StoryEditor

Verejné obstarávanie

26.10.2005, 00:00

Rámcová zmluva
Sme dcérska spoločnosť. Chceli by sme vedieť, aké máme možnosti využívania platných kontraktov uzavretých našou materskou organizáciou -- v súlade s pravidlami upravujúcimi problematiku verejného obstarávania.
-- V súvislosti s uzavieraním rámcových zmlúv vo všeobecnosti môžeme povedať: rámcová zmluva podľa § 10 zákona č. 523/2003 Z. z. o verejnom obstarávaní je písomná dohoda medzi obstarávateľom a jedným alebo viacerými uchádzačmi. Obstarávateľ v rámcovej zmluve stanoví jasné pravidlá pre uzatváranie čiastkových zmlúv.
Dodanie predmetu obstarávania je podmienené uzavretím čiastkovej zmluvy (kúpna zmluva, zmluva o dielo a pod., t. j. typu zmluvy podľa Obchodného zákonníka). Rámcové zmluvy je potrebné vnímať ako trvajúce ponuky, ktoré ostávajú v platnosti počas dohodnutej doby. Uzavieranie tohto typu zmlúv je vhodné najmä v organizáciách, ktoré majú vnútorné organizačné jednotky (vykonávajú v prevažnej miere rovnaké činnosti, na zabezpečenie ktorých obstarávajú rovnaké tovary alebo služby). Účastníkmi plnenia rámcovej zmluvy môžu byť aj viacerí obstarávatelia na základe napríklad príkaznej zmluvy pre gestorského obstarávateľa, čo musí byť uvedené už v oznámení o vyhlásení metódy verejného obstarávania (SOVO -- Spoločné obstarávanie viacerých obstarávateľov).
Rámcová zmluva je uzavretý systém a nie je možné ani v prípade SOVO, aby nové podniky (obstarávatelia) pristupovali k takejto zmluve. Využitie rámcovej zmluvy je možné napríklad za predpokladu, ak rámcovú zmluvu uzatvára subjekt nadriadený skupine obstarávateľov (materská organizácia za svoje dcérske spoločnosti) v jeho pôsobnosti pre predpokladané opakované objednávky danej skupiny obstarávateľov na základe metódy verejného obstarávania s úspešným uchádzačom. V rámcovej zmluve je definovaný predmet obstarávania (alebo predmety obstarávania), cena, podmienky dodania, platobné podmienky, skupina obstarávateľov, ktorí na základe rámcovej zmluvy môžu objednávať opakované dodávky a je tam takisto uvedená aj doba platnosti rámcovej zmluvy. Pri každom čiastkovom plnení každý z danej skupiny obstarávateľov môže objednávať na základe rámcovej zmluvy požadované množstvo predmetu obstarávania.
Rozhodujúcim prvkom v predmetnom prípade je teda posúdenie identity obstarávateľa, t. j. či platí rámcová zmluva pre materskú organizáciu, alebo je uzatvorená i pre jej dcérske spoločnosti.
Ing. Eva Blanáriková, ÚVO
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 20:15