Ruský prezident Vladimir Putin sa snaží budovať vzťahy s Talibanom a chce, aby sa na riadení krajiny podieľali všetky etnické skupiny v Afganistane. FOTO: Reuters
StoryEditor

Veľká analýza: Ako sa stal z Ruska fašistický štát

  • Nový poriadok v Rusku má dnes dosť spoločného s predchádzajúcimi fašistickými režimami.
  • Na pochopenie fašizmu v Rusku je dôležité pozrieť sa na inú formu totalitarizmu, teda na komunizmus.
  • Pôvodní európski fašisti skôr snívali o vybudovaní impéria silou. A nemali totalitný systém, ktorý by ponúkali na obnovu, ale skôr navrhovali jeho vybudovanie.
  • Putinov režim živí mýtus „bodnutia do chrbta“ a trpí weimarským syndrómom. A čiastočne aj rovnakou glorifikáciou násilia ako prostriedku regenerácie. 
  • Ak Putin dospeje k záveru, že z predlžovania vojny už nič nemá, je pravdepodobnejšie, že vojnu zastaví.
  • Druhýkrát stojíme proti Rusku, a to v jadrovej ére, keď si naozaj nemôžeme dovoliť zbytočné opakovanie zápasov.

Vedci a analytici vidia, že má veľa spoločného s fašizmom. A väčšinou sa zhodujú v tom, ktoré črty má a ktoré nie. Napriek tomu sa ich odpovede ocitajú na opačných stranách otázky. Aby som to skrátil, moja odpoveď na túto otázku je v podstate takáto: Áno. Za posledných 20 rokov sa ruský režim pod Putinovým vedením zmenil. A v posledných mesiacoch sa pred našimi očami vykryštalizoval do fašistickej podoby.

Putinova cesta k fašizmu

V prvých rokoch Putinovej vlády, v období rokov 1999 až 2005, sa jeho režim javil ako konzervatívny, opatrne autoritatívny, ktorý sa spájal s liberálnou ekonomikou. Nasledujúce obdobie, trvajúce od roku 2005 do roku 2021, keď Putin čelil revolúcii ruží a oranžovej revolúcii, nabralo kontrarevolučný charakter. To je kategória fašizmu, súvisiaca s miestom na politickom spektre.

Vývoj v Rusku sa po 24. februári vykryštalizoval do nového poriadku. Predchádzajúce Putinove roky možno bude potrebné prehodnotiť ako prípravu naň, ale túto otázku budeme musieť prenechať budúcim historikom: záleží na tom, aké budú ďalšie etapy – ak vôbec nejaké ďalšie etapy existujú.

V súlade s predošlým fašizmom

Nový poriadok v Rusku má dnes dosť spoločného s predchádzajúcimi fašistickými režimami, ak bola táto klasifikácia presná. Rozdiely sú druhoradé. Poukazujú na potrebu spresnenia termínu „fašizmus“ prostredníctvom niektorých subklasifikácií, ale nie na potrebu iného termínu. Najrelevantnejšia subklasifikácia je „fašizmus v ranom štádiu“ a „fašizmus v neskorom štádiu“. Rusko predstavuje v mnohých ohľadoch zrelú formu fašizmu. Má väčšinu vecí spoločných s „fašizmom v ranom štádiu“, teda toho spred sto rokov, ale nemá jeho vekové črty. Všetky tieto predchádzajúce prejavy fašizmu zomreli mladé a na rozdiel od komunizmu nikdy nedosiahli štádium zrelosti.

Fašizmus a komunizmus

V dnešnom Rusku neexistuje žiadne masové, ideologicky motivované a revolučné hnutie, ktoré bolo jedným z charakteristických znakov raných fáz nemeckého alebo talianskeho fašizmu. Na pochopenie fašizmu v Rusku je dôležité pozrieť sa na inú formu totalitarizmu, teda na komunizmus. Fašizmus bol pôvodne historickým bratom komunizmu, blízkou imitáciou jeho totalitarizmu a vo svojej ideológii jeho zrkadlovým obrazom. Obaja bratia považovali toho druhého za svoje temné dvojča a bojovali proti sebe ako Kain a Ábel.

image

ANALÝZA: Prečo útočia na civilistov? Moskva sa možno snaží vyprovokovať Kyjev a rozšíriť front

Na rozdiel od fašizmu, ktorý sa v nemeckom prípade udržal pri moci len 12 rokov, sa komunizmus dožil vysokého veku. Je celkom pozoruhodné, že komunizmus sa niekoľkokrát transformoval, kým sa nakoniec vzdal svojho ducha. Putinov režim by sa dal výstižne nazvať „neskorý komunizmus s fašistickou podstatou“. Putinova strana – Jednotné Rusko – sa viac podobá na neskorú komunistickú stranu moci ako na rané fašistické strany. Tie sa dostali k moci zvrhnutím svojich predchodcov pomocou masových mobilizácií. Tak to robila aj sovietska komunistická strana.

Sovieti v neskoršom štádiu boli organickým výrastkom pôvodnej revolučnej strany, nie iným druhom. Putinova strana je ďalším pokračovateľom tejto strany moci, nie jej organickým pokračovaním, ale jej rekonštitúciou. Rozdielov je menej, než sa na prvý pohľad zdá.

Putinov fašistický prerod

Skutočnosť, že Putinov režim sa neoznačuje za „fašistický“...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-07-04 13:08:57 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Prečo útočia na civilistov? Moskva sa možno snaží vyprovokovať Kyjev a rozšíriť front 02 - Modified: 2022-07-04 11:12:11 - Feat.: 1 - Title: Nepokoj, nespokojnosť a sklamanie. Ako sa žije v Rusmi „oslobodenom“ Donecku 03 - Modified: 2022-07-04 12:15:27 - Feat.: 1 - Title: Východný front je peklo na zemi. Rusi útočili na každú budovu, Severodoneck premenili na spálenú púšť
01 - Modified: 2024-04-10 11:26:18 - Feat.: - Title: Za humnami je Rus. Obria základňa urobí z Rumunska aliančnú veľmoc 02 - Modified: 2024-04-10 09:23:11 - Feat.: - Title: Súd EÚ vyradil ruských miliardárov Fridmana a Avena zo sankčného zoznamu 03 - Modified: 2024-04-10 10:12:40 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 04 - Modified: 2024-04-10 07:48:06 - Feat.: - Title: Povodne v Rusku pokračujú, Kazachstan evakuoval takmer 100-tisíc ľudí 05 - Modified: 2024-04-10 07:15:54 - Feat.: - Title: Tisíce Gruzíncov protestovali proti návrhu zákona o zahraničných agentoch
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
10. apríl 2024 13:35