StoryEditor

Snehová pokrývka v Kalifornii po sérii búrok prekonala 30 rokov starý rekord

31.03.2023, 14:55
Autor:
ČTKČTK

Do Kalifornie v uplynulých mesiacoch priniesli atmosférické rieky opakované epizódy prudkého dažďa i lokálnych záplav, zatiaľ čo na horách sa nahromadila rekordná masa snehu.

Snehová pokrývka na horách amerického štátu Kalifornia dosiahla po dlhej sérii zimných búrok rekordnú úroveň, oznámil podľa médií miestny úrad pre správu vodných zdrojov. Po poslednom snežení z tohto týždňa sa objem vody uskladnenej v snehu dostal na 235 percent normálu, čím bolo prekonané doterajšie maximum zo sezóny 1982/1983. Výdatné zimné zrážky prináša istú úľavu od dlhodobého sucha, ktoré v najľudnatejšom štáte USA panuje.

Americký národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) tento týždeň uviedol, že výrazne nadpriemerné zrážky priniesla tohtoročná zima nielen v Kalifornii, ale v rozsiahlom páse územia siahajúcom od západného pobrežia USA až po Wisconsin na brehu Veľkých jazier. Spravodajský web Axios poznamenal, že globálna zmena klímy v tejto súvislosti zvyšuje pravdepodobnosť extrémnych javov, teda prívalov dažďa či snehu aj vážneho sucha.

Kaliforniu podobne ako ďalšie západoamerické štáty v posledných rokoch trápi vážny nedostatok vlahy, v posledných mesiacoch ju však 17-krát zasiahol fenomén označovaný ako atmosférická rieka. To je termín na prúdenie prinášajúci vlhký vzduch zo subtropických oblastí, ktorého kontakt s pevninou vedie k silným zrážkam.

Do Kalifornie v uplynulých mesiacoch priniesli atmosférické rieky opakované epizódy prudkého dažďa i lokálnych záplav, zatiaľ čo na horách sa nahromadila rekordná masa snehu. Špecializované laboratórium Kalifornskej univerzity v Berkeley položené vo výške asi 2100 metrov nad morom zaznamenalo od začiatku októbra snehový úhrn presahujúci 18 metrov. Najhlbšia bola snehová pokrývka v polovici marca, keď tu ležalo skoro päť metrov snehu. Cez víkend sa pritom očakáva ďalšie sneženie.

Podľa najnovšieho hlásenia vládneho projektu Drought Monitor, ktorý monitoruje problémy s vlahou naprieč Spojenými štátmi, v žiadnej časti Kalifornie po vlhkej zime nepanuje "extrémne sucho". Tento alebo vyšší stupeň analytici na konci minulého roka pripisovali 35 percentám kalifornského územia, na konci vlaňajšej zimy to bolo dokonca 40 percent. Aktuálne podľa nich na 45 percentách územia panuje vážne, stredné, alebo "abnormálne" sucho, zatiaľ čo zvyšok štátu má dostatok vlahy.

Kalifornský guvernér Gavin Newsom za priaznivého vývoja minulý týždeň oznámil odvolanie niektorých reštrikcií na spotrebu vody spustených počas uplynulých dvoch rokov. Nezašiel však tak ďaleko, že by vyhlásil sucho v Kalifornii za minulosť, informoval list Los Angeles Times.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 03:05