StoryEditor

Lokálni manažéri pôjdu na východ

31.05.2007, 00:00

Na pozícii šéfa slovenskej pobočky bauMaxu ste už raz pôsobili, teraz sa na ňu po viac ako roku opäť vraciate. Prečo ste si urobili takúto "prestávku"?
-- Na Slovensko som ako riaditeľ nastúpil už pred piatimi rokmi. V minulosti boli Česko aj Slovensko riadené z Prahy, z dôvodu prípravy expanzie Hornbachu bolo rozhodnuté, že slovenský trh je natoľko dôležitý, že by mal byť riadený zvlášť a bol som vymenovaný za riaditeľa pre Slovenskú republiku. Neskôr som sa opäť sťahoval do Česka, no česko-slovenský trh je natoľko homogénny, že v rámci optimalizácie našej štruktúry sme funkciu riaditeľov spoločností v oboch krajinách zlúčili.
Obvykle sa firmy pôsobiace v oboch štátoch bývalej federácie jednotne riadia z Prahy, čo zavážilo vo vašom prípade v prospech Bratislavy?
-- Napísali sme si plusy a mínusy oboch miest, pre Bratislavu hrala najmä priemerná vzdialenosť do všetkých obchodov, ktorá je o 60 až 70 kilometrov menšia ako z Prahy. Ideálne by bolo Brno, no to by sme stratili oveľa väčšiu časť tímu aj z Bratislavy, takto sme mali šancu, že sa na Slovensko s nami presunie aspoň časť zamestnancov. Nemalú úlohu zohrala aj blízkosť našej centrály vo Viedni. Dnes však môžete pomocou vyspelej techniky riadiť všetky potrebné procesy v Česku aj z Bratislavy, rovnako ako sa to dá robiť aj naopak.
Keď ste sa po určitom čase vrátili na Slovensko, prekvapilo vás tu niečo, zaznamenali ste nejaké zmeny?
-- Bratislava išla ako mesto extrémne nahor. Mne sa páči a neprekáža mi, že je výrazne menšia ako Praha. Aj celá krajina, no najmä západ, sa výrazne ekonomicky pozdvihol. Je to už výrazne cítiť aj v rastúcej kúpnej sile obyvateľstva.
V slovenskom hlavnom meste nie ste "sám", komunita českých manažérov je tu veľmi silná. Čím to je, že sú odborníci spoza rieky Moravy u nás takí žiadaní?
-- Česká republika bola v prechode z centrálne riadenej ekonomiky na trhovú predsa len pár krokov pred Slovenskom. A tým aj českí manažéri mali niekoľko rokov náskok, a to spoločnosti pri obsadzovaní svojich riadiacich postov aj využívali. No dnes už je zrejmé, že tam, kde pôsobia zahraniční riadiaci pracovníci, o pár rokov bude už lokálny manažment a tuzemskí odborníci sa budú čoraz viac posúvať ďalej na východ.
Môže to byť aj váš osud?
-- Teoreticky áno. Dnes už prebieha expanzia aj na trhy v Rumunsku, v Bulharsku či na Ukrajine, no, samozrejme, človek musí zvážiť aj potreby svojej rodiny a nakoľko by mu daná krajina vyhovovala.
V lokálnom manažmente ste totiž dosiahli už maximum, posun niekam inam by tak bol logickým krokom. Pritom v bauMaxe ste už viac ako desať rokov.
-- To, že som tu už tak dlho neznamená, že by som nebol flexibilný alebo že by som nemal rád zmenu. U mňa v rámci spoločnosti vždy nejaká zmena nastala, každé dva roky som urobil kariérny pokrok alebo som dostal na starosť novú oblasť. Stále som mal pred sebou nové výzvy. Osobne to vnímam len pozitívne, mám historický prehľad o vývoji firmy, poznám v nej všetky procesy od najnižšej úrovne. A dobre poznám aj oblasť nášho podnikania, čo je ďalšia výhoda.
Súčasnú pozíciu som dosiahol pomerne skoro, no na druhej strane podobne rýchly postup je v rámci krajín východnej Európy pomerne bežný. Vnímam to tak, že vôbec nemusím ďalších päť rokov urobiť žiadny postup nahor. Či bude v mojej kariére v tomto smere nasledovať ďalší krok, už musí posúdiť vedenie spoločnosti.
Budú mať aj v budúcnosti tunajší mladí ľudia priestor napredovať tak dynamicky vo svojej kariére, ako mala vaša "porevolučná" generácia?
-- Tá doba sa posunie a priemerný vek topmanažérov sa bude aj vo východnej Európe určite zvyšovať. Tento región sa po roku 1989 natoľko otvoril, že ani v zahraničných firmách neboli dostatočné personálne zdroje na obsadenie všetkých dôležitých postov. Aj preto sa tak úspešne uplatnil mladý lokálny manažment, často tvorení ľuďmi, ktorí čerstvo dokončili vysokú školu.
Spomínali ste vzostup kúpnej sily Slovákov, očakávate, že ich ochota míňať peniaze bude naďalej rásť?
-- Našu budúcnosť tu vidíme veľmi pozitívne. Po všetkých reformách sa ekonomika dynamicky rozbehla, extrémne sa znižuje nezamestnanosť, a to všetko naďalej prispieva k rastu kúpnej sily obyvateľstva. Ľudia investujú do nových bytov a domov, takže ja osobne vidím stavebný a renovačný odbyt na ďalších desať až pätnásť rokov zaistený.
Prispôsobíte tomu aj svoju ďalšiu expanziu, a to nielen na území západného Slovenska, kde ste v poslednom čase otvárali nové predajne?
-- Naším cieľom je, samozrejme, postupovať ďalej, počet obchodov sa však zastaví maximálne na čísle dvadsať. Už teraz sme etablovaní aj na východe, v Prešove a v Košiciach, do úvahy prichádzajú aj Michalovce, z menších miest na južnom Slovensku možno Lučenec alebo Rimavská Sobota. My pri každej expanzii filiálky počítame potenciál trhu, presne vieme, koľko domácností musí byť v spádovej oblasti maximálne do tridsať až štyridsať kilometrov, aká je ich kúpna sila.
A je tu ešte priestor na príchod nových hráčov na trhu, a tým na výraznejší tlak na pokles cien?
-- Priestor na vstup ďalšej konkurencie je obmedzený. Jednak kvôli už existujúcej sieti predajní, navyše príprava na expanziu do novej krajiny vyžaduje vysoké náklady. Slovensko má v konečnom dôsledku len päť miliónov obyvateľov, a to môže aj veľké globálne firmy odradiť. Potenciál pre nich je skôr v krajinách ako Rumunsko, Bulharsko či Ukrajina.

Kto je Jiří Šulc
Jiří Šulc je generálnym riaditeľom spoločnosti bauMax pre Českú republiku a Slovenskú republiku. Má vysokoškolské vzdelanie a v bauMaxe pracuje viac ako dvanásť rokov. Prešiel pozíciami od vedúceho predajne cez vedúceho nákupu až na súčasný post. Pozíciu riaditeľa slovenského bauMaxu zastával už v rokoch 2002 -- 2005. V roku 2005 sa vrátil do Česka, kde prevzal vedenie českého bauMaxu. Od tohto roku riadi obidve krajiny.

Na Slovensko sa na post riaditeľa vracia po viac ako ročnej prestávke. Za toto obdobie sa podľa neho veľa vecí zmenilo k lepšiemu, čomu zodpovedá aj rastúca kúpna sila Slovákov a ich ochota investovať do bývania. Aj preto očakáva, že na ďalších desať až pätnásť rokov budú mať o zákazníkov postarané. Patrí k porevolučnej generácii manažérov, ktorá sa v mladom veku vypracovala až na topriadiace pozície v zahraničných spoločnostiach. A do skupiny českých odborníkov, ktorí šéfujú firmám na Slovensku. Postupom času však očakáva, že aj u nás sa kariérny rast spomalí a lokálni odborníci sa budú čoraz viac posúvať smerom na východ. Veľký potenciál totiž majú Rumunsko, Bulharsko či Ukrajina. Nový generálny riaditeľ bauMax v Slovenskej republike Jiří Šulc v seriáli profilov HN.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 16:58