa na sociálnych sieťach oprie polka národa. Áno, na návšteve sa nevyzúvame. Viete si predstaviť, že by som teraz tu stál, Mám oblek, kravatu a by som tu stál teraz v ponožkách? A to by som sa musel modliť aby som nemal dieru na ponožkách. No nesmejte sa. To sa vám môže tam aj cez deň stať," vysvetlil odborník. "Moja žena je čistotná, to sa naučila od svojej maminky. Že vie vytierať. Dnes sú už na to také prostriedky, že nie je dôvod," dodal.

Pozrite si vo videu kedy sa to možno dá prepáčiť. Ale ani tento dôvod by cez neho neprešiel

Ladislav Špeček o vyzúvaní návšteve.

 

Niečo o stolovaní vyvetlil aj našim celebritám

Ladislav Špaček o stolovaní.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 15:03