Juraj Jakubisko
StoryEditor

Zomrel legendárny režisér Juraj Jakubisko. Žil s transplantovaným srdcom

25.02.2023, 08:30
Celebrity

Vo veku 84 rokov zomrel oceňovaný slovenský režisér a scenárista Juraj Jakubisko. Na svojom konte má množstvo kultových filmov. V poslednom čase ho však trápilo chatrné zdravie, roky tiež žil s transplantovaným srdcom. Informáciu potvrdila jeho dcéra.

Jakubisko zomrel krátko pred piatkovou polnocou v Prahe vo veku 84 rokov. O jeho smrti informovala dcéra Janette Jakubisková, ktorá na svojom facebookovom profile zverejnila fotografiu svojho otca v lete na pláži, s roztiahnutými rukami, azúrovým nebom aj morom a vlajúcimi vlasmi.

Slávny režisér v posledných rokoch prekonal veľmi ťažký covid, potom bol hospitalizovaný kvôli problémom s obličkami. „Mnohí, ktorí ten covid prekonali, vedia, že je to dobrá odtučňovacia kúra.

V roku 2012 ho prepustili z nemocnice do domáceho liečenia. Už v tom istom roku Juraj Jakubisko podstúpil transplantáciu srdca. Na verejnosti bol naposledy videný na pohrebe Mekyho Žbirku (†69), kam dorazil aj so svojou ženou Deanou. Posledné dni strávil vo veľmi vážnom stave v rukách lekárov.

Zo všetkých svojich neduhov sa tento umelec vždy dokázal vyhrabať s úsmevom. Inak by to ani nešlo. Po boku mu vo všetkých situáciách stála jeho žena Deana. Hoci z neho podľa vlastných slov bola často na prášky, ostala s ním až do úplného konca.

Prestížna nomináciat

Juraj Jakubisko sa narodil 30. apríla 1938 v slovenskej obci Kojšov. Po absolvovaní pražskej FAMU v 60. rokoch debutoval vo svete kinematografie snímkou ​​Kristove roky. Krátko na to stvoril poviedkový film Zbehovia a pútnici, za ktorý získal nomináciu na Zlatého leva na Benátskom filmovom festivale.

V 70. rokoch sa, tak ako mnoho jeho kolegov, stal obeťou normalizačnej cenzúry a mohol sa venovať iba dokumentárnej tvorbe. Rozpracovaný film z tej doby Dovidenia v pekle, priatelia mohol dokončiť až o 20 rokov neskôr.

Jeho nepochybne najslávnejšej rozprávke Perinbaba narába s dvoma svetmi. V prvom sa zastavil čas, a tak Perinbaba, Jakub a ani Zubatá nestarnú. Druhý svet, ten pozemský približuje životy bežných roľníkov, cirkusantov a viaceré tradičné svadby. Juraj Jakubisko vo filme využíva už svoje typické magické prvky, ktoré sú miestami ladené až hororovo.

Portrét Juraja Jakubiska 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. máj 2024 14:31