Zábery z natáčanie filmi MIKI.joseph MARCINSKY
StoryEditor

Drsné FOTO z natáčania filmu o Černákovi. Takto Ondríka zamaskovali!

21.03.2023, 10:20
Celebrity

Pravdu má ten, kto má moc. Bez ohľadu na to, ako ju získal... MIKI je príbeh muža, ktorý sa vráti zo zahraničia naspäť do svojej rodnej dediny, do krajiny, ktorá sa rýchlo mení a v ktorej sa otvárajú nové veľké možnosti aj v oblasti organizovaného zločinu. Miki, pôvodným povolaním šofér autobusu, v sebe postupne objaví a aktivuje schopnosti na to, aby vybudoval jednu z najväčších a najobávanejších mafiánskych skupín v krajine. Toto je krátky prehľad deja dlho očakávaného filmu o kedysi neohrozenom bossovi bossov z Telgártu.

Pre film sa podarilo získať vynikajúce herecké obsadenie. Hlavnú postavu stvárňuje Milan Ondrík. „Možnosť hrať vo filme Mikuláša Černáka ma ako herca oslovila. Snažil som sa naštudovať si dostupné zdroje, napozerať videá z toho obdobia, mal som možnosť dvakrát sa s Mikulášom Černákom osobne stretnúť. Navnímal som jeho intonáciu či gestá. Kvôli postave som nabral svalovú hmotu, nechcel som všetko nechávať na masky či kostýmy, ktoré sú mimochodom skvelé. Ale nenakrúcame dokument. Takže som k tej postave pristúpil po svojom. Nekopírujem svoj predobraz, ale stvárňujem filmovú postavu. Akokoľvek negatívna tá postava je, musím ju ako herec pochopiť a obhájiť. Inak by som nebol dobrý herec. A Miro Šifra napísal vynikajúci scenár, o ktorý som sa mohol oprieť," opísl svoju rolu Milan Ondrík.

V postave Mikiho brata uvidia diváci Michala Kubovčíka, ich mamu stvárňuje Anna Javorková a Mikiho manželku Rebeka Poláková. V ostatných postavách sa predstaví celý rad slovenských i českých hereckých osobností – medzi inými Dušan Cinkota, Gregor Hološka, Martin Nahálka, Petra Vajdová, Ivan Vojtek, Juraj Loj, Jakub Kuka, Miro Beňuš, Matěj Hádek či Marek Fučík.

image

Zábery z natáčanie filmi MIKI.

Joseph Marcinsky

Režisérom trileru z deväťdesiatych rokov je úspešný režisér Jakub Kroner. V top 10 divácky najúspešnejších slovenských filmoch po roku 2010 sú až tri filmy Jakuba Kronera: „Moje prvé dva filmy (Bratislavafilm, Lóve) boli o ľuďoch na okraji spoločnosti (díleri, mafiáni, zlodeji áut). Tento žáner je mi blízky. Film MIKI je pre mňa príležitosťou priniesť divákom film o antihrdinovi, hlave organizovaného zločinu deväťdesiatych rokov. Navyše – čo sa vo filmovom svete cení – na základe skutočných udalostí.“

image

Mikuláš Černák je za mrežami od roku 1997.

TASR

Autorom scenára je v Čechách i na Slovensku oceňovaný scenárista Miro Šifra. Napísaniu scenára predchádzalo z jeho strany preštudovanie všetkých dostupných zdrojov. Dôležité boli aj informácie priamo od Mikuláša Černáka. „Miki sa narodil v susednej dedine, desať kilometrov odo mňa, takže veľmi presne poznám svet, v ktorom vyrastal. Počas kovidu sme pretelefonovali dohromady desiatky hodín, niekoľkokrát som za ním bol aj osobne v Leopoldove. Myslím, že počas toho pochopil, že nemá zmysel nič skrývať,“ uvádza Miro Šifra. „Plne si uvedomujem, že som napísal film o mužovi, ktorý má prsty v smrti desiatok ľudí. Nechcel som pritom budovať kult jeho osobnosti, ani jeho činy ospravedlňovať. Pristupoval som však k nemu bez predsudkov – chcel som totiž pochopiť, čo jeho príbeh hovorí o Slovensku, v ktorom som vyrastal aj ja sám.“ Vizuálna stránka filmu MIKI je pre režiséra zásadná. Deväťdesiate roky sú už dnes históriou a zároveň ich mnohí majú v pamäti.

FOTO z nakrúcania nájdete v GALÉRII

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 18:17